Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister Van Gennip: ‘Flexwerk hoort bij studentenleven’

Gepubliceerd: 5 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten hoeven geen vastigheid te hebben op de arbeidsmarkt, vindt minister Karien van Gennip (Werkgelegenheid). Flexwerk hoort gewoon bij je studietijd, zei ze in de Tweede Kamer.

Er komen nieuwe regels op de arbeidsmarkt. Nul-urencontracten gaan bijvoorbeeld verdwijnen en werknemers krijgen sneller een vast contract. Alleen gelden die nieuwe regels niet voor studenten met een bijbaan.

Maar hoe controleer je in de praktijk of iemand inderdaad student is, vroegen verschillende partijen afgelopen woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. Moeten werkgevers dat soms bij de Dienst Uitvoering Onderwijs gaan checken?

Alle jongeren?

Sommige oppositiepartijen, zoals DENK en de SP, vinden dat álle jongeren zouden moeten profiteren van de nieuwe regels. Studenten moeten immers ook de huur, zorgverzekering en boodschappen betalen, zei SP-Kamerlid Bart van Kent. Zij zouden dus ook gebaat zijn bij de nieuwe regels.

Maar VVD-Kamerlid Bart Smals draaide het om. ‘Als er een tentamen aankomt, kan het zomaar zijn dat een student een hele tijd helemaal niet wil werken, omdat hij wil studeren voor dat tentamen. Misschien werkt hij een maand later twee keer zoveel omdat dat hem veel beter uitkomt. Ik wil dat de studenten die vrijheid houden en dat ze dit ook zelf kunnen invullen.’ Zijn partij zou het makkelijker vinden om flexcontracten tot een bepaalde leeftijd toe te staan.

Niet voor studenten

Donderdag ging het debat verder en gaf minister Karien van Gennip antwoord op de vragen van de Tweede Kamer. Jongeren worden niet uitgezonderd, legde ze uit, maar studenten en scholieren wel. Eenmaal klaar met studeren gelden dezelfde regels voor iedereen.

Van Gennip is niet van plan om studenten alsnog extra bescherming tegen flexwerk te geven. ‘Ik vind dat het bij die levensfase hoort. Werkgevers hebben soms een blik studenten nodig, of het nou om vakkenvullers gaat of om werk in de horeca.’

En hoe je checkt of iemand inderdaad student is? ‘Het criterium is dus een inschrijving bij een universiteit of zo’, zei de minister. ‘Dat is nog niet zo makkelijk voor werkgevers, maar daar gaan we iets op vinden.’

Hoe zit het met een avondstudie?

DENK-Kamerlid Stephan van Baarle zag daar een probleem: wat doe je met de mensen die in de avonduren een opleiding volgen? Verliezen zij straks hun zekerheid omdat ze opeens weer student zijn?

Dat is niet de bedoeling. Van studenten is de ‘hoofdactiviteit’ hun opleiding, antwoordde Van Gennip, en ze hebben volgens haar een bijbaan van maximaal zestien uur gemiddeld per week. ‘Iemand die in de avonduren een extra opleiding volgt maar gewoon veertig uur werkt, is natuurlijk geen student meer.’

En een leeftijdsgrens, zoals de VVD zou willen? Daar ziet de minister niets in. Ze wil ervoor zorgen dat jongeren van een jaar of 23, als ze niet meer studeren, gewoon onder de nieuwe regels vallen en een ‘basiscontract’ krijgen.

Balans tussen zekerheid en flexibiliteit

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een reeks moties over de arbeidsmarkt. Voor studenten zal dat weinig veranderen, al vraagt een motie van DENK wel om met jongeren en studentenorganisaties in gesprek te gaan, ‘om tot een balans te komen tussen enerzijds de gewenste flexibiliteit van jongeren en anderzijds de zekerheid voor jongeren’.

Gesprekken zijn prima, vindt de minister. ‘Maar ik wil u van tevoren al wel zeggen dat we de uitzondering voor studenten niet gaan opgeven. Die vind ik echt belangrijk. Die hoort bij dat studentenleven.’

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top