Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wen er maar aan!

Gepubliceerd: 10 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

Kennelijk hebben we een filosoof/denker des vaderlands. Hij heet Paul van Tongeren en toen hem werd gevraagd wat we te doen hebben met elkaar in deze (nieuwe) realiteit was zijn antwoord kort en helder: ‘We moeten leren omgaan met onzekerheid.’ Ik ben nu fan van Paul.

Het enige dat zeker is, is dat alles onzeker is. Dat is een lastige realiteit die we niet graag onder ogen zien. Zeker niet omdat we zijn gaan geloven dat het leven maakbaar is en dat we voor elk probleem een instant fix kunnen vinden. Die veronderstelde maakbaarheid wordt ook in sterke mate gepropageerd door de commercie.

Een mooi recent voorbeeld is de samenwerking van Jumbo met de bezorgdienst Gorillas die binnen tien minuten voor je deur staan met je zak chips, Ben & Jerry’s en/of cola. Toen de CFO van Jumbo aan het woord kwam over deze fusie, zei hij: ‘Ik zie het liever niet, maar we moeten wel. Het is wat jonge mensen willen.’ En dit is precies hoe zo’n beeld van maakbaarheid tot stand komt. Jumbo gaat het ondertussen enkel om geld en marktpositie, het blijkt verder geen ethisch vraagstuk te zijn.

Het helpt ons echter allerminst. Het geeft misschien instant satisfaction dat ik niet de deur uit hoefde om naar de supermarkt te lopen (die ook al tot laat open is) en mijn zak chips te kopen. Maar wanneer die verwachting van maakbaarheid vervolgens op allerlei andere levensgebieden wordt geprojecteerd, ontstaan de problemen pas echt.

Het resulteert erin dat we tegenslag, frustratie, pijn, verdriet en angst niet of steeds korter kunnen en willen (ver)dragen. Ik wil er NU van af. Ik wil me NU direct beter voelen en liefst zonder dat ik me daarvoor hoef in te spannen. Soms lijkt dat ook te kunnen met middelen als Netflix, gamen, drank en drugs. Maar ook dat effect duurt kort en op termijn is de klacht mogelijk zelfs groter geworden.

Is er een remedie? Ja. Maar hij is niet sexy. Dat wordt het pas op den duur. Veerkracht, zelfzorg en acceptatie. Dát zijn de vaardigheden die het vaccin vormen tegen onze volksziekte: de illusie van de maakbaarheid.

Deze vaardigheden moeten wat mij betreft in ieder SLC/PI-programma van elke opleiding standaard opgenomen zijn. Want de veerkrachtige professional van de toekomst weet hoe hij op de been blijft bij tegenslag, onzekerheid en verandering. Dát is pas jezelf overtreffen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Wen er maar aan!

  1. Ik ben het helemaal met je eens én ik mis naast zelfzorg ook zorg voor de ander (en daaruit voortvloeiend zorg voor de omgeving), zoals verwoord in de duurzaamheidsdoelen (SDGs) van de VN. Volgens mij leidt minder focus op “ikke-ikke-ikke” en je verplaatsen in een ander ook tot het loslaten van de illusie van de maakbaarheid.

  2. Mooie aanvullen @C. Westerkamp. Dat zou zeker een goede en mooie aanvulling zijn en is denk ik inherent aan het leren over de genoemde vaardigheden. Daarin horen aspecten thuis als sociale relaties en verbinding e.d. Of het 1 op 1 bijdraagt aan het loslaten van de illusie van maakbaarheid is misschien nog wel een vraag. Je kunt als groep ook dingen nastreven m.b.t. maakbaarheid. Maar een zekere reductie van ego en zelfbelang is hoe dan ook winst denk ik, ook in dit kader.

  3. Paul van Tongeren ken ik nog niet, maar ik ben nu (was al) fan van Serge.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top