Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vooral minder mbo’ers begonnen op HR; zorgopleidingen krimpen flink

Gepubliceerd: 14 November 2022 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen tellen voor het tweede jaar op rij minder eerstejaars studenten, blijkt uit de nieuwste cijfers. Bij de zorgopleidingen is de daling fors. De krappe arbeidsmarkt lijkt aan mbo’ers te trekken.

In voorgaande jaren steeg het aantal eerstejaars hbo-studenten telkens, met een flinke piek in het coronajaar 2020. Maar de hogescholen verwachten een krimp van het aantal studenten. Vorig jaar zakte de instroom terug naar het niveau van vóór de coronacrisis en nu gaat er opnieuw 5,5 procent vanaf. De teller staat landelijk voorlopig op 107.559 nieuwe studenten, meldt de Vereniging Hogescholen.

HR: ‘Zeer zorgelijk’

Ook op de Hogeschool Rotterdam is die daling te zien, al is hij hier iets kleiner dan landelijk. Dit studiejaar is in Rotterdam 4,4 procent minder studenten begonnen.

De Vereniging Hogescholen geeft geen reden voor de terugloop. Ook de Hogeschool Rotterdam speculeert daar in een bericht op haar website niet over. Wel noemt het college van bestuur van de HR de daling zeer zorgelijk, omdat de arbeidsmarkt juist staat te springen om docenten, technici en verpleegkundigen.

Aantrekkende arbeidsmarkt

Juist die overspannen arbeidsmarkt lijkt in de daling van de eerstejaarsinstroom een rol te spelen. Zo is bij de HR de grootste daling afkomstig van mbo’ers, die mogelijk een baan boven een vervolgstudie verkiezen. Op de HR meldden zich dit jaar 14 procent minder mbo’ers dan het jaar ervoor.

Ook het aantal deeltijdstudenten dat in september aan een bacheloropleiding begon nam sterk af, met bijna 15 procent minder eerstejaars. Bij de voltijds bachelors is de daling 4,2 procent. Bij de associate degrees en masteropleidingen nam het aantal eerstejaars juist toe.

Wellicht nemen sommigen een tussenjaar, totdat de basisbeurs in september 2023 weer van kracht wordt.

Niet alleen de arbeidsmarkt, maar ook de nog in te voeren basisbeurs zou een verklaring kunnen zijn voor teruglopende studentenaantallen. Wellicht nemen sommigen een tussenjaar, totdat de basisbeurs in september 2023 weer van kracht wordt. Dat denken althans de universiteiten, die dit jaar minder vwo’ers hebben binnengekregen.

Gezondheidszorg sterk in de min

Ook op sectorniveau laten de instroomcijfers van de Hogeschool Rotterdam ongeveer hetzelfde beeld zien als landelijk. Zo daalt het aantal eerstejaars in de sector onderwijs hier (min 6 procent) net als in de rest van het land (min 3,7 procent). In de gezondheidszorg is de daling het grootst, met 13,4 procent minder studenten op de HR tegenover 12,5 procent landelijk. Uitzondering hierop vormen de techniekopleidingen, die landelijk iets dalen (min 2,5 procent) en op de HR stijgen met 6,8 procent.

Tijdens de coronapandemie steeg de interesse voor gezondheidszorgopleidingen nog fors, maar de daling in het aantal eerstejaars dit jaar is groter dan de stijging in 2020.

Internationale studenten

De internationale instroom in het hbo is vergeleken met vorig studiejaar gestegen, met 279 meer eerstejaars uit landen in de Europese Economische Ruimte (3,4 procent erbij) en 467 meer eerstejaars uit de rest van de wereld (16,7 procent erbij).

Een flink deel van die stijging komt op het conto van de Hogeschool Rotterdam, die dit jaar honderd buitenlandse studenten meer inschreef dan vorig jaar. Met 911 eerstejaars uit het buitenland heeft de HR nu meer internationals dan vóór corona.

De studentenaantallen zijn formeel nog voorlopige tellingen. In februari 2022 volgen de definitieve inschrijvingscijfers, nadat ze zijn gecheckt door het ministerie.

Lees ook:

Tekst: HOP/Redactie Profielen
Foto: Levien Willemse

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top