Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik stem voor een echt gaaf land

Gepubliceerd: 14 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Darice

Toen het kabinet viel was mijn eerste gedachte: ‘Maar ik heb helemaal geen zin om weer te gaan stemmen’. Weer partijprogramma’s lezen en piekeren welke kandidaat het wordt. Maar ik neem mijn burgerplicht serieus. Ik geloof echt dat elke stem telt. Hoewel het soms voelt alsof we niks kunnen doen tegen het machtige Den Haag, we kunnen het wél, samen.

We gaan een compleet nieuw politiek landschap tegenmoet. GroenLinks en de Partij van de Arbeid gaan samen verder als één partij. BBB heeft Mona Keijzer als premierskandidaat. Pieter Omtzigt heeft zijn eigen partij met een naam die ik steeds vergeet. Het CDA is een hoopje as sinds de dagen van Jan Peter Balkenende. En doet Wilders nog mee?

De hoofdthema’s voor de campagne zijn bekend: migratie, bestaanszekerheid en klimaat. Alle grote partijen mikken op het midden. De menselijk maat moet terug, maatwerk en een nieuwe bestuurscultuur. De overheid moet weer benaderbaar worden en niet de vijand van het volk.

Alle partijen hebben natuurlijk hun eigen idee hoe dit aan te pakken. Persoonlijk hoop ik op een radicale omverwerping van het neoliberale beleid van de afgelopen vijftien jaar, waarin steeds gekort werd op zaken zoals zorg, openbare vervoer, onderwijs en het sociaal stelsel. Ik heb wakker gelegen van de toeslagenaffaire. Hoewel het een ver-van-mijn-bedshow is, is het schokkend dat zoiets kon gebeuren en dat er zoveel onherstelbaar leed is veroorzaakt. Genoeg werk op de plank voor de volgende regering.

Terwijl ze het in Den Haag uitzoeken, polderen en uitvechten, mag ik vanaf volgend jaar alvast iets meer dan tien procent meer gaan betalen voor het ov. Ik blijf braaf alle statiegeldblikken en flessen verzamelen in mijn keuken voor als de statiegeldmachine een keer wél werkt, gebruik papieren rietjes die meteen uit elkaar vallen terwijl de fossiele industrie megasubsidies blijft ontvangen en de überrijken heen en weer jetten met privévliegtuigen.

En voor al de whataboutism-mensen: Ja, Nederland is een fijn land. Maar het kan beter, zoveel beter. En waarom zouden we het niet beter willen hebben? Voor iedereen en niet alleen voor een groep gelukkigen. Laten we stemmen voor een echt gaaf land.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Darice: Ik stem voor een echt gaaf land

 1. Goh, wat een raar jaar.

  Ik ben een stuk positiever en ben het zowaar helemaal eens met Darice.
  Hoewel ik het politieke landschap zwaar wantrouw, en ik soms bang blijf van alle extremen in de politiek (zowel links als rechts, boven en beneden), ik niet weet wat ik moet gaan stemmen vanwege cynisme,.. Weet ik niet meer wat ik wilde zeggen…

  Ohwja, dat we toch maar mooi een democratische kans hebben veranderingen te bewerkstellen. Moge de dingen des levens maar weer betaalbaar worden, er meer (betaalbare) woningen, voedsel en vervoer mogelijk mogen worden..
  Maar vooral ook realistischer, waarbij we het de burger niet extra moeilijker maken voor een ideaal die te ver van de werkelijkheid af ligt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top