Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Menno stuitert door zijn laatste jaren van de lerarenopleiding Nederlands. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven. Maar serieuze onderwerpen zoals de mentale gezondheid van studenten liggen ook in zijn straatje.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Alle Menschen werden bro’s

Gepubliceerd: 23 March 2023 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Menno

De jongere generaties studenten zullen het nieuwe taalverschijnsel al in de gaten hebben gekregen, maar nog even voor de leken: de samenleving is hartgrondig aan het ‘verbroriseren’. Wat ik daarmee bedoel: overal om me heen hoor ik ‘bro dit’, ‘bro dat’. Iedereen is tegenwoordig ‘bro’ van elkaar.

Waar deze neiging vandaan komt om te gaan tutoyeren met ‘bro’ blijft een mysterie. De film Bro’s Before Ho’s uit 2013 heeft mogelijk een duit in het zakje gedaan. Niet een heel feministische film, maar bro’s zijn van nature jongens die je voor je rest van het leven kan vertrouwen (de bro code) en meestal opmerkelijk progressief zijn ingesteld. Of moet ik zeggen: brogressief. Positief, niet waar? Toch zitten er genoeg haken en ogen aan. 

Want zelfs mensen die ik helemaal niet ken noemen mij ‘bro’. Laatst werd ik op straat aangesproken door een gast – ik zeg nog altijd ‘gast’ in plaats van bro – die aan mij vroeg: ‘Hey bro, heb je een vuurtje?’ En ik dacht ‘jezus’. Weet je wat ik ga doen? Ik ga doen alsof ik totaal geen idee hebt waar die gast het over heeft. Dus ik overal om me heen kijken. Je wil toch weten waar dat geluid vandaan komt. Wat denk je? In de verste verte was geen bro te bekennen. Ik kon ook wel blijven staan wachten, maar ergens op deze aardbol is er een bro die heel snel een andere bro nodig heeft. Een bro met een missie. Toen ben ik gewoon doorgelopen en heb ik ondertussen natuurlijk even een sigaret opgestoken.

De verbrorisering is zo doorgeschoten en vertakt in de samenleving dat ik zelfs twee meisjes op straat, jaar of twaalf, en ik herhaal: twee meisjes, ‘bro’ tegen elkaar hoorde zeggen. Ik hoorde die meisjes en ik dacht: nu moet ik ingrijpen. Paal en perk stellen en zeggen dat er grenzen zijn. Dus ik spreek die meisjes aan en ik zeg: ‘Hey meisjes, meisjes. Nu moeten jullie eens heel goed luisteren!’ Wat denk je? Word ik gewoon straal genegeerd. Had ik ze dus gewoon moeten aanspreken als ‘bro’.

Je ziet taaluitingen van verbrorisering nu ook op social media zegevieren. Mensen zetten in hun bio de aanspreekvormen: bro/broski/bruhhhh/bruv. Ik noem het de bronouns.

We kunnen er met ze allemaal wel om grinniken, maar het is een bro-inflatie met dystopische trekken. Onderscheidt straks nog maar de ene bro van de andere. Je wordt van hetzelfde laken een pak. Homogeen. Ik zie het somber in voor de mensheid. Alsjeblieft, welke BFF stapt in de bres om het tij te keren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Menno: Alle Menschen werden bro’s

 1. Hey bro, goede blog, bruv.
  Over die meisjes,.. Je mag hun genderidentiteit niet veronderstellen, Broski!
  Bro komt uit de VS bro, en aangepast in de UK naar bruv, bruh.. al zeggen ze het in de VS al steeds minder broski. Nu zeggen ze massaal het ‘N’-woord, eindigend met de A.

  Bruhhh…

  Laten we ‘gewoon’ ABN tegen die dudes praten bro..

 2. Bruv, bedoel je in die laatste paragraaf niet “bromogeen”? Niet chill, brah.

  @Jasper., bro, al m’n broskis praten ABN. Staat voor Algemeen Bro Nederlands.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top