Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Yoeri is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding civiele techniek en volgt nu de master Shipping and Transport. Daarnaast is hij cmr-lid. Zijn favoriete hobby is zeilen en hij schrijft in zijn Profielenblogs graag hoe het zeilen hem helpt met het laten uitkomen van zijn toekomstplannen.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wees eerlijk tegen jezelf

Gepubliceerd: 28 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Yoeri

Ik eis van mezelf dat ik alle toetsen in een keer haal! Ik eis van mezelf dat ik geen studievertraging oploop! Ik eis van mezelf dat ik mij dusdanig gedraag dat iedereen mij aardig vindt! Maar kan ik dat wel van mijzelf eisen? 

Ik ben mijn hele leven lang heel streng voor mijzelf geweest. Zeker op de hogeschool is het belangrijk om de lat hoog te leggen. Een hbo-bachelor is natuurlijk niet niks, en nu ik een hbo-master volg moet het niveau nog veel verder omhoog. Ik geef mijzelf geen ruimte om ook maar een beetje mens te zijn. Want ook als ik een 9 haal, word ik geconfronteerd met het feit dat ik soms fouten maak. Heet zoiets trouwens geen faalangst? 

Sinds ik in de centrale medezeggenschapsraad zit heb ik een heleboel verstandige mensen leren kennen. Een daarvan is Jean-Marie Schmidt, hoofddocent studiesucces. Ze vroeg mij een keer waarom ik de lat altijd zo hoog legde voor mijzelf. ‘Het is belangrijk om streng voor mijzelf te zijn!’, was het antwoord wat ik meteen klaar had. Maar toen zei ze iets heel belangrijks: ‘Wees niet streng voor jezelf. Wees eerlijk tegen jezelf!’

En zo had ik er nog nooit over nagedacht. Eerlijk zijn tegen jezelf betekent natuurlijk dat je streng mag zijn als je voor een cursus je best niet hebt gedaan. Maar eerlijk zijn geeft ook ruimte om van je ‘slechte werkhouding’ te leren, terwijl je het jezelf niet kwalijk hoeft te nemen als je iets niet haalt omdat je geen eerlijke kans kreeg. 

Op 8 december 2017 – het staat in mijn geheugen gegrift – ben ik weggelopen bij mijn meewerkstage. Het voelde toen als een enorme opluchting dat ik zelf een einde maakte aan een ontzettend ellendige periode. Maar het voelde voor ‘mijn strenge zelf’ ook als het kiezen van de makkelijkste weg. Dat terwijl mijn stagebegeleider twee maanden eerder had toegegeven: ‘Als we wisten dat je autisme had, hadden we je nooit aangenomen!’ Was het dan wel eerlijk om van mijzelf te verwachten dat ik deze stage zou halen? Misschien moet ik mezelf een staande ovatie geven omdat ik op die stage alsnog dertien van de zestien weken had uitgezeten! 

Als je een beetje afstand neemt en ziet hoeveel moeite je hebt gedaan om iets wél te laten slagen, kun je veel milder zijn voor jezelf. En wees eerlijk: dat werkt toch een stuk prettiger?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top