Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Positieve vibe

Gepubliceerd: 9 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Okke

Eén dag in de week ben ik gedetacheerd bij de Startup Academy, waar studenten ondernemen kunnen combineren met hun studie. Ik coach ondernemende studenten, die hun creatieve bedrijfsideeën met me bespreken, advies nodig hebben over hun propositie of willen sparren over hun doelgroep. Het is bij veel opleidingen zelfs mogelijk om stage te lopen en af te studeren bij je eigen onderneming.

De positieve vibe op de StartHub op Kralingse Zoom is niet te vergelijken met een gemiddeld lesje voor doorsnee studenten. Deze ondernemers-in-de-dop werken veelal keihard, letten op, zijn geïnteresseerd en dorstig naar kennis. Ze luisteren geduldig en oplettend naar droge cijfers en belastingregels tijdens een workshop van Deloitte. Ze stellen slimme vragen tijdens een voorlichting van de Kamer voor Koophandel. Ze hebben fonkelende ogen als ze over hun onderneming vertellen. Ze staan ààn.

Studenten gaan hard op ondernemerschap, en heus niet alleen omdat je er veel geld mee kan verdienen. Studenten hebben frisse ideeën, willen niet afhankelijk zijn van een baas, willen zelf hun werktijden bepalen, willen met hun producten de wereld mooier maken en willen graag bezig zijn met wat ze echt leuk vinden. En het is natuurlijk helemaal tof als ze het ondernemen kunnen combineren met hun afstuderen.

De Startup Academy bestaat nu zo’n drie jaar en heeft haar nut uitputtend bewezen, maar soms lopen we tegen obstructies op: onwennigheid, onwetendheid of lichte argwaan. Terwijl de Startup Academy alleen maar voordelen biedt voor ondernemende studenten, hun faciliteert, hun netwerk vergroot, hun kennis vergroot. We zitten niemand in de weg, bieden alleen meerwaarde en extra faciliteiten. Soms ziet men de voordelen niet en focust men op nadelen die niet bestaan. Wat heel jammer is, want we hebben immers allemaal hetzelfde doel: studenten helpen met hun ontwikkeling en groei.

Ik nodig daarom iedereen, studenten en collega’s, uit om op 7 december langs te komen op de Startup Day om zelf te komen kijken hoe de energie van onze studenten afspat: als ze over hun bedrijf vertellen, als ze staan te pitchen, als ze netwerken. Als ze hun eigen toekomst vormgeven.

Wil je weten wat de Startup Academy te bieden heeft aan student-ondernemers? Kom dan naar de Startup Day 2023 op donderdag 7 december 2023, vanaf 15.30 op HR-locatie Kralingse Zoom. Met onder meer Elske Doets, ‘dragon’ uit Dragons’ Den en een Pitch Battle waarin 3000 euro te winnen is. Meld je hier aan.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top