Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Elke Slagt komt (vrijwel zeker) in de Tweede Kamer voor GL-PvdA: ‘Ik werd heel strijdvaardig wakker’

Gepubliceerd: 23 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws

GroenLinks-PvdA haalde 25 zetels in de verkiezingen en dat betekent dat HR-docent Elke Slagt-Tichelman – plek 19 op de kandidatenlijst – een nieuwe baan heeft in Den Haag. Als de voorkeurstemmen geteld zijn is het écht helemaal zeker en wordt ze op 6 december geïnstalleerd als parlementslid.

Foto van Elke Slagt-Tichelman in een practicum lokaal. Elke is in het zwart gekleed met een rode blazer.

Na het afmaken van de laatste klussen voor de hogeschool gisteren – ‘het onderzoeksjaarverslag leek me verstandig om alvast af te ronden’- vertrok Slagt-Tichelman met haar man naar Amsterdam. Daar waren de leden van GroenLinks-PvdA bij elkaar voor de uitslagenavond. Na de eerste exit-polls werd duidelijk dat de partij flinke zetelwinst had geboekt, maar dat de PVV er met de grote winst vandoor ging.

‘Ik kon niet eens écht blij zijn voor mezelf’, geeft ze enigszins spijtig toe. ‘De stemming op de bijeenkomst was wel feestelijk, maar dubbel, ook geschokt’, zegt ze over de verkiezingszege van extreemrechts. ‘Voor de zorg zie ik het nog niet eens heel somber in, maar voor inclusie, cultuur en natuur … Bovendien hebben drie partijen gewonnen die hun programma’s niet hebben laten doorrekenen. Het wordt allemaal best spannend.’

Houvast en hoop

Een bewogen dag en vooral avond dus: ‘Om ongeveer half twaalf zijn we naar ons hotel gegaan en daar hebben we alles nog op tv en internet gevolgd’, vertelt ze, ‘op die bijeenkomst krijg je toch niet alles mee’.

Daarna was ze zo moe dat ze best goed sliep. ‘En ik werd heel strijdvaardig wakker’, zegt ze. ‘Ik ga me extra hard maken voor alle mensen. Dat we als partijen samen zijn gegaan en dat we dit samen kunnen doen geeft me houvast en hoop.’
Het voelt ook goed dat de kiezers de fusie van de twee partijen hebben beloond: ‘Alle stemmers natuurlijk enorm bedankt!’

‘Je stem is niet verdwenen’

Op 1 december zijn de voorkeurstemmen geteld en wordt definitief duidelijk of Slagt-Tichelman in de Tweede Kamer komt. Maar vandaag is ze al in Den Haag om te vergaderen met de ‘bovenste 25’ van de lijst, de beoogde nieuwe Kamerleden. ‘Verder heb ik een paar gesprekjes gehad met journalisten met wie ik in campagnetijd contact had, zoals van RTV Drenthe, en van jullie.’

Op 6 december wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Daarna begint het echte werk. ‘Nederland heeft gekozen en wij gaan ons uiterste best doen, samen. Je stem is niet verdwenen.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Darice de Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Elke Slagt komt (vrijwel zeker) in de Tweede Kamer voor GL-PvdA: ‘Ik werd heel strijdvaardig wakker’

  1. Jammer dat je de PVV meteen wegzet als extreemrechts, net als dat boegeroep toen Frans Timmermans zijn verlies sportief probeerde te nemen. Ik zou het zeer waarderen als er vanuit het linkse front wat meer respect wordt geuit naar anders denkenden.

    Dat de PVV de grootste is geworden is te danken aan het feit dat veel Nederlanders inzien dat Nederland vol zit. We zijn een klein land, en kunnen de hele wereld niet opvangen. Er MOET een immigratie stop komen. Ik wilde eigenlijk FvD stemmen, want ik ben daar ook lid maar heb last minute besloten om voor de PVV te gaan om ze de grootste te maken. Ik ben blij dat het is gelukt!

    En om te laten zien dat wij van rechts de kwaadste niet zijn, wens ik je ontzettend veel plezier met je nieuwe functie als kamerlid. Ik hoop dat je een geweldige ervaring opdoet, en dat je vanuit links toch veel goeds kunt betekenen voor Nederland. Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan!!!

  2. Veel succes Elke en alle andere 149 nieuwe collega’s van je!
    Ook is deze uitslag niet direct een weerspiegeling van mijn persoonlijke voorkeur, het is wel de uitslag van een democratisch proces. Dat moet je respecteren. Protesteren en daarmee de kiezer op andere partijen wegzetten is in mijn ogen precies datgene dat de ander verweten wordt: het uitsluiten van anderen. In Nederland leven we samen, luisteren we naar elkaar (toch?) en zoeken we samen naar oplossingen voor problemen.

    In verkiezingstijd worden standpunten soms uitvergroot en aangedikt (al heb ik in de campagne bijzonder weinig inhoudelijke standpunten gehoord die op oplossingen gericht waren, zowel van links als van rechts). Het is altijd makkelijk om problemen te benoemen, maar de kracht zit hem in het samen zoeken naar oplossingen. Daarbij bepaalt een meerderheid van de stemmen de exacte besluitvorming. Ik zie in deze uitslag vooral een roep om nu eens echt besluiten te nemen om zaken op te lossen, de bevolking is het aanmodderen en vooruitschuiven van beslissingen zat.

    Laten we nu in Nederland afwachten welke plannen er uiteindelijk door de samenwerking van partijen gemaakt gaan worden. Op basis van die plannen kunnen we met elkaar het gesprek weer verder voeren met de bedoeling van iedereen om samen Nederland verder te ontwikkelen en problemen die er zijn op te lossen. Maar kom met elkaar dus wel tot besluiten die tot uitvoer gebracht worden want dat is nodig om vooruit te komen als land. En als docent roep ik daarbij iedereen op: Vergeet het onderwijs niet!

  3. Joost, noem de dingen bij de naam. PVV is extreemrechts en jouw uitspraken xenofoob. Ik wil de kwaadste niet zijn en wens je veel wijsheid toe.

  4. Beste Joost,

    Elke heeft niet gesproken over extreemrechts. Dat staat in het gedeelte dat de auteur van het artikel heeft geschreven over het interview. Alles wat Elke gezegd heeft staat tussen aanhalingstekens.

  5. Ik zal als schrijver van het artikel even reageren over de woordkeuze ‘extreemrechts’. Ik bedoel ermee: helemaal aan rechterkant van het politieke spectrum. De Van-Dale-definitie eigenlijk. Er is dus geen waardeoordeel mee gemoeid, maar goed dat je erop wijst, want woorden doen ertoe.

  6. @Jasper, Julia doelt op het feit dat we Nederland volledig in de uitverkoop moeten zetten zodat de migratiestromen straks uit 20% vluchtelingen bestaat en 80% uit financiële gelukszoekers bestaat. Dat mensensmokkelaars in het Midden-Oosten hun bedrijfsvoering kunnen uitbreiden om economische vluchtelingen een oorlogsstatus te geven. Dat ik straks mijn kleinkinderen moet opvoeden terwijl ik nog bij mijn ouders woon, omdat alle huizen naar gelukzoekers gaan. En als mijn ouders overlijden dat ik uit huis wordt gezet omdat ook in mijn huis vluchtelingen moeten worden ondergebracht. Dat er een verbod op kerken komt omdat ons wetboek wordt vervangen door de Koran.

    Allemaal een beetje overdreven natuurlijk, maar zeker een reëel scenario wanneer we geen grip krijgen op massa immigratie. Vergeet niet dat bijna 30% van de Nederlandse bevolking een migratie achtergrond heeft, waarbij een groot deel de integratie beter had gekund. Ik ben niet xenofoob, maar ik zie onder de huidige migranten nog zoveel problemen die opgelost moeten worden. En die kunnen we ook oplossen, zonder mensen het land uit te hoeven sturen! Maar daar kunnen we niet nog eens 1 miljoen vluchtelingen bij hebben. Precies zoals Julia zei: Het beestje bij de naam noemen!

    En het kan best zo zijn dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar dan hoor ik graag van Julia of zij ook vluchtelingen in haar eigen huis wil opvangen. Goed voorbeeld volgt goed gedrag!

  7. Gefeliciteerd Elke, ik was vergeten dat je op de lijst stond maar ik heb op een andere vrouwelijke PvdA’er gestemd die ook in de kamer komt. De totaaluitslag van de verkiezingen vind ik wel ernstig en ik vind het zo moeilijk te rijmen met mijn beeld van dit land en mijn medeburgers dus de cognitieve dissonantie zit er goed in. Al ben ik wel opgelucht dat Forum tenminste voorlopig lijkt uitgespeeld, want Baudet is nog veel en veel enger dan Wilders.

  8. Het is toch mooi dat Geert Wilders gekozen kan worden dat heet namelijk democratie

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top