Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe gaat het nu eigenlijk écht met je, student?

Gepubliceerd: 23 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Serge

Het komende jaar wordt vanuit de afdeling Studentenwelzijn en samen met het Kennisnetwerk Studentenwelzijn voor het eerst een jaarlijkse studentenwelzijnsmonitor onder alle studenten van de Hogeschool Rotterdam uitgezet. Daar gaat iedereen baat bij hebben.

Studentenwelzijn werd – mede door de coronacrisis – een nog hottere topic dan het al was. Zeker nu de trend wat betreft dit welzijn nog steeds niet in de juiste richting afbuigt.

Wanneer het in mentaal, fysiek en sociaal opzicht goed gaat met een mens, spreken we doorgaans van welzijn. Spreken we over studentenwelzijn, komt daar dus ook het aspect van het student zijn en studeren bij. We komen dan uit op de formule: studentenwelzijn + studiesucces = studentsucces. En ja, dus ook studierendement beste managers en directies.

Hoog tijd dus om bij de bron te beginnen met de vraag: ‘hoe gaat het nu eigenlijk écht met je, beste student?’ Dat doen we met de studentenwelzijnsmonitor. De studenten krijgen vragen over hun mentale en fysieke welzijn, mate van veerkracht en ‘sense of belonging’, en op verwachtingen die de student heeft van het aanbod en de ondersteuning rond studentenwelzijn.

De data die dit oplevert is niet alleen voor de afdeling Studentenwelzijn maar voor iedereen op de hogeschool relevant. En zelfs daarbuiten.

Instituten, opleidingen, docenten en slc’ers krijgen straks inzage op wat de eigen studenten – gedifferentieerd per opleiding – scoren en aangeven in de monitor. Dit maakt het mogelijk in te gaan op specifieke behoeften en maatwerk te leveren. Bijvoorbeeld door hoe men sudieloopbaancoaching vormgeeft.

Studenten krijgen door de monitor zicht en grip op hun eigen ontwikkeling, ze worden bewust gemaakt van de gebieden waar verbetering mogelijk is en hoe ze hierin stappen kunnen zetten, en krijgen er concrete feedback op. Daarnaast helpt de monitor om het gesprek over (mentaal) welzijn op gang te brengen en op die manier ook (h)erkenning te vinden bij elkaar en taboes hieromtrent verder te doorbreken.

Wij van de afdeling Studentenwelzijn kunnen de data gebruiken om de eigen dienstverlening zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte en vorm waarin deze wordt aangeboden, en om de juiste accenten te leggen.

De hogeschool voegt daden aan woorden toe door het belang van studentenwelzijn niet alleen te onderschrijven, maar er ook werk van te maken in de vorm van gefundeerde keuzes qua beleid, strategie en budgettering.

En omdat we met deze monitor ook aansluiten bij de R6 – de 6 grootste hogescholen in de randstad – dragen we bij aan belangrijk onderzoek op regionaal en landelijk niveau waardoor we aandacht voor studentenwelzijn ook bij de betrokken overheden goed onder de aandacht kunnen blijven brengen.

Alleen maar winnaars dus. Ik vind het nu al een inspirerend 2023!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top