Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waarom wel normaal collegetarief voor Oekraïners en niet voor Syriërs?

Gepubliceerd: 5 July 2022 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws

Enkele studentleden van de centrale medezeggenschapsraad reageerden deze week in de vergadering met het cvb gepikeerd op het besluit om voor Oekraïense studenten komend studiejaar het hoge instellingstarief te verlagen naar het bedrag van het wettelijke collegegeld.

Niet dat ze het de Oekraïners niet gunnen maar ze vragen zich af waarom andere studenten uit een land waar oorlog is niet in aanmerking komen voor het lage tarief. ‘Waarom is er niet zo’n besluit genomen over bijvoorbeeld Afghaanse of Syrische studenten?’, vroeg studentlid Adil Bouchekourte. ‘Ik ben hier tegen en zit mij er echt over op te vreten. Heeft de hogeschool hier wel over nagedacht? Waarom is het niet in een keer ingevoerd voor iedereen? In augustus vorig jaar was er bijvoorbeeld geen besluit over Afghaanse studenten.’

‘Het wringt, het onderscheid voelt ongemakkelijk aan’

Collegevoorzitter Ron Bormans vindt het terechte vragen en zegt dat het cvb het onderwerp al langer landelijk op de agenda probeert te zetten. ‘Het wringt, het onderscheid voelt ongemakkelijk aan. Bij de Vereniging Hogescholen hebben we er, met de Hogeschool van Amsterdam, op aangedrongen om dit vraagstuk principieel te bespreken. Ik vind dat dit verschil zich niet meer voor zou mogen doen. Of je student bent uit het Midden Oosten, Afrika of Europa, zou niet uit mogen maken. Aan ons zal het niet liggen.’ Bormans vindt ook het verschil tussen het hoge en het lage collegegeldtarief niet meer van deze tijd.

Adil Bouchekourt vindt het niet goed dat de HR bovengenoemd standpunt niet heeft meegenomen in de berichtgeving over het besluit over Oekraïense studenten (en Russische en Wit-Russische studenten die nu al aan de HR studeren).  

Vluchtelingen, Oekraïners en ongedocumenteerden

Voor de HR is het juridisch niet mogelijk om voor alle vluchtelingen en buitenlandse studenten uit oorlogsgebieden het gewone collegegeld te rekenen. Daarbij zijn er nog de verschillende statussen van studenten; je hebt vluchtelingen die (nog) geen verblijfsvergunning hebben maar bijvoorbeeld ook Oekraïense studenten die nog voor het uitbreken van de oorlog met een studievisum in Nederland zijn komen studeren.

Ondanks de wettelijke onmogelijkheid maakt de HR op dit moment wel een uitzondering voor in Nederland woonachtige ongedocumenteerde jongeren die aan een studie willen beginnen, werd onlangs bekend. Bormans: ‘Dat is zodanig schrijnend; we hebben dat gedaan omdat zij echt heel zwaar tussen de deur zitten.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Job Bos

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Waarom wel normaal collegetarief voor Oekraïners en niet voor Syriërs?

  1. Interessant artikel. Wat ik niet begrijp is de “juridische onmogelijkheid”. Hoe is deze in het geval van de ongedocumenteerde jongeren omzeild/ opgelost en wat is de reden dat dit voor anderen dan niet zou kunnen? Dat blijft voor mij nog onduidelijk en vind ik wél een belangrijke vraag.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top