Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

FC Kip geeft geen f*ck om kip of klimaat

Gepubliceerd: 19 December 2023 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Afke

Natuurlijk hebben we ons helemaal suf gelachen om de grote bek van Judeska met haar creatieve scheldwoorden, priemende ogen en lange space-nagels. Jandino Asporaat, de comedian die haar zo typerend neerzet, heeft FC Kip, het fictieve kiprestaurant dat een belangrijke rol speelt in de Dino Show, nu echt geopend in het centrum van Rotterdam. Nog steeds vonden we het bij ons thuis echt hilarisch dat we Judeska daar aan het werk zouden kunnen zien.

Tot ik besloot eens op de site van FC Kip te kijken. En misschien naïef, ik dacht dat als je als BN’er in 2023 een restaurant opent, je toch wel iets doet aan duurzaamheid of diervriendelijkheid. Maar nee, niets te vinden. Ja, er staat één lullige vega-kipburger op het menu, om zo de vegetariër of veganist te includeren. Klinkt voor mij als 1995, toen je als vegetariër de keuze had uit precies één (of geen) gerecht. Maar goed, dat kan een keuze zijn, je bent een kiprestaurant of niet.

Als je om het klimaat geeft, ga je niet naar FC Kip. Want FC Kip koopt haar kippen zo te zien niet bij de scharrelboer, maar bij de plofkipindustrie. Dat betekent dat de kippen die je eet, een ellendig leven hebben gehad in overvolle, smerige en donkere stallen, waar ze volgepompt zijn met antibiotica, hormonen en andere troep. Dat is niet alleen zielig voor de kippen, maar ook slecht voor het milieu. Dus elke keer dat je een hap neemt van een FC Kip-burger, draag je bij aan de opwarming van de aarde, de verwoesting van de natuur en de verspreiding van ziektes.

Daarnaast betekent het dat de FC Kip-kippen groot zijn geworden op soja en mais. Dat betekent dat er voor elke kilo kip die je eet, zo’n vier vierkante meter regenwoud is gekapt. Dat is niet alleen zonde van de prachtige bomen, planten en dieren die daar leefden, maar ook funest voor het klimaat.

Overigens kan ik vrijwel hetzelfde schrijven over de greenwashers van McDonalds, Burger King en KFC. Maar dat er nu nóg een fastfood kiprestaurant in het centrum verschijnt, schiet bij mij in het verkeerde keelgat. Want ook FC Kip geeft geen fuck om dieren of het klimaat.

Zolang FC Kip niet laat zien wat ze doen aan duurzaamheid en diervriendelijkheid, zet ik daar geen stap binnen. Ook niet voor de vega-kipburger.

JE MOEDER, TJAP!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to Blog Afke: FC Kip geeft geen f*ck om kip of klimaat

  1. Maar als er niets op de site staat, hoe weten we dan dat het plofkippen betreft?

    ‘Daarnaast betekent het dat de FC Kip-kippen groot zijn geworden op soja en mais. Dat betekent dat er voor elke kilo kip die je eet, zo’n vier vierkante meter regenwoud is gekapt. Dat is niet alleen zonde van de prachtige bomen, planten en dieren die daar leefden, maar ook funest voor het klimaat’,

    Goed argument tegen Vegan industrie met hun soja en mais. eindelijk eens erkenning voor de schadelijkheid van de vegan industrie (ja, dit is ook een markt).

  2. @ Edith van Gameren

    Dat is niet mijn punt, ik snap dat vlees eten schadelijker is. Echter, als ik met vegans klets ontkennen ze vaak dat voor Soja regenwoud gekapt wordt. Misschien eens een keurmerk maken voor ‘Bio-Soja’? Waarbij we deze telen zonder platbranden van bossen en regenwouden.. angezien dit feit nooit besproken wordt, door vegans die nogal kritiek hebben op vlees-eters. Dan kan je beter vlees importeren vanuit Canada ((Wilde) Reeën, Herten, enzovoort). dan hoeven we minder plat te laten branden.

  3. Beste Jasper, dank voor je reactie. De reden waarom ik de plofkipkwestie durf te stellen komt voort uit deductie; bedrijven die biologisch en /of diervriendelijk vlees gebruiken, dragen dit over het algemeen uit in hun marketing. Dit omdat ze, naast dat ze er meer geld voor betalen, ook willen laten zien dat ze dit doen, om zo meer klanten te trekken en zich als (commercieel interessant) duurzaam bedrijf te profileren. Als FC Kip wel biologisch vlees gebruikt en dat niet inzet als sterk punt, dan moeten ze hun business plan nog eens herzien. Het is namelijk niet zo dat de term ‘biologisch’ klanten afstoot, hooguit de prijs ervan. Dat FC Kip wél vermeldt dat ze ook halal burgers verkopen, zegt mij dat ze een bepaalde groep willen bedienen en dat ze keuzes gemaakt hebben wat voor soort vlees ze gebruiken en wat daarover gecommuniceerd wordt. Als ze niet bang zijn om klanten af te stoten met halal, zouden ze dat ook niet hoeven zijn met biologisch.

    En verder sluit ik me bij Edith aan m.b.t. het argument dat veganisten het milieu verzieken door al die soja op te eten (vrij vertaald en gecombineerd met vaker gehoorde beweringen); sterker nog, we kunnen een klimaatramp voorkomen door over te gaan op plantaardig voedsel. Maar dat is een boodschap die niet graag gehoord en geloofd wordt, maar als het water ons aan de lippen staat, vast van stal gehaald wordt.

  4. Jasper, er staan 3 biologische keurmerken op de tofu in mijn koelkast. Gewoon de ‘normale’ van de appie.

  5. Jasper doet me enorm denken aan een Twitter-account. Grappig. En onrustbarend.

    Het artikel – hartstikke raaaakkkkk!!! wat mij betreft – wijst op de hiaten van de nieuwste junkfoodhit. Een louter commerciële, gemakkelijke en slechte grap. Met een website zonder verplichte zaken als algemene voorwaarden, met veel nadruk op rundvlees (opvallend voor een kiprestaurant), en met een keuken die zo klein was dat de zaak vlak na opening alweer dicht moest. Ik vind het bedrijf dus al zo enorm rök, dat ik niet eens overweeg om erheen te gaan. Terwijl ik wel vlees en vis eet.

    Maar. Jasper. Jasper reageert op dit kritische artikel met twee zaken. Door mij vrij vertaald:
    -de vegan industrie is superslecht
    -vegans zijn maar vervelend

    Dat is dus echt peak Twitter. Het artikel, de inhoud en de boodschap COMPLEET negeren, en juist datgene/degene aan de andere kant van het spectrum proberen af te fakkelen.

    Echt hilarisch.

    Echt onrustbarend.

  6. @ Afke

    De eerste alinea klopt wel, alleen vroeg ik mij af hoe dat dan zo stellig beweert kan worden, terwijl dat niet ingezien kan worden.

    Al het Soja op eten? dat is niet wat ik zeg, maargoed..
    Sommige argumenten van vegans kloppen gewoonweg vaak niet, daar moet ook eenbs met nuance over gesproken worden.
    Wat betreft de boodschap, misschien handig om te weten dat ik nauwelijks vlees eet en mij noiet veel zou boeien als ik geen vlees meer kan eten. Maar om nu te beweren dat we door middel van vlees uit te bannen de klimaatramp kunnen voorkomen, is op zijn minst naief.

  7. @Beau Dat zegt erg weinig, we weten toch wel dat keurmerken een lucratieve markt is..

  8. @ Remco Geelen,

    Ohw? welk twitter-account dan? ik heb namelijk geen twitter, probeer je nu iets in mijn schoenen te schuiven? wat is er onrustbarend aan?

    Leuk, zo`n conclusie, maar dat zit meer in jouw hoofd. de boodschap is trouwens al wel ouder hoor, we hebben echt wel alle argumenten gehoord.

    Wat pas echt onrustbarend is: Hoe jij zoveel conclusies trekt op basis van je eigen (onzinnige en onwetende) gedachten. Nogal tekenend voor iemand die in een van de extremere -> politieke<- stromingen voor komt op linker en rechter flank. Je klinkt een beetje als een FvDer..

  9. @Jasper, er is niets mis met FvD!

    En met GroenRood is er ook niet zoveel mis, alleen die Limburger die het roer in handen heeft spoort niet helemaal. 😉

  10. Hoi Jasper, dat zal allemaal vast, maar je antwoord onder mijn kritische blog op FC Kip gaat niet over FC Kip, maar over dat vegans ook problemen veroorzaken. Dat heet een whataboutism. Ik stel voor dat je over je kritiek op de argumenten van vegans een mooi blogje schrijft, lijkt me serieus interessant.

  11. @Joost

    Er is, volgens mij, redelijk wat mis met het FvD, Groen-(donker)Rood, en de Pvv.
    Uiteraard is dat een persoonlijke mening, al zijn er goede argumenten voor.

  12. @ Afke, Daar moet ik je wel gelijk in geven (whataboutism). Ik zal er eens over nadenken of ik een kritische blog ga schrijven. Ook zal ik mij eens verdiepen in FC Kip, ik ben benieuwd wat er in hun papieren staat (qua transparantie).

    @Drs. P. vaak denk ik hetzelfde, maar dit is gewoon geen voorbeeld ervan. Dit zijn toch wel normale vragen en zorgen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top