Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lise met in haar handen de klem

‘Super om te merken dat ik iets aan het maken was, waar écht behoefte aan is’

Vierdejaars student industrieel product ontwerpen Lise Eising (22) ontwierp de ‘Truly Easy klem’ waarmee het werk van verpleegkundigen een stuk makkelijker wordt. Ze won er de Anna Reynvaan Praktijkprijs mee, samen met de verpleegkundige waarmee ze het product ontwikkelde.

‘Oplossingen bedenken voor problemen waar verpleegkundigen in de praktijk tegenaanlopen. Dat is wat ze doen bij Create4Care, een zorg- en ontwerpstudio binnen het Erasmus MC. Ik liep daar mijn derdejaars stage en kwam in contact met senior IC-verpleegkundige Trudi Boeter. Zij en haar collega’s ergerden zich al jaren aan de oncomfortabele manier waarop – even simpel gezegd – de patiënt in hoogte werd versteld om bloeddrukmetingen aan het bed te doen. Daar hebben we iets op bedacht. En dat werd een groot succes.

‘De arterielijn zit in de pols en die zit weer met een draadje aan een apparaat vast, dat weer geklemd zit aan een paal, achter het bed zeg maar. Om goed en betrouwbaar de bloeddruk te kunnen meten, moet dat apparaat altijd op harthoogte van de patiënt zijn. Het moet dus ook steeds in hoogte versteld kunnen worden. En daar zit het probleem. Het moet namelijk iedere keer worden aangepast zodra een patiënt van houding wisselt.

‘De vraag van Trudi was duidelijk: kun je een oplossing bedenken voor dit probleem?’

‘Het steeds los- en vastdraaien van het draaiknopje achter de patiënt, dat ook nog eens heel onhandig bereikbaar is, zorgt voor pijn in de pols, hand en onderarm. Niet echt ideaal dus. Het ging bovendien ook snel kapot en het schroefdraad werd snel slecht. Omdat je dit vaak zo’n vijftien tot twintig keer per dag moet doen, wordt de patiënt de hele tijd in hoogte verwisseld, terwijl je dus ook nog eens over die patiënt heen hangt. Hoe langer de verpleegkundige over de patiënt heen buigt, hoe vervelender dat natuurlijk is. Kortom, irritant voor de verpleegkundige en belastend voor de patiënt. Dus de vraag van Trudi was duidelijk: kun je een oplossing bedenken voor dit probleem?

‘Ik ben samen met haar gaan zitten en we hebben uitgebreid gekeken naar wat er nu precies aan de hand was en wat wél zou werken. Daarna ben ik aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken. Dat werd een klem die je op de paal kunt zetten in plaats van iets wat je moet vastdraaien.

‘Dan kwam ik weer langs met een bak vol prototypes om die uit te testen bij een bed. Trudi riep er allemaal collega’s bij en zo stonden we met z’n tienen in een kamer.’

‘Bij Create4Care hebben ze 3D-printers staan. Iedere keer als ik weer wat prototypes had geprint, ging ik daarmee naar Trudi om te kijken of het wat was. Dan kwam ik weer langs met een bak vol prototypes om die uit te testen bij een bed. Trudi riep er allemaal collega’s bij en zo stonden we met z’n tienen in een kamer. Hogeschooldocent Ronald van Gils, die ook bij Create4Care werkt, heeft me heel goed leren werken met de 3D-printer. Op een gegeven moment kon ik alles zelf. Geweldig vond ik dat, het idee dat ik eigenlijk alles kan maken wat ik bedenk. Na lang testen, uitproberen en feedback verwerken, en zo’n veertig prototypes verder, hebben we uiteindelijk na drie maanden het eindproduct verkregen. De klem gaven we de naam Truly Easy klem. Waarbij Truly een samenvoeging is van Trudi en Lise.

‘Met die Anna Reynvaan Praktijkprijs, die ik samen met Trudi won, ben ik natuurlijk ontzettend blij. Dat is wel echt een bekroning op al het werk. Minister Conny Helder reikte hem uit. Dat was leuk en bijzonder. Er is ook een bedrag van 5000 euro aan verbonden voor nog meer onderzoek. De klem wordt nu ook echt gebruikt in het ziekenhuis, in het Erasmus MC en bij hun ‘dochter’ het Admiraal de Ruiter Ziekenhuis in Goes. Ook dat is erg tof. En dan zijn er nog aardig wat aanvragen.

‘Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze de eerste prototypes, die nog lang niet optimaal waren, allemaal wilden houden om toch al te gebruiken.’

‘Het meest bijzondere vind ik het feit dat Trudi en haar collega’s er heel blij mee zijn en dat het echt een oplossing is voor het probleem waar ze tegenaan liepen. Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze de eerste prototypes, die nog lang niet optimaal waren, allemaal wilden houden om toch al te gebruiken. Voor mij is dat natuurlijk een geweldig compliment. En super om te merken dat ik iets aan het maken was, waar écht behoefte aan is. Dat is ook wel echt waar ik mee door wil gaan.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
Gepubliceerd: 2 June 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Super om te merken dat ik iets aan het maken was, waar écht behoefte aan is’

  1. Super mooi en praktisch voorbeeld van een kleine maar relevante innovatie in de zorg! Dank, ik ga dit voorbeeld delen met studenten!

  2. Jammer dat er geen foto van het product bij staat, als niet-verpleegkundige ben ik benieuwd hoe zoiets er dan uitziet…

  3. Hi Hilde,

    Als je heel goed kijkt, zie je dat Lise het product vast heeft.

    Grts Tosca

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top