De verkiezingszege van BBB stemde mij somber. Het bevestigde nogmaals dat een meerderheid van de bevolking niet wil veranderen. Vast wil houden aan het oude en vertrouwde. Lekker makkelijk op de oude manier blijven boeren. Lekker makkelijk vlees blijven eten, voor bijna nop naar bestemmingen in Europa vliegen en vooral niets van het eigen comfort opofferen. Hoewel alle seinen op rood staan.
Klimaatverandering gaat nog sneller dan wetenschappers van het IPCC eerder dachten. Het is inmiddels niet vijf vóór, maar vijf over twaalf. En als we de stikstofcrisis niet eens kunnen oplossen, hoe gaan we dan de nog veel grotere problemen aanpakken, in de steeds naderbij komende toekomst? Zeespiegelstijging, droogte, overstromingen, natuurbranden en de ineenstorting van biodiversiteit trekken zich niets aan van verkiezingen.
Niets doen is geen optie. Als we niets doen, dan zijn we sowieso fucked. Op dit moment kunnen we de impact van klimaatverandering alleen nog maar iets afzwakken. Klote wordt het sowieso. Leuk dat we ons consumptiegedrag niet willen aanpassen, maar dat heeft dus nogal wat consequenties. Veel wetenschappers hebben west-Nederland al opgegeven, om maar een voorbeeld te noemen. En al die BBB-stemmers kunnen piepen wat ze willen, maar de tijd komt naderbij dat de veeteelt onder gerechtelijke dwang moet krimpen. Met de agro-industrie en hun miljardenwinsten heb ik geen enkel medelijden. Het is wel sneu voor al die boeren (ik stam zelf uit een boerenfamilie), maar als je star vasthoudt aan een hopeloos bedrijfsmodel en niet wil overschakelen op biologisch boeren, dan heb je een bord voor je kop.
Gelukkig is ons onderwijs inmiddels in beweging gekomen. Op de Hogeschool Utrecht roepen docenten van alle instituten op om meer duurzaamheid in het onderwijs te integreren. Bij de Radboud Universiteit zijn ze daar al veel verder mee. De TU Delft laat studenten zonnecel- en waterstoftoepassingen onderzoeken en testen. Binnen onze hogeschool hebben we Samen Duurzaam en Green Office. Bij de Rotterdam Academy zijn we bezig een duurzaamheidscertificering te halen. Nee, dat is geen papieren tijger: we integreren de SDG’s in alle aspecten van ons onderwijs.
En, zoals altijd, stemmen onze studenten mij hoopvol. Ons studententeam Upjoining is druk bezig om deuren te recyclen. Waarmee ze een vooralsnog klein, maar inspirerend voorbeeld geven. Komende week komen ze mijn nieuwe, gebruikte deur afleveren, voordat ze doorrijden naar de landelijke halve finales van Jong Ondernemen. Mijn dochtertje staat klaar om ze een kusje te geven. Niet alleen als bedankje voor hun service, maar als beloning voor hun inspanning om de toekomst iets minder grimmig te maken.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Ik wil wel graag wat aan het milieu doen, ook wel wat aan klimaatverandering. Ik ben erg blij met alle innovaties en beleidsveranderingen zoals afval scheidien.
Mijn vraag is alleen hoever we daarvoor moeten gaan qua investeringen vanuit, bijv de staat. We kunnen hier alles 100% ‘groen’ maken, maar dat heeft een invloed van 0,3% op wereldschaal. Het klimaat gaat over landsgrenzen heen. Zolang de grotere landen heel veel blijven doorstoken, mijnen van Kobalt (voor alles met Lithium batterijen/accu`s), enzovoort, dan helpt het geen F..k.
Ook heeft het iets schijnheiligs in mijn opinie. Kunnen wij dalijk alles groen doen en zelf niets meer uitstoten, maar andere landen produceren de energie e.d. voor ons, dus creeren daarmee weer onze uitstoot.
Ik las ergens dat 46 procent van de stemmen op bbb een proteststem tegen Rutte was. Als alleen boeren op bbb hadden gestemd dan was niet het hele land groen gekleurd/was bbb niet zo groot geworden. 46 procent vindt dus dat de regering niet echt goed luistert (toeslagenaffaire, aardbevingen, liegen, mondkapjesaffaire, geen actieve herinneringen aan). Wie kan ze dat kwalijk nemen. Stikstof is een wat abstract begrip (kan je dat eten?).
Als alleen boeren op BBB hadden gestemd dan was deze partij niet in alle provincies zo groot geworden. Bij de vorige statenverkiezingen borreaalde al protest op. Dat werd nog teniet gedaan bij de laatste 2e kamerverkiezingen. Het is eens tijd voor een ander geluid. Het Amerikaanse systeem van maar 2 termijnen (al gaat het hier om de pm en niet om de president) is zo slecht nog niet. Aangezien Rutte tot zijn 67ste premier wil blijven en mensen hem toch niet echt wegstemmen zal hij nog wel een 2e kamer verkiezing winnen.
@Jasper., het probleem met stellingen dat dingen geen invloed hebben is dat van een self-fulfilling prophecy. Niemand doet iets dus niemand doet iets. Je krijgt pas dingen gedaan als je wel iets doet, daarmee motiveer je andere groepen om ook stappen te nemen.
Iemand moet altijd de eerste zijn, en niemand kan het probleem alleen oplossen. Je kan slechts doen wat binnen je eigen macht ligt. Vaak roept dan iemand dat je niet “het braafste jongetje van de klas” moet willen zijn… maar ik heb nooit begrepen waarom niet. Goede mores was ooit een compliment, maar niet als het je portemonnee raakt kennelijk.
Je hebt wel een punt met de ‘schijnheiligheid’, het probleem moet niet verplaatst worden en dat gebeurt vaak genoeg.
@arendje, als je naar de verschuivingen in de zetels kijkt heb ik ook de indruk dat de BBB winst inderdaad voornamelijk gewoon proteststemmen zijn. De ontvangers van de proteststemmen van vorige keer hebben namelijk een hoop zetels verloren. Kudos voor je woordgrap :D.
En ja, stikstof kan je eten, alleen niet in elke vorm :P.
Hear hear S. Heikamp!
@ S. Heikamp
Zeker, er moet iemand beginnen. En dat mogen wij best zijn, Ik wil alleen niet ineens het leven onmogelihjk maken.