Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerste watertappunt op de HR geopend op wereldwaterdag

Gepubliceerd: 24 March 2023 • Leestijd: 3 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voortaan vul je makkelijk en gratis zelf je waterfles op de hogeschool. Op woensdag 22 maart, tijdens Wereldwaterdag, werd het eerste watertappunt officieel in gebruik genomen als onderdeel van een vol programma waarbij veel aandacht was voor duurzaamheid.

Het was twee jaar geleden een idee van Kevin Leentfaar, inmiddels oud-student van Hogeschool Rotterdam. Als lid van de cmr (centrale medezeggenschapsraad), pleitte hij voor handige watertappunten op de hogeschool waar je gratis leidingwater kunt tappen. Geen gedoe bij het kraantje van de wc’s en geen dure, vervuilende plastic waterflesjes kopen in de kantine, maar fris Rotterdams leidingwater voor iedereen beschikbaar maken.

Het idee van Leentfaar vond gehoor binnen de HR maar zoals dat gaat, duurde het even voordat het punt ook daadwerkelijk gerealiseerd kon worden. Wel kreeg hij het eerder al voor elkaar dat water uit de koffieautomaat gratis werd. Het voordeel van het nieuwe watertappunt ten opzichte van de kartonnen bekertjes uit de automaat moge duidelijk zijn: er kan nu veel méér water getapt worden en er is geen verspilling.

Niet te missen

Wereldwaterdag, afgelopen woensdag, was een mooie gelegenheid voor de opening van het eerste officiële watertappunt van de HR. Wie langs de receptie bij de hoogbouw van Museumpark binnenloopt, kan hem niet missen: een opvallende, kleurrijke muur met een roestvrijstalen nis waar je je beker in kunt zetten. Naast het tappunt hangt een scherm met daarop informatieve filmpjes en weetjes over water. Zo valt er tijdens het tappen ook nog wat te leren, bijvoorbeeld over wat water doet voor je lichaam en hoe schoon drinkwater wordt gerealiseerd.

De nieuwe watertappunten op alle grote locaties binnen Hogeschool Rotterdam passen helemaal binnen het programma Samen Duurzaam, dat de hogeschool met allerlei initiatieven steeds toekomstbestendiger maakt.   

Gigantische hoeveelheid plastic

Tijdens Wereldwaterdag worden de aanwezigen welkom geheten door Wijnand van den Brink, bestuurder van de HR: ‘Het nieuwe watertappunt líjkt misschien een klein gebaar,’ vertelt hij trots, ‘maar de impact binnen de hogeschool is enorm. We zijn met 40.000 studenten en 4.000 medewerkers. Stel dat iedereen elke dag één gekocht flesje water drinkt, dan gooien we met elkaar al meer dan 200.000 flesjes per week weg. Ook al wordt wellicht een deel gerecycled, het is alsnog een gigantische hoeveelheid plastic die we verspillen.’

Van den Brink roept alle studenten en medewerkers dan ook op om met dit soort ‘groene’ initiatieven te komen. ‘We staan open voor alle schijnbaar kleine oplossingen die een grote impact hebben op de toekomst.’

Honderdste watertappunt

Wethouder Vincent Karremans vertelt dat de gemeente al geruime tijd bezig is om in alle wijken gratis watertappunten in de buitenruimte neer te zetten. Vandaag wordt ook het honderdste tappunt, voor de entree van locatie Museumpark hoogbouw, geopend. ‘Het mooie van de tappunten,’ zegt Karremans, ‘is dat we zien dat ze veel worden gebruikt. Ze zijn enorm populair, wijkraden willen allemaal een watertappunt. Wij zijn trots dat de honderdste hier buiten bij de Hogeschool Rotterdam, een belangrijke partner van ons als gemeente, staat.’

het watertappunt wordt geopend
Ottolini (r) en Leentfaar openen het watertappunt, onder toeziend oog van Karremans (r) en Van den Brink (l).

Dan is het zover: initiatiefnemer Kevin Leentfaar en Annette Ottolini – CEO van waterbedrijf Evides – mogen als eersten hun beker onder het nieuwe tappunt in de school zetten, waarmee het punt officieel in gebruik is genomen. Het gezelschap loopt naar buiten, waar het regent – hoe toepasselijk op Wereldwaterdag – om ook het honderdste watertappunt van de gemeente Rotterdam officieel te openen.

Oud-student Kevin Leentfaar is trots dat ‘zijn’ idee nu gerealiseerd is. ‘Het is nog veel mooier geworden dan ik had kunnen denken. Heel fijn dat de tappunten echt ín de school zijn gemaakt op een centrale plek. Destijds dacht ik dat alleen tappunten buiten voor de school haalbaar zouden zijn, maar dit is helemaal fantastisch. Niemand kan er op deze manier omheen.’

‘Hier begint de zee’

De wandeling gaat verder naar locatie Academieplein, want ook de rest van deze Wereldwaterdag staat in het teken van duurzaamheid. Kerndocent watermanagement Tijmen den Oudendammer vertelt hoe de hogeschool meewerkt aan het verminderen van de hoeveelheid plastic in het water van de Rijn-Maasdelta. Hij noemt bijvoorbeeld de LivingLab-aanpak, waarbij studenten in multidisciplinaire projecten werken aan oplossingen voor verzamelen, verwerken en tegengaan van plastic.

bijeenkomst wereldwaterdag

Buiten bij de locatie Academieplein wordt vervolgens een gouden tegel gelegd: ‘Hier begint de zee’. Veel plastic dat op straat gegooid wordt, komt uiteindelijk terecht in de zee. Door plastic op te vangen en te hergebruiken kunnen we dat voorkomen. De tegel, die al op meerdere plekken in Rotterdam gelegd is, symboliseert dit.

De gouden tegel wordt gelegd

Wereldwaterdag wordt afgesloten met een Clean-Up, onder andere studenten van de opleiding watermanagement gaan aan de slag om (plastic) afval op te ruimen rondom de locatie Academieplein. Zeer passend, want in Nederland wordt sinds 2009 op Wereldwaterdag door honderden vrijwilligers elk jaar een rivier schoongemaakt.

Niet vergeten: vanaf nu elke dag je eigen waterfles meenemen naar de hogeschool.

Tekst en foto’s: Krista Izelaar

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Eerste watertappunt op de HR geopend op wereldwaterdag

 1. Grappig dat dit het eerste watertappunt wordt genoemd, op de locatie Wijnhaven / Blaak staat al enige jaren een watertappunt naast het koffieautomaat in de centrale hal.

 2. Wat veel studenten (en collega’s) niet weten is dat je in de normale automaten je bekertje kunt hergebruiken. Als je je bekertje plaatst onder het water (of koffie) geeft het scherm een blauw kopje aan. Dit betekent dat hij het bekertje herkent. Het zou fijn zijn als deze informatie gedeeld wordt, bijvoorbeeld op de digitale schermen. Ik hang wel eens briefjes op, maar die worden altijd weggehaald. Alle beetjes helpen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top