Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is kerndocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

De hel, dat zijn de Anderen

Gepubliceerd: 6 March 2023 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Afke

Een leenscooter midden op de stoep geparkeerd? Fietsers die tegen het verkeer in rijden op een smal fietspad? De buurman die rookt in de lift? Studenten die te belazerd zijn om naar de prullenbak te lopen? Een automobilist die mijn straat als racebaan gebruikt? Collega’s die de kantoortuin als pretpark gebruiken? Voorpiepers in de rij bij Hunkemöller?

Werkelijk: de hel, dat zijn de Anderen! Helemaal eens met Sartre! Zelf zou ik dit soort dingen nooit doen en ik kan maar niet begrijpen dat zij dat wel doen. Sjongejonge, wat verlang ik soms naar een plek, een stad of een dorp desnoods, waar mensen niet zo asociaal omgaan met de gemeenschappelijke ruimte, waar Anderen niet zélf zoveel plaats innemen.

Soms begeef ik me – al walgend van de Anderen – van mijn werk naar huis, bellend en roepend naar spookrijdende fietsers, me ergerend aan jonge ouders die met kind en al door het rode stoplicht fietsen. Bij een tussenstop voor boodschappen zie ik dat het in de Albert Heijn één grote rotzooi is; aangevreten saucijzenbroodjes tussen het wasmiddel en giechelende medewerkers die het te druk hebben met elkaar en helemaal niet zien dat de mandjes op zijn.

De quote van Sartre gebruik ik altijd om mijn ongenoegen te uiten over het gedrag van mijn medemensen. Maar hoe bekijken mensen mij als de Ander? Als ik denk goed bezig te zijn met Anderen corrigeren, welk object ben ik dan zelf?

‘Wat een saggerijnig agressief mens zeg! Ik heb enorme haast en moest even een stukje tegen het verkeer in. Sorry hoor! Ik schrik me dood joh.’

‘Een A4 met “NIET ROKEN IN DE LIFT!!” Welke idioot heeft dit briefje op de spiegel van de lift geplakt? Rats, weg ermee. En nu zit er een plakbandvlek op de spiegel, asociaal joh.’

‘Mam, houd eens op met dat Karen-ish gesis. Je gaat echt zélf in de verkeerde rij staan. Ik schaam me dood voor je.’

Hm. Vervelend passief agressief is dit zeg. Ik zou bijna een hekel aan mezelf krijgen. En eerlijk, het is ook echt niet zo dat ik zelf altijd zo sociaal en coöperatief ben. Als mijn voorlicht stuk is (zoals nu), rijd ik ook gewoon door (‘Gevaarlijk! bel bel!’). Alles wat me voor de mond komt gooi ik er uit, of het nu tijdens het tv kijken is (sorry Remco) of in de werkkamer (sorry Jos). Ik zet niet altijd mijn mok in de vaatwasser op het werk. Soms heb ik haast en druk ik de lift snel dicht als er nog iemand aan komt. Ik ben niet altijd op tijd. Ik luister niet altijd even goed. Ik ben soms te lui om een document of een bericht op te zoeken (sorry Kim).

Misschien hebben die liftrokers wél altijd keurig een fietslampje dat het doet. En hebben de voorpiepers een stevige discipline in het inruimen van de vaatwasser op het werk. Is die racende automobilist muisstil als hij met zijn partner tv kijkt.

Dus ja, wie maakt het leven nu tot een ‘hel’, de Anderen, of ikzelf?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Afke: De hel, dat zijn de Anderen

 1. Als ik me Sartre goed herinner is de Ander in zijn context niet simpelweg je medemens maar een toeschouwer die vanuit een ander perspectief jou waarneemt en door dit andere perspectief oordelend en beperkend is (het andere subject, reduceert jou tot object). Vandaar ook de hoofdletter voor de term, het duidt iets specifieks aan wat niet hetzelfde is als “de ander”.

  Veel plezier met dat concept op deze blog loslaten, ik zie mogelijkheden tot zeer interessante conclusies ;-).

 2. Hoi S., het is een blog dus dat mag wat minder academisch 😉 en ik denk niet dat ik grenzen overschreden heb door Sartre te ‘misbruiken’ voor een grappig blogje. En ja, vandaar ook mijn omkering en de conclusie dat ik anderen beperkend bekijk en zij mij wellicht ook. Trouwens, ik grijp de kans even aan om te zeggen dat ik je comments onder de blogs altijd erg prettig vind om te lezen; altijd met respect en tegelijk met een nieuw perspectief. Mooi!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top