Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afscheidsbijeenkomst Ron Bormans niet op de HR maar in De Doelen

Gepubliceerd: 28 March 2023 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ron Bormans neemt aan het einde van dit collegejaar na elf jaar afscheid van de HR. Dit gebeurt op 29 juni niet op de hogeschool maar in De Doelen met een afscheidsbijeenkomst met sprekers en muziek en aansluitend een receptie. De organisatie verwacht zo’n 700 personen.

Alle studenten en medewerkers van de HR worden uitgenodigd, net als externe relaties zoals politici en vertegenwoordigers van andere hoger onderwijsinstellingen.

‘Niet meer naar externe locaties’

Toen Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur, eind vorig jaar tegenover de centrale medezeggenschapsraad uitleg gaf over de noodzakelijke bezuinigingen op de HR dit jaar, noemde hij als een van de beleidsvoornemens ‘niet meer naar externe locaties gaan voor allerlei activiteiten’.

Dat de HR voor het afscheid van Bormans nu toch kiest voor een externe locatie en bijvoorbeeld niet voor het auditorium van de locatie Kralingse Zoom, heeft te maken met het grote aantal genodigden. ‘Dat kunnen wij niet, zonder verstoring van het onderwijs en de vele extra voorzieningen en faciliteiten, intern verzorgen’, reageert Van den Brink desgevraagd.  Zo’n bijeenkomst op de HR organiseren, ‘zou veel meer kosten’.

‘Kosten passen bij ingetogen afscheid’

Hoe hoog de kosten zijn wil Van den Brink niet kwijt. ‘De begrote kosten zijn passend bij een ingetogen afscheid van een voorzitter die zich ruim elf jaar heeft ingezet voor onze medewerkers en studenten.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Wikimedia commons, F. Eveleens

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

25 Responses to Afscheidsbijeenkomst Ron Bormans niet op de HR maar in De Doelen

  1. Een concertgebouw afhuren voor een afscheidsbijeenkomst met sprekers, muziek en aansluitend een receptie voor 700 personen is niet het eerste wat bij mij naar boven komt als je het hebt over een ingetogen afscheid.

  2. Fte’s staan op het spel, mensen vrezen voor hun job. Anderen die zich 15, 20, 25 jaar of langer in hebben gezet krijgen een momentje met koffie en een gebakje met vooral niet te veel mensen in de uitnodiging. En dan pakt men zo groot uit in deze moeilijke omstandigheden. Enige bescheidenheid zou op zijn plaats en passend geweest zijn.

  3. Minder studenten die zich aanmelden, een eventuele sluiting in de avond van panden om kosten te besparen.
    Bezuinigen op personeel. Dan lijkt me een ” bescheiden ” afscheidsfeestje een klap in het gezicht van de medewerkers.

  4. Ik heb wel weer zin om op te treden! #dikkefissaaaaaaaa

  5. Als het CvB dit bescheiden afscheidsfeestje laat doorgaan, geeft zij daarmee aan volslagen blind te zijn voor de uitdagingen waarmee de 4000 collega’s binnen de HR dagelijks moeten omgaan. De eerste D4-contracten worden beëindigd, overwerk wordt niet vergoed, de voedselbon voor de kantine krijgen wij alleen als wij ook echt lesgeven en ik wacht al vanaf oktober op een pointer van 20 euro. Zomaar wat voorbeelden van de verwoestende bezuinigingen die langzaam de docentenkamer binnendruppelen. Een inschattingsfout, maar wel een die NU grootmoedig is op te lossen.

  6. Oké, vandaar dat het CvB er altijd zo goed uitkomt tijdens de medewerkerstevredenheidsonderzoeken.

  7. In het kader van de duurzaamheid zullen we dit keer niet onze caravan achter de auto hangen als we richting Rotterdam komen. Scheelt weer!

  8. ach bestel mar bestel mar bestel mar
    Ge wet dat ik ‘t neet kan loate
    Nog efkes en dan begin ik
    D’are wir duchtig langs te proate!

  9. Misschien wordt het tijd om massaal te weigeren over te werken of niets meer te doen waar geen vergoeding voor gegeven kan worden(?)

  10. Dit voelt gewoon een beetje pijnlijk. Om dan ook een opmerking te plaatsen als “De begrote kosten zijn passend bij een ingetogen afscheid van een voorzitter” maakt het nog meer “awkward”. Zou interessant zijn om die exacte kosten even in te mogen zien.

    Die stelling reflecteert exact de cultuur die als problematisch wordt gezien (en let wel, ik wil hier geen kritiek geven op de kwaliteiten van dhr. Bormans persoonlijk). Het is “normaal” dat er veel geld wordt besteed aan de Bormansen van deze wereld.

    Of dit gaat over feestjes of snoepreisjes of hoge bonussen of andere bijkomstige voordelen, het zal altijd wrang aanvullen wanneer andere mensen de baan verliezen waarmee ze aan hun eerste levensbehoeften moeten voorzien. De cultuur van beloningen is belangrijker dan het welzijn van werknemers.

    Misschien is het daadwerkelijke bedrag nog niet eens zo hoog en kan je er niet eens iemand een jaar van in dienst nemen (maar dat zullen we waarschijnlijk nooit weten), de optiek is altijd tegen je en zo’n afscheid getuigt toch wel weer in het beste geval van een enorme blinde vlek en in het ergste geval van bewuste desinteresse.

  11. @ S.Heikamp

    Voor 7000 moet je bijna heel De Doelen afhuren. Dit kost naar mijn weten (dus pin mij er niet op vast) zo’n 100.000 – 300.000 euro (alleen huur zalen).

  12. Correctie: 700 man is 1 zaal, rond 10.000 euries. (Kan je best wat overwerk-uren van betalen, lijkt mij).

  13. Ik gun de trainer een mooi afscheid. (Met zo’n erelijst) De club zal toch wel dit feest gespaard hebben? Als routinier van deze club sorteer ik vast voor op een niet ingetogen afscheid op de middenstip van het Kasteel. Opdat wij zullen laten horen…..(in juli 2030, met veel zegeltjes sparen moet dit kunnen lukken)

  14. Het moreel kompas van het CVB en Ron Bormans is wel erg ver te zoeken. Even voor het afscheid nog een onbekwame directeur redden met promotie en nu dit. Terwijl inderdaad banen op het spel staan, de druk op het onderwijs wordt opgevoerd.
    Jezelf trakteren op een exorbitant feestje terwijl je je personeel uitknijpt. hmmmm. Solidariteit? hahahaha

  15. Alleen de Doelen afgehuurd? Met zo’n staat van dienst en zeker in deze tijd zijn zelfs de Kuip en Ahoy nog te klein lijkt me.

  16. Oh wow, Ron Bormans really thinks he’s the king of the Dutch educational landscape, doesn’t he? Moving his farewell party to a fancy external location, as if 700 individuals actually care enough to attend. I mean, who wouldn’t want to spend their evening listening to speeches and music about and for a guy who’s been in charge for over a decade during a financial crisis that led to big layoffs? And of course, inviting all the external relations who probably have no idea who he even is. But hey, it’s not like the HR needs to save money or anything, right? Oh wait, didn’t they just talk about cutting costs and not going to external locations for events? But I guess a big ego and a fancy venue trump financial responsibility any day. Good luck with those “fitting” costs for your “intimate” goodbye party, Ron. Ha-ha!

  17. Weer een incident wat duidelijk maakt hoe ver het CvB afstaat van de organisatie. Het onderwijs moet bezuinigen, contracten van meerdere docenten zijn niet verlengd, de sociale veiligheid verdient aandacht (HR breed), verscheidende reorganisaties hebben tot veel onvrede, onrust en verloop geleid maar geen betere werkprocessen. Bekwame directeuren zijn weggestuurd, onbekwame directeuren worden geknuffeld. Dit is niet het moment voor de heer Bormans om groots uit te pakken en zijn leiderschap te vieren. Tenzij het CvB er een benefietje van maakt en de inkomsten gebruikt om docenten aan het werk te houden.

  18. Onze teamdag is dit jaar in ons eigen gebouw in plaats van op een inspirerende locatie vanwege bezuinigingen. Prima. Maar het minste wat ik dan verwacht van de bestuurders, is dat zij zelf het goede voorbeeld geven. Triest om te lezen hoe ver het CvB afstaat van de praktijk, en nog triester is dat zij waarschijnlijk zelf daadwerkelijk geloven het nu ‘ingetogen’ te vieren.

    Waar ik ook wel benieuwd naar ben is hoeveel docenten en studenten genodigd zijn? Ik zou toch verwachten dat dat minstens de helft is van de 700 feestgangers. Wie heeft er een uitnodiging ontvangen?

  19. Schaamteloos en totaal los van enig besef van wat er allemaal speelt. Enige zelfreflectie is bepaalde mensen vreemd. Ingetogen? Ingetogen is hoe veel gezinnen moeten leven in deze tijden en met alles wat hen boven het hoofd hangt. Dat is ingetogen.

  20. @Jasper., bedankt voor de informatie. Modaal salaris ligt in 2023 op ongeveer 3000 euro per maand bruto, op basis van 1 FTE. Gezien een werknemer gemiddeld 27% meer kost maandelijks dan hun bruto salaris (bron: CBS) kan je met de zaalhuur alleen iets meer dan 0,2 FTE op modaal loon voor 1 jaar betalen.

    Niet erg veel ook al zullen er nog meer kosten bijkomen naast de zaalhuur zelf. Aan de andere kant is dit een feestzaal tegenover iemand’s brood, dus het gaat nog steeds slecht overkomen.

  21. Duidelijk voorbeeldje weer van uitgeven van geld van een ander. Ach joh; ‘t is je toch niet je eigen geld… Dit zie je continu op de HR; geld uitgeven aan totaal nutteloze projecten, verbouwingen, rookbeleid, endulgements van megalomane directeuren én dus nu ook feestjes van incompetente CVB leden… ondertussen staat de werkvloer onder druk in alle takken van sport op de HR en is er geen geld en worden bezuinigingen aangekondigd. De HR gaat er altijd prat op een reflectie van de samenleving te zijn. Dit klopt behoorlijk… De leiding van de HR blijkt net zo ‘arrogant en dédain’ als het huidige kabinet….

  22. Ik begrijp heus wel dat de beste man (iets) meer aandacht hoort te krijgen dan de bekende VVV bon en de slagroomtaart waar de gemiddelde HR medewerker het mee moet doen maar als je dit ingetogen durft te noemen, in een tijd waarin het woord “bezuiniging” vaker word genoemd dan destijds “wappie” in de coronatijd, moet je misschien toch even de Dikke van Dale erop naslaan. Ik snap dat de voorbereidingen nu alle tijd en aandacht opslokken, daarom heb ik het maar even gedaan:

    in·ge·to·gen (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
    1
    kalm en waardig; = stemmig

    Nou heb ik zelf geen HBO opleiding genoten maar ik ben er toch vrij zeker van dat een afscheid voor 700 man met toeters en bellen niet echt kalm genoemd kan worden. Zeker nu er mensen zijn die wellicht een deel van hun inkomsten gaan kwijtraken, lijkt me dit absoluut niet gepast. Maar dat mag natuurlijk geen schaduw werpen over deze feestelijke happening, want…. het komt allemaal uit een ander potje! Niet het potje van deze collega’s, dus niet getreurd. Dit potje kan ook gewoon helemaal op want: het is een ander potje! Want stel je voor dat het afscheid wat minder praal heeft dan “passend” is bij zo’n functie. De naam en reputatie van de Hogeschool Rotterdam zouden wel eens ernstig bezoedeld kunnen raken. En dat willen we toch niet..?

    Bah.

  23. Dit is echt schandalig. Zelfs een diploma uitreiking mag niet op een externe locatie, maar moet in saaie lokalen gebeuren… wat een blinde vlek heeft het bestuur.

  24. Dit is toch belachelijk!! Komt er ook een afscheid voor Zakia? Die heeft namelijk ook heel wat betekent voor de Hogeschool

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top