Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Yoeri is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding civiele techniek en volgt nu de master Shipping and Transport. Daarnaast is hij cmr-lid. Zijn favoriete hobby is zeilen en hij schrijft in zijn Profielenblogs graag hoe het zeilen hem helpt met het laten uitkomen van zijn toekomstplannen.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat is er mis met proberen? 

Gepubliceerd: 14 March 2023 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Yoeri

Het heeft even – negen jaar – geduurd, maar nu ben ik bijna klaar met mijn opleiding civiele techniek. Tijd om te bepalen wat ik wil doen met mijn leven. Ik denk dat ik het weet: ‘Ik wil topsporter worden!’ 

Als kind was mijn grootste droom om ooit een eigen boot te hebben. Thuis maakte ik daar ook meteen mijn grootste geheim van omdat ik bang was voor afkeuring. Maar dromen moet je uitspreken. Laat ik dan meteen met de deur in huis vallen: Ik droom ervan om op de Olympische Spelen van Los Angeles te zeilen!

De faalangst is inmiddels een heel stuk minder geworden, maar de afkeuring is er nog steeds … ‘Je leeft in een droom!’ ‘Je bent al te oud! ‘Gaat je toch nooit lukken!’ Ik pak maar even de meest voorkomende reacties erbij. Bijna iedereen die ik spreek zegt dat ik mezelf een onmogelijk doel voorhoud. Gelukkig maar dat al deze reactie bestaan. Ik was al bang dat jongeren zichzelf faalangst aan hadden gepraat. 

Want zeg nou eens eerlijk: Waarom zou je aan iets beginnen waar niemand in gelooft? Als meer mensen zeggen dat het je niet zal lukken, zullen ze vast wel gelijk hebben. Of hebben deze mensen het zelf nooit geprobeerd, en denken ze daarom dat het onmogelijk is? In elk geval zie ik het ondernemerschap onder studenten steeds verder afbrokkelen. Want wat als je een fout maakt? Dat is toch wel zo’n beetje het einde van de wereld! 

En dat brengt mij naar de volgende vraag: ‘Wat is er mis met proberen?’ Als we alleen maar dingen doen waarvan we op voorhand zeker weten dat ze goed gaan, kunnen we 95 procent van alle bedrijven op voorhand al sluiten. Ondernemen is nou eenmaal een risico. En waar mensen iets proberen, worden gegarandeerd fouten gemaakt. 

Zo heb ik tijdens mijn studie heel vaak fouten gemaakt. Recent zelfs nog een heel grote met mijn afstuderen. Ik zei deze week nog tegen mezelf: ‘Had het maar niet gedaan!’ Maar soms is het ook belangrijk om te weten waarom je iets niet moet doen. En dat leer je alleen door het toch te doen. 

Wat ik in deze blog duidelijk wil maken is dat fouten maken bij het leven hoort. Om je dromen uit te laten komen, moet je ondernemend zijn. Wie nooit durft te proberen, zal niet behalen waar hij van droomt. Daarom durf ik hier trots te vermelden dat ik fouten maak. En al word ik in 2028 geen Olympisch kampioen, dan heb ik alsnog vijf jaar lang een smoes gehad om elke dag lekker op een zeilboot te zitten. Droom niet je leven, maar leef je dromen! 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top