Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Waarom werken motivatiefilmpjes niet?

Gepubliceerd: 15 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Zeyad

Motivatiefilmpjes, we kennen ze allemaal wel. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd als je naar veel motivatiefilmpjes kijkt, waarom jouw leven nog steeds hetzelfde is? Of waarom je voor even heel erg gemotiveerd raakt, maar je leven of studie voor hooguit een paar procentjes verbetert?

Je kijkt naar een motivatiefilmpje en je ervaart door zulke filmpjes misschien iets meer succes binnen je bereik, of ze geven je het gevoel dat je daadwerkelijk al goed bezig bent, maar het effect van dit soorten filmpjes bekijken is helaas nooit zo groot als je had gehoopt.

Waarom is dat zo? Omdat niemand anders op deze wereld jou kan motiveren, als jij jezelf niet motiveert. Dat is eigenlijk het hele verhaal. Ook als je een succesvol persoon of jouw rolmodel ontmoet, zal diegene je vaak simpelweg vertellen wat het allemaal kost om dit en dit te bereiken, maar hij of zij gaat niet per se jou lopen motiveren. Misschien wel voor één of twee keer, maar zeker niet iedere dag. Ook zal je directe omgeving dat wellicht niet doen.

Het punt is dit: wanneer je naar motivatiefilmpjes kijkt, krijg je al die energie en enthousiasme, het geeft jou dan het gevoel (oftewel de illusie) dat je daadwerkelijk iets doet. Maar in feite is het gewoon: naar een filmpje zitten kijken.

Dat is dus niet de oplossing. Wat is dan wel de oplossing? Dat is simpelweg: een skill ontwikkelen.

Zonder skills gemotiveerd zijn, daar heb je alsnog niets aan. Jij en ik hebben gewoon skills nodig om verder in het leven te komen. Je kunt honderd motivatiefilmpjes van jouw rolmodel gaan bekijken, maar als je niet aan je vaardigheden werkt, dan zal je niet zijn/haar skills bezitten en geen echte voortgang boeken.

Begrijp mij niet verkeerd, er is niets mis mee om een keer op zoek te gaan naar peptalk, als je het gevoel hebt dat je je motivatie even hebt verloren om wat voor reden dan ook. Maar motivatie betekent helaas heel weinig als je geen skills hebt waarop je terug kunt vallen. Denk dus niet bij jezelf dat motivatie het enige is wat je nodig hebt om een stap vooruit in het leven of studie te komen.

Vroeger keek ik ook naar zulke filmpjes, met oordopjes in en het geluid hardop aanzetten zodat alles goed binnenkomt. Hierdoor kreeg ik een boost van energie. Na het bekijken van zo’n filmpje was opeens al het gevoel dat ik had snel verdwenen. Nu ik een paar jaar aan mijn vaardigheden werk – zoals het schrijven van een blog – heb ik pas het gevoel dat ik iets kan doen en stap voor stap mijn leven naar beter kan veranderen.

Kortom: wanneer je jouw motivatie met jouw skills en kennis combineert, dan krijg je pas ‘resultaat’.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Zeyad: Waarom werken motivatiefilmpjes niet?

  1. Volgens mij komt dit neer op deliberate practice. Je moet vooral vaak oefenen en gericht op de specifieke aspecten waar je beter in wilt worden. Je moet kunnen aanwijzen wat je nog niet goed vindt gaan en hoe je daaraan kunt werken. Vooral als beginner is dat moeilijk. Als je gemotiveerd bent door iemand die het gemaakt heeft, kunnen je eigen zeer ondermaatse prestaties beschamend voelen. Als je je eigen tekorten analyseert in vergelijking met een rolmodel werkt dat erg demotiverend. Kies daarom een klein aspect van waar je niet tevreden over bent en oefen en vergelijk hoe je daarin verbeterd bent sinds voorgaande pogingen. Zo ben je meer gefocust op je eigen stapsgewijze vooruitgang dan op de top kwaliteit ver voorbij de horizon. Dit vereist veel pogingen. Probeer daarom maar passie te ontwikkelen tegelijk. Als je beter wilt leren schrijven wordt vaak geadviseerd om elke dag 1.000 woorden te schrijven. Dan heb je logischerwijze niet de tijd in de dag om ook nog piano te leren spelen en je studiecijfers voldoende te houden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top