Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Kies voor het leven

Gepubliceerd: 16 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Okke

Als je studeert, dan ben je bezig met zelfontplooiing. Dat is de hoogst mogelijke menselijke behoefte, volgens Maslow althans. Je ontwikkelt jezelf tot een vaardiger professional. Maar je kunt je ook richten op je eigen ethiek of je zelfbewustzijn. Het hoeft dus niet per se loopbaangericht te zijn.

Ik ben het meest gelukkig met mijn werk als studenten laten zien dat ze nagedacht hebben. Dat ze zich ontwikkelen, groeien. Niet alleen qua kennis, maar ook qua inzichten en ethiek. Een goede studie moet je een nieuw perspectief op de werkelijkheid bieden en idealiter leiden tot een groter zelfbewustzijn.

Want: je bent nooit te oud om te leren. Daar ben ik recentelijk opnieuw achter gekomen. Ik heb eindelijk het inzicht bereikt dat ik niet gezond bezig was. Dat ik mijn eigen lijf aan het slopen was. Maar het roer is om. En nee, dit zijn geen goede voornemens voor 2023. Het is ook niet mijn midlifecrisis die opspeelt. Dit is een diepgeworteld, nieuw besef: het leven is verdomde kort. Nog drie keer knipperen en ik ben kassiewijle. Dus ik ga het helemaal anders doen.

Niet meer zoveel alcohol. Stoppen met roken. Mijn moeder vaker bellen. Meer leuke dingen doen met mijn kinderen. Veel minder met mijn neus in mijn telefoon. Klussen direct oppakken, niet meer uitstellen. Vaker de fiets pakken. Meer muziek luisteren. Meer lezen. Vaker afspreken met vrienden. Kanovaren. Motor leren rijden. Skydiven. Mediteren. Minder koffie drinken. Suiker vermijden. Een serre aanbouwen. Twee weken met mijn zoon survivallen in Zweden. Vaker naar de schietbaan. Een keer per week naar de sportschool. Dagelijks fitnessoefeningen doen. Mijn conditie terugkrijgen. Klimaatverandering bestrijden. Aardiger zijn tegen studenten (maar niet al te aardig).

En zoals dat gaat met diepgewortelde, nieuwe overtuigingen: ze beklijven. Ik krijg er tomeloos veel energie van. Ik ben in lange tijd niet zo actief geweest. Ik zal niet alles in de bovenstaande opsomming direct uit gaan voeren, maar veel zaken kan ik al afvinken.

De enige constante is verandering. Zelfs als je al in de vijftig bent, zoals ik. De vraag is alleen hoe je met die verandering omgaat. Dan zeg ik: denk er goed over na en kies constructief. Kies voor zelfontplooiing. Kies voor het leven. Ik wens iedereen hetzelfde inzicht toe in 2023. En daarna.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Okke: Kies voor het leven

 1. Mooie en zo eerlijk verwoord. Ik zie en ervaar je verandering. Heel.mooi en goed begin van 2023..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top