Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr uit verbazing en zorg over vertrek Zakia Guernina uit cvb

Gepubliceerd: 9 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws

De vergadering van de cmr met het college van bestuur begon gistermiddag met een ingelast agendapunt over het plotselinge vertrek van collegelid Zakia Guernina, een week geleden.

‘Ik kom van vakantie terug, en ineens is het anders!’ Lidewij ten Kate, lid van de centrale medezeggenschapsraad (cmr), deelt aan het begin van de vergadering haar verbazing over het plotse vertrek van Zakia Guernina uit het driekoppige bestuur van de Hogeschool Rotterdam.

Comments

Op 1 mei, de dag dat ook bekend werd dat Sarah Wilton-Wels vanaf september Ron Bormans opvolgt, maakte de raad van toezicht (rvt) van de hogeschool bekend dat Guernina per direct stopt als lid van het collegebestuur van de HR. Op de hogeschool leidde het vooral tot verbaasde en teleurgestelde reacties, onder meer in de comments onder het artikel dat Profielen erover schreef.

De cmr reageerde niet alleen verbaasd: ‘We maken ons grote zorgen over hoe dat de komende tijd verder moet’, stelde voorzitter Eugenia Codina Miro. ‘We missen nu één lid van het college. Wat kan de cmr doen?’

‘We gaan verstandig om met de situatie’

Collegevoorzitter Ron Bormans oogde in de vergadering niet echt bezorgd. ‘We hebben afgesproken dat we (Bormans en collega-bestuurder Wijnand van den Brink, red.) voorlopig met z’n tweeën het bestuur vormen. Ik schat in dat we het goed kunnen opvangen. Het is aan de rvt welke werving ze op welke termijn starten. Ik zou mij er niet zo’n zorgen om maken; we gaan heel verstandig om met de situatie, en we gaan al langzaam naar de zomer toe.’

Een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’ is wel, merkt Bormans op, dat Van den Brink wel aan het werk is maar op dit moment in het buitenland zit. ‘Hij is net grootvader geworden maar zijn zoon woont niet om de hoek; je gunt hem de eerste hechting met zijn kleindochter.’

‘Ze is zeer bereid om zaken te bespreken’

Cmr-lid Kees Machielse vroeg hoe het gaat met de lopende zaken uit de portefeuille van Guernina, nu zij per direct is opgestapt. Er is een overdracht, reageerde Bormans. ‘Ze is zeer bereid om in gesprek met Wijnand, met mij en met wie dan ook, zaken te bespreken. Ze heeft namelijk detailkennis met betrekking tot bepaalde dossiers, zoals de Groeifondsen; dat zijn best complexe processen. Als we daar vragen over hebben, nemen we contact op met haar.’

Machielse vroeg ook of er nu een interim-bestuurder moet komen. Bormans: ‘Dat is aan de rvt. Maar als ik denk dat dat nodig zou zijn, zal ik bij de rvt aankloppen.’

Ook vragen van cmr-lid Yoeri Meulemans over hoe Guernina op kon stappen zonder een opzegtermijn van drie maanden, verwees Bormans deels naar de rvt. De collegevoorzitter legt uit dat een werkgever (hier de rvt) en een werknemer in overleg de opzegtermijn kunnen verkorten.

Waarom-vraag niet gesteld

De vraag die in de organisatie rondzingt – wáárom Guernina per direct is gestopt – werd in de cmr-vergadering niet gesteld. Het is dan ook niet een vraag voor de aanwezige cvb-voorzitter, maar voor Guernina en de rvt. De voorzitter van de rvt is vanwege vakantie deze week niet in de gelegenheid om inhoudelijk te reageren op vragen van Profielen. Ook de vragen die Profielen hierover aan Guernina heeft gesteld zijn nog niet beantwoord.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Cmr uit verbazing en zorg over vertrek Zakia Guernina uit cvb

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top