Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Het is stil op de vijfde verdieping

Gepubliceerd: 5 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Jonnick

Ik loop mijn kantoor binnen met een dikke stapel papieren. Het zijn de 120 werkbladen voor de doelgroepentraining die ik volgende week ga verzorgen over het mbo. Geen enkele deelnemer aan de training is mijn student; het zijn allemaal collega’s.

Ik sta sinds januari niet meer voor de klas. Ik werk sindsdien op de educatieve afdeling van de organisatie die de Stemwijzer maakt. Ik kijk geen huiswerk meer na, ik controleer geen verslagen meer op plagiaat en ik schrijf geen PTA’s. In plaats daarvan werk ik aan lesmateriaal voor docenten, vernieuw ik gastlessen en sleutel ik aan het schoolprogramma voor politiek Den Haag. De projecten waar ik aan meewerk bereiken op papier in een jaar meer studenten dan menig docent in diens loopbaan meemaakt. Ik geef ze alleen zelf geen les.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik daar nooit moeite mee heb. Ik heb vele leuke herinneringen aan mijn tijd in het klaslokaal. Ik heb mijn laatste lichting studenten voor de zomervakantie nog uitgezwaaid op hun diploma-uitreiking, en ik was nog steeds vreselijk trots op ze. Ze waren ook hartstikke blij dat ik nog gekomen was! Dan moet ik toch wel iets goed hebben gedaan?

Maar is dit niet gewoon de realiteit van de moderne, nieuwe docent? Een derde van de nieuwe docenten verlaat binnen vijf jaar het onderwijs weer. Ben ik niet gewoon onderdeel van die statistiek? Er was geen plek voor mij op mijn oude stageplek, en ik moet toch echt eten terwijl ik nog studeer. Trouwens, ik hoef toch niet voor altijd weg te blijven? Plus, ik ben echt trots op het werk dat ik in deze setting kan doen. Hoeveel docenten werken aan projecten met budgetten van tienduizenden euro’s? En hoeveel mogen zich heel de dag bezig houden met hun favoriete onderdeel van het vak? Hoeveel docenten doen zulk gevarieerd werk als ik?

Mijn bureau heeft uitzicht op het Binnenhof. Vanaf mijn bureau steekt de Ridderzaal net boven de daken uit van de fractiekamers. Toen ik begon op kantoor gaf een collega mij de wijze raad om, als het allemaal even te veel werd of een project hopeloos vast kwam te zitten, even naar buiten te kijken. We doen het allemaal voor het gebouw aan de overkant van de straat. Het was ontzettend goed advies.

Het is alleen zo verdomd stil op de vijfde verdieping.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top