Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool zoekt nieuwe baas: ‘Verbindend, inspirerend en kwetsbaar’

Gepubliceerd: 16 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam zoekt een nieuwe bestuursvoorzitter. Dat moet iemand zijn die aantoonbaar een warm hart heeft voor beroepsonderwijs, die zich kwetsbaar opstelt en die iets weet van complexe verandertrajecten.

Portretfoto van collegeleden Zakia Guernina en Wijnand van den Brink in de kantine op lokatie Museumpark naast een groot hogeschool Rotterdam rood vraagteken

De huidige voorzitter van het college van bestuur, Ron Bormans, vertrekt eind dit schooljaar bij de Hogeschool Rotterdam. Hij heeft deze hogeschool dan elf jaar bestuurd.

Maatschappelijke uitdagingen

De zoektocht naar zijn opvolger is afgelopen vrijdag in gang gezet, met het publiceren van een functieprofiel op de vacaturesite van NRC.

Naast veel algemene informatie over de hogeschool schetst de Raad van Toezicht (die de bestuursleden van Stichting Hogeschool Rotterdam benoemt) in de vacature ook enkele maatschappelijke uitdagingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid, de betekeniseconomie en de zorg. Deze komen uit de conceptversie van de strategische agenda, waar we eerder over schreven.

Opvallend zijn ook de typeringen die de Raad van Toezicht gebruikt voor het karakter van een nieuwe bestuursvoorzitter. Zo moeten kandidaten kunnen aantonen een warm hart te hebben voor beroepsonderwijs. Ook verwacht de RvT ‘verbindend en inspirerend leiderschap dat gericht is op ruimte laten waar dat kan en sturing geven waar dat nodig is’.

Naast een strategisch en innovatief denker vraagt de vacature om iemand die ‘relativeringsvermogen toont, reflecteert, toegankelijk is en zich kwetsbaar opstelt’.

Tegenspraak organiseren

De nieuwe bestuursvoorzitter moet ook tegenspraak kunnen organiseren en ‘doen wat hij/zij zegt’. Ook ‘kennis van en ervaring met complexe verandertrajecten in organisaties met hoogwaardige professionals’ zijn een pré.

Bormans gaf in zijn laatste blog van maandag 9 januari al aan dat er gezocht moet gaan worden naar een opvolger. Hij noemde het daar ‘een grote eer én verantwoordelijkheid’ om bestuursvoorzitter te zijn van de Hogeschool Rotterdam.

Tekst: Olmo Linthorst
Fotobewerking: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top