Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Extreemrechts op de loer maar verder gaat alles goed

Gepubliceerd: 14 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Jonnick

Hey! Hoe is het? Mooi man, met mij gaat ook alles goed. Nou okay, ik maak me wel een beetje zorgen om het feit dat er racistische teksten die op de Erasmusbrug worden geprojecteerd, maar daar moet ik vooral niet te lang bij stil staan.

Heb jij nog plannen dit weekend? Tripje Amsterdam! Wat leuk. Wel jammer dat een stel halve zolen dan weer antisemitische teksten moet projecteren op het Anne Frank Huis. Maar verder is Amsterdam echt superleuk!

Ik ga dit weekend een toernooi spelen in– Oh dat antisemitisme? Ja bizar hè? Waar het vandaan komt zo ineens? Geen idee eerlijk gezegd, ik was Ongehoord Nederland aan het kijken, een zender die regelmatig praat over omvolking en wiens voorzitter moest aftreden vanwege antisemitische uitsprak- he wacht eens even! Das echt supertoevallig! Maar goed, een structureel patroon aan toevallig antisemitische uitspraken zegt natuurlijk helemaal niets over hoe een omroep in elkaar zit.

De verkiezingen? Ja ik twijfel nog man. Ik ben een beetje klaar met D66 als ik eerlijk ben. Misschien is het tijd voor iets nieuws. Forum? Nee joh, ben jij gek, dan moet je die gekke Tjerrie elke dag op TV zien. Weet je wat-ie laatst zei? Dat-ie dacht dat de wereld beheerst wordt door reptielen! Bizar joh, das echt een oude conspiracy die echt super antisem- Nou, verrek! Daar is het weer! Wat een bizar, structureel, supertoevallig patroon dat steeds komt opduiken!

Maar goed, verder gaat het helemaal pr- Of we wat moeten doen aan al dat antisemitisme en racisme? Nouja op zich wel maar ik vind de mensen die zich er het meest over uitspreken zo woke. Ik heb geen idee wat het nou echt betekent maar volgens mij iets van dat je veel zeikt ofzo, en ik wil geen zeikerd zijn. Dan ben je pas echt een probleem!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Blog Jonnick: Extreemrechts op de loer maar verder gaat alles goed

  1. Mooie blog waarin niet duidelijk naar voren komt aan welke kant je staat, maar wel hoe je staat tegenover de maatschappelijke trends. Rechts extremisme neemt toe, en ook het antisemitisme groeit. En ik denk dat ik daar een oorzaak voor gevonden heb, en ook meteen een oplossing.

    Allereerst het antisemitisme: In de geschiedenis is antisemitisme terug te vinden in periodes dat het slecht ging met een land. De laatste grote antisemitische uitbarsting was natuurlijk de holocaust, welke in direct verband stond met de verliezen uit de Eerste Wereldoorlog en de beurscrash van 1929. Een aantal incidenten met joodse extremisten, in combinatie met de jaloezie uit de Duitse bevolking omdat de Joodse gemeenschap wel welvarend was, resulteerde toen in een ongekende Jodenhaat. Hitler heeft de Jodenhaat niet uitgevonden, zoals velen wel beweren. Hij gebruikte (lees misbruikte) een maatschappelijke trend om zijn eigen plannen er doorheen te drukken, en presenteerde zichzelf als reddingsboei in een maatschappelijke zee van onrust.

    Ook op dit moment gaat het niet goed in Nederland. Ondanks dat we de 5e economie van de wereld zijn, wordt het bruto binnenlands product steeds oneerlijker verdeeld. Daarnaast hebben onlangs de coronacrisis gehad, waarin onze rechten gigantisch ingeperkt zijn. Ik vond zelf de QR code ook echt de druppel, want op dat moment gingen we letterlijk mensen uitsluiten.

    Naast de coronacrisis hebben we natuurlijk ook de asielcrisis. Nederland raakt helemaal overspoeld door asielzoekers, wat ervoor zorgt dat jongeren niet meer aan een woning komen. Ook dit veroorzaakt grote onvrede onder de bevolking. Tel daarbij op dat mensen van een “niet-Nederlandse” komaf oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, en de burgerlijke onvrede wordt afgereageerd op groeperingen en niet meer op het individu. Dankzij de hele WOKE beweging is het sowieso lastiger om hedendaagse problemen onder allochtonen en asielzoekers bespreekbaar te maken zonder dat je meteen een nazi wordt genoemd en moet vrezen voor je leven. Dit drijft mensen met terechte zorgen tot wanhoop, en die mensen worden steeds extremer in hun uitlatingen.

    We pretenderen wel dat we geleerd hebben van de oorlog, maar wat hebben we geleerd? We denken dat rechtsextremisme verdwijnt als we alleen linkse meningen nog toelaten. Het tegendeel is juist het geval, nog los van het feit dat we op die manier ook onze vrijheid van meningsuiting langzaam kwijt raken. Als ik er zo over nadenk, was de Tweede Wereldoorlog helemaal niet zo heel anders dan de vorige periodes met genocide. De enige reden dat het zo heeft kunnen escaleren, is omdat de industriële revolutie het toestond. Want in het verleden hadden ze de middelen niet om mensen op industriële wijze uit te moorden. Dat betekent niet dat ze het toen niet wilden!

    Ik denk dat de oplossing tegen rechtsextremisme is om meer respect te hebben voor de rechtse groeperingen, te luisteren naar hun terechte zorgen, en ze het gevoel te geven dat ze serieus worden genomen. Ik denk dat deze groeperingen dan vanzelf minder hard gaan roepen om gehoord te worden. Zo voorkomen we dus dat gewoon rechts verandert in extreemrechts. Maar dat is gelukkig slechts een mening van mij.

  2. @RechtsLinks
    Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat. Tel daarbij op het demoniseren van witte mensen en je krijgt wat er gebeurde op de Erasmusbrug op oud & nieuw. Veel (witte) mensen gaan zich steeds vervreemder voelen van de maatschappij.

  3. Het zal wel heel erg woke zijn, maar ik heb grote moeite met de comment van RechtsLinks waarin hij/zij/hen stelt dat we ‘helemaal overspoeld worden door asielzoekers’ en de conclusie trekt dat jongeren daardoor niet meer aan een woning komen. Vervolgens komt daar de comment van Jasper overheen die de geprojecteerde teksten op de Erasmusbrug bagatelliseert door een vreemd causaal verband te leggen met ‘het demoniseren van witte mensen’.
    Ja, Profielen is een platform voor de hele hogeschoolgemeenschap, maar dit soort niet weersproken uitspraken maken de publieke ruimte voor anderen kleiner. Ik ben zelf wit en voel me niet gedemoniseerd, eerder beschaamd.

  4. @Jonnick, hilarisch, heerlijk stuk.

    @RechtsLinks, ik ga even een paar dingen uit je betoog halen en daarmee gelijk proberen gehoor te doen aan je oproep om te luisteren naar zorgen. Een zorg is niet altijd terecht maar dat betekent niet dat je er geen gehoor aan moet geven. Integendeel, een zorg is een vraag om hulp, en anderzijds heb ik ook wel wat vragen over wat ik hier lees, dus hopelijk kunnen we elkaar informeren.

    Allereerst omtrent het antisemitisme ben ik het met je eens dat Hitler de Jodenhaat niet heeft uitgevonden, dit loopt als een boeman door onze grotendeels Christelijke geschiedenis. Ik weet trouwens niet wie die “velen” zijn die dit beweren, de uitspraak is totaal nieuw voor mij.

    Wat tevens nieuw voor mij is is de uitspraak, “Een aantal incidenten met joodse extremisten”. Waar verwijs je hier naar? Tevens waarom denk je dat antisemitisme een brede maatschappelijke trend was? Allicht zijn dit details in je algehele betoog die niet van het punt afdingen dat Hitler antisemitisme niet heeft uitgevonden maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.

    Ik was uiteraard zelf ook even op zoek naar interessante bronnen omtrent dit onderwerp en kwam dit artikel uit de VS tegen wat allicht interessant kan zijn: https://www.justsecurity.org/85080/could-it-happen-here-the-holocaust-and-atrocities-in-the-21st-century/. Dit suggereert dat het verhaal van antisemitisme in Duitsland indertijd wat complexer was, maar nog steeds, geen nieuwe uitvinding.

    Ik ga er wel even een zinnetje uit citeren wat van direct belang is voor deze discussie. “More importantly, societies simply do not need to be overwhelmingly supportive of harsh, authoritarian attitudes for extreme violence to occur. Extreme movements – such as the Nazis – spend much of their time espousing, not their most hateful ambitions, but the seemingly reasonable grievances and frustrations of ordinary citizens.”

    Je noemt zelf een aantal van die frustraties. De oneerlijke verdeling van het BNP. Frustaties omtrent corona-maatregelen. Nu denk ik niet dat deze dingen bijdragen tot antisemitistische uitingen zoals we nu opeens zien maar ik denk wel dat frustraties bijdragen tot een apatie tegenover de problemen van anderen, inclusief expliciet antisemitisme.

    De taak hier is echter tweezijdig. Waar aan de ene kant het belang is dat de zorg over deze frustraties serieus wordt genomen, is het ook van belang dat de mensen met deze zorgen in staat zijn deze met nuance te benaderen en binnen context te plaatsen. Waar je bijv. omtrent de corona-maatregelen discussies kan voeren over de mate waarin deze zijn toegepast zijn deze maatregelen ook weer ingetrokken; de voorspellingen van een machtsgrijpen door een “New World Order”, eveneens een bekende antisemitische complottheorie, zijn nooit uitgekomen.

    Deze nuance en context is ook te missen in de andere uitlatingen waarin “terechte zorgen” klinken als standaard xenofobische uitlatingen. De huizencrisis ging vooraf aan de asielzoekerscrisis en de asielzoekerscrisis heeft te maken met de capaciteit van azielzoekerscentra, niet met de vrije sector van de huizenmarkt. Welke data ondersteunt dat jongeren niet aan een huis kunnen komen door de invloed van asielzoekers?

    Dit is een veel te simpele verklaring voor een complex probleem en het is ergens verbazend dat je aan de ene kant een behoorlijk legitiem betoog kan houden over hoe zorgen leiden tot onterechte, extremistische uitlatingen tegenover andere bevolkingsgroepen maar in dezelfde adem dergelijke groepen de schuld van het probleem geeft.

    Hetzelfde geldt voor criminaliteit en een oververtegenwoordiging van mensen van ‘niet-Nederlandse komaf”. Dit heeft geen enkele context of nuance die kan duiden waarom een mate van oververtegenwoordiging binnen bepaalde criminaliteit bestaat; voornamelijk criminaliteit die wordt gestimuleerd door armoede, gebrek aan kansen, gebrek aan opleiding en sociaal isolement.

    Als je wilt weten waarom mensen die die uitspraak blijven herhalen als racistisch worden gezien heb ik ook een antwoord voor je: omdat ze afkomst als de enige maatstaf blijven herhalen als oorzaak voor deze gegevens in plaats van de vele andere factoren die aan crimineel gedrag bijdragen. Waaronder, om het even nog leuker te maken: geslacht.

    Mannen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit met een VEEL hogere mate dan niet-Nederlandse afkomst, waarom praten we niet over hoeveel mannen we uit onze samenleving moeten houden om de criminaliteit binnen de perken te houden? Of we passen een andere metriek toe, leeftijd. Meer dan de helft van inbraken wordt gepleegd door mensen tussen 18 en 25 jaar, misschien moeten we die leeftijdsgroep uit ons land gaan weren.

    Als je dat vreemd of zelfs belachelijk in de oren klinkt, zou het sieren om je eens af te vragen waarom het blindstaren op afkomst andere mensen racistisch in de oren klinkt. Ik vraag me intussen af waarom het onmogelijk is een “conservatief” betoog te lezen wat niet gevuld is met dergelijke dooddoeners.

    Ik sla de standaard “WOKE = slecht” drogreden even over. Wederom ontbreekt hier enige context, nuance of inzicht. Laten we in plaats daarvan het even hebben over de uitspraak ‘We denken dat rechtsextremisme verdwijnt als we alleen linkse meningen nog toelaten.’

    Allereerst, wie denkt dat? De enige keren dat ik dit soort uitspraken ooit tegen kom, is het van zgn. conservatieve mensen. Ik weet niet eens wat hiermee bedoeld kan worden, dit is een valse dichotomie. Waar is de rest van het politieke spectrum?

    Even enigzins generaliserend want het is altijd complexer maar: conservatief, ofwel ‘rechts’ in het politieke spectrum, is het vlak welke zich bezighoudt met traditionele groeps-normen en waarden, terughoudendheid in wettelijke regulering, en zich uitdrukt als een stabiliserende factor in de samenleving die radicale verandering en chaos kan tegengaan. Progressief, ofwel ‘links’, houdt zich bezig met individualiteit, zelfbepaling, sociale zorg en verandering. De reden dat beide perspectieven noodzakelijk zijn is dat een samenleving moet kunnen verbeteren maar ook een bepaalde consistentie vereist om te kunnen worden voortbestaan.

    Volgens je uitspraak zou het echter niet toegestaan zijn om uitspraken te doen die op het conservatieve vlak vallen. Waarom dan, is het liberalisme van de VVD al een paar decennia het dominante politieke perspectief (en overigens als je zorgen hebt over de verdeling van het BNP, kijk daar eens naar)? Waarom kunnen traditioneel Christelijke partijen zoals CDA of SGP nog steeds hun boodschap continu uitdragen?

    ‘Rechts’ ligt niet meer of minder onder vuur door ‘Links’ dan het altijd heeft gelegen. Links wil veranderen, Rechts houdt de poot stijf. Conservatieve meningen zijn altijd al toegelaten. Rechts ligt onder vuur door extreem-rechts, welke steeds meer van hun uitlatingen absorbeert, onder het mom van ‘legitieme zorgen’.

    Je wordt gehoord, ook door linkse mensen zoals ik mezelf identificeer. Ik heb zojuist een veel te lang betoog geschreven dat je uitlatingen die bepaalde uitspraken serieuzer genomen heeft dan ze verdienen. Het vervelende is, ik heb niets nieuws geschreven, niets wat al tientallen keren is uitgelegd aan de hand van de steeds reperterende ‘legitieme zorgen’.

    Maar over het feit dat de corona-maatregelen toch echt tijdelijk zijn gebleken, komt nooit echt reactie. Over de vraag waarom mensen op afkomst blijven staren in plaats van andere factoren, komt nooit een echt antwoord. Op de vraag hoe ze er bij komen dat de asielzoekers de schuld dragen van het gebrek aan woningen, komt nooit een echt antwoord. Want altijd blijft de vraag: ok ik hoor je zorg, maar hoe kom je er bij? En dan gebeurt er… niets.

    Hoe kunnen we over deze zorgen praten, als we niet eens kunnen praten over waar ze vandaan komen?

  5. @ Esmee van der Molen.
    Hoe maakt mijn uitspraak ‘de publieke ruimte voor anderen kleiner’ ??

  6. @Jasper, de leuzen op de Erasmusbrug hadden een racistische en extreemrechtse inhoud. Dat jij als mede-HR-bewoner zo’n actie bagatelliseert, kan ervoor zorgen dat dit forum minder wordt ervaren als een plek voor iedereen. Misschien word je voorzichtiger om je nek uit te steken als je een niet-witte afkomst hebt of als je gewoon niet wil meevechten in de culture wars. Dat zit mij dwars.

  7. @ Esmee, Dat viel volgens mij wel mee.. ik zie zwarte organisaties niets anders doen. Het was wel geplaatst met een racistische gedachte, dat klopt.
    Je kan ook overdrijven, jij maakt mijn ruimte kleiner, ik hoor ook bij iedereen, net als die racistische mensen, trouwens. Dus je bedoelt denk ik ‘iedereen die het met mij eens is’, of niet??

    Och ‘witte’ mensen durven ook hun kop niet meer uit te steken en hun mening te geven, als de mening maar even afwijkt van de huidige politiek correcte stroming dan mag je al geen mening meer hebben zonder gecancelt te worden, of erger.

    Die culture wars zijn belachelijk, gekaapt door extreem rechts en extreem links. Zo kom je nooit tot een redelijke middenweg. Maar he, ik ben wit, dus zal mijn mening wel niet tellen, of minder en moet ik gewoon ‘ruimte maken’.
    De ene kant (extreem rechts) moet leren openminded te zijn, en niet racistisch, de andere kan (extreem links, huidige policor stroming) ook.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top