Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat als je studeert in de schaduw?

Gepubliceerd: 16 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Menno

Eindelijk! Ik mag beginnen met afstuderen. Het begin is altijd lastig; de eerste 8 jaren waren even inkomen. Bloed, zweet en jaren verder sta ik op de plek waar ik zo hard voor heb gewerkt. Ik noem het ‘De ommekeer’. Wat volgt is niet een clichématige succes story, maar vanzelfsprekend een succes story.

De urgentie om erover te praten is er zeker: ieder jaar weer wordt de omvang langstudeerders groter. Niet per se in aantal, maar in jaren; het aantal ‘nieuwkomers’ blijft hetzelfde, maar de geslaagden blijven uit. Net zoals dat de mensen met obesitas steeds groter worden, denk ik. Het is een aanzienlijke groep die vooral studeert in de schaduw van het onderwijs. Studenten die nauwelijks meer contact hebben met de opleiding, medestudenten kwijtraken en geen studievoortgang boeken omdat ze struggelen met een doorslaggevend vak.

Op de lerarenopleiding is dat de Landelijke KennisToets (Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden), de nachtmerrie van iedere student. Gek genoeg heb ik die in één keer gehaald. Tip: de nacht voor de toets beleef je hem als een natte droom.

Nee, ik bleef jaren hakkelen met stage vanwege bepaalde competenties die ik moest kunnen bewijzen. Het kwam zo ver dat ik zelfs bijna een punt achter mijn opleiding moest zetten (‘daar gaat mijn 8 jaar…’), maar daar kwam een komma voor in de plaats, dankzij doorzettingsvermogen en geduld.

Op psychologisch vlak had ik het net als andere langstudeerders moeilijk. Vrienden en familie die aan je vragen hoe je er nu voor staat. En dan moest ik weer mijn verhaal blootleggen. Vaak een gestileerde versie daarvan. Of De Vraag proberen te ontwijken. Het voelt namelijk als een mislukking wanneer je geremd wordt in je ontwikkeling.

Het liefst had ik nominaal gestudeerd, want een student drijft op voortang. Een student wil altijd kijken welke stappen er te nemen zijn, pogingen te wagen vallen. Beweging in plaats van stilstand, want niks demotiveert zó erg als stilstand.

Omdat de studieresultaten uitbleven werd ik genoodzaakt in de tussentijd buiten mijn studie om motivatie binnen te harken, zoals uit stand-up comedy. In talloze cafés mocht ik optreden met als aftrap in Club Haug met in de line-up buddy en BN’er van HR Luc Vermaat!

Met stand-up comedy ga ik rustig door terwijl ik het komende half jaar gebruik om mijn bachelor in de wacht te slepen. Ik wens iedereen die net als ik nu afstudeert veel succes. In juli spreken we elkaar weer.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top