Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jonnick is student aan de docentenopleiding maatschappijleer en werkt bij ProDemos. Hij schrijft graag over problematiek die hij tegenkomt in het onderwijs, maar een lichter onderwerp op zijn tijd gaat hij niet uit de weg. Eerdere blogs van Jonnick lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat moeten we met al die woede?

Gepubliceerd: 30 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Jonnick

Ik ben veertien jaar oud. Ik kijk al heel de middag video’s op YouTube van Howard Bloom. Hij vertelt dat Mohammed, de laatste profeet van God, een pedofiel is. Ik geloof mijn oren niet. Is dat echt zo? Hoe kunnen miljarden mensen nou een man verheerlijken die een pedofiel is? Tegen de tijd dat mijn vader mij roept voor het avondeten, kook ik van woede. Ik krijg de gedachten tijdens het eten niet uit mijn hoofd.

Mijn vader ziet mijn afkeurende frons en vraagt wat er aan de hand is. Ik leg uit wat ik gehoord heb die middag, hoe boos ik ben op een miljard mensen op de wereld en hoe achterlijk religie in het algemeen is, en de islam in het bijzonder. Mijn vader kijkt mij verbaasd aan. ‘Waar heb je het in godsnaam over?’, vraagt hij. ‘Je kent helemaal geen moslims. Doe niet zo stom, je moet niet alles geloven wat je op het internet ziet.’

Toch kan ik mezelf er niet van losschudden en volg ik jarenlang YouTubers die niets goeds te zeggen hebben over moslims, vrouwen of culturele veranderingen. Mijn tienerjaren worden gevuld met honderden uren aan video’s waar ik maar één ding uit kan halen: woede.

Die woede is enorm verslavend, en enorm schadelijk. Urenlang jezelf boos maken om video’s biedt geen uitlaatklep voor die woede; het enige wat je kan doen is steeds dieper graven en jezelf steeds meer frustreren. Voor je het weet is het bedtijd, en zit je ontwikkelende puberbrein vol woede tegenover mensen die je nooit ontmoet hebt, die je nooit iets misdaan hebben en over wie jijzelf een maatschappelijk bevoorrechte positie geniet.

Ik ben goddank uit deze emotionele draaikolk gekomen, maar zeker niet op eigen houtje. Daar zijn gesprekken voor nodig geweest met mensen die mij het geduld niet verschuldigd waren en die geen reden hadden om mijn grove opmerkingen te vergeven. In een zeldzaam geval heeft zelfs een stevige vuist op de kaak geholpen (thanks, Bianka!). Niet alleen ben ik er een beter mens van geworden, het heeft mij geholpen om mijn roeping als docent maatschappijleer te ontdekken. Zonder deze mensen was ik misschien altijd boos gebleven. Ik sta bij hen allen enorm in het krijt.

Ik ben nu 27 jaar oud. Er is niets meer over van die puber die zoveel woede bij zich droeg en zoveel vreselijke dingen dacht over anderen. Maar niet iedereen is erop vooruit gegaan in die dertien jaar: Mijn vader, die mij jaren geleden heeft geprobeerd te beschermen tegen die woede, ligt nu regelmatig alleen op bed, half schreeuwend met een telefoon in zijn handen. Een conservatieve podcast geeft hem alle woede die hij maar wil hebben. Hij schreeuwt tegen niemand in het bijzonder, allemaal mensen die hij nooit ontmoet heeft, die hem niets misdaan hebben en tegenover wie hijzelf een maatschappelijk bevoorrechte positie geniet.

Hoe wij als maatschappij om willen gaan met deze eindeloze stroom woede en frustratie is wat mij betreft de grootste sociale uitdaging van onze tijd. Niet alleen voor jongeren, maar ook juist voor al die vaders die zichzelf alleen op bed liggen op te fokken. Tegen hen praat namelijk niemand.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Jonnick: Wat moeten we met al die woede?

  1. Fantastische culmn!

    Wel jammer dat er een lichte veroordeling naar het rechter zijde van het politiek spectrum, terwijl dit uiteraard voor het hele spectrum geldt.

  2. Ik weet niet hoe je het jammer kan vinden dat ik mijn ervaring omschrijf zoals deze gebeurd zijn. Hoewel het belangrijk is evenwichtig te blijven in ons oordeel tegenover anderen, is het evengoed een zonde om een ‘balans’ op te zoeken daar waar geen redelijke gelijkenis te trekken valt.

  3. De waarheid is niet altijd makkelijk, helemaal niet in dit gekke tijdperk. Gelukkig is jouw leven makkelijker geworden door je ogen te sluiten!

  4. @Samuel Hydema, pst… ik zal je iets verklappen. Puur omdat iemand iets zegt (of, zoals het meestal gaat, tegen een camera staat te schreeuwen), betekent niet dat het waar is. Je hoeft niet naar iedereen te luisteren, daar wordt je echt niet beter geinformeerd van.

    Maar you do you, kijk en luister nog eens een filmpje of podcastje van iemand wiens enige interesse is geld aan je te verdienen door op je emotie in te spelen en je aan het medium gekluisterd te houden. Zo kom je vast dichter bij “de waarheid”.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top