Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mentale APK

Gepubliceerd: 13 June 2023 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Serge

Je zag en hoorde het wellicht: de laatste tijd was ik met collega’s druk met de eerste Studentenwelzijnsdag en Studentenwelzijnsmonitor. Beiden gericht op vooral het mentale welzijn van onze studenten. Omdat we dit jaarlijks willen gaan doen, zou je het kunnen zien als een mentale APK. En man, ik kan er ook wel eentje gebruiken.

Want nieuwe dingen doen is spannend. En perfectionistisch als ik ben, ligt de lat hoog. Zo liep ik tijdens deze projecten dus weer eens heerlijk in een paar van mijn bekende valkuilen. En werd me wederom duidelijk waarom die zo hardnekkig zijn en verworden tot patronen. Kijk even mee.

Iedereen is goed in tenminste een paar dingen. Dan krijg je hiervoor waarschijnlijk een zekere waardering van de omgeving en/of voldoening door de activiteit zelf. En omdat dat fijn is en je daar blij van wordt, blijf je dat doen. Klassiek voorbeeldje conditionering. Maar de keerzijde is dat die kwaliteit je mogelijk ook iets kost. Bijvoorbeeld energie, tijd, stress of onzekerheid. Zolang beiden in balans zijn en blijven, niets aan de hand. En je begrijpt al wel: je wilt de verwachting blijven waarmaken en die voldoening blijven ervaren en misschien zelfs overtreffen. De balans begint dan negatief door te slaan. Herkenbaar?

Die disbalans maakt op de langere duur ziek. Of het nu is in de vorm van overspanning, burn-out, aanhoudend chagrijn, vermoeidheid of demotivatie: jij, maar ook diezelfde omgeving die eerst zoveel waardering voor je had, beginnen er last van te krijgen. En ondanks dat ik soms uitroep: ‘When will I ever f*cking learn!’, is er wel degelijk een leercurve. Ik herken de signalen, weet hoe ik erger moet voorkomen en ik trek aan bellen voor hulp. Still standing!

Een groot verschil voor mij maakte het boek: Fouten maken moed van Remko van der Drift en zijn Academie voor Faalkunde. Falen als voorwaarde om te leren en groeien. Je eigen falen vieren terwijl je beseft hoe imperfect we allemaal zijn op dit grote faalfestival dat het leven nu eenmaal is. Met vertrouwen en plezier falen kun je leren. Ik gun het iedereen en vooral jou.  

En zo realiseerde ik me na een heel hectische periode waarin ook privé veel gebeurde dat het weer tijd is voor mijn eigen mentale APK. Even de brug op, motorkapje open en alles weer eens nalopen, smeren en waar nodig vervangen of aandraaien. En door dat te doen terug naar een van mijn diepste drijfveren: ontwikkeling.

Wanneer was jouw laatste mentale APK?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Serge: Mentale APK

  1. Ik heb het boek wat je noemde gelijk besteld! Ik heb ook veel last van perfectionisme en merk dat het mijn studie, werk en relatie echt bemoeilijkt. Deze zomer ga ik dan ook dit boek en Goed Zoals Je Bent van Frederike Mewe rustig door lezen om te kunnen groeien.

  2. Wat goed dat je jezelf dat cadeau meteen hebt gegund Alice! Gaat je zeker helpen in die ontwikkeling. Veel plezier met dat groeiproces

  3. Hi Serge, ik heb al een kast vol zelfhulp-boeken ;-). Ik ben benieuwd waarom juist dit boek het verschil voor jou heeft gemaakt. Alvast dank voor je reactie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top