Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ladagerie gaat hele HR cateren, patatje van Bram verdwijnt

Gepubliceerd: 6 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Cateraar Ladagerie heeft de aanbesteding gewonnen voor de catering op de hele Hogeschool Rotterdam. Het bedrijf zit al op de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein en na de zomer zijn ze dus op alle locaties te vinden. Er komt meer nadruk op vega, vegan en gezond; de versgesneden patat van Bram Ladage, op locatie Museumpark, gaat eruit.

Mo bakte afgelopen vrijdag voor het laatst patat van Bram Ladage
Mo bakte afgelopen vrijdag voor het laatst patat van Bram Ladage

Omdat de huidige cateraar op de Kralingse Zoom te weinig personeel had en Ladagerie vanwege de verbouwing op Museumpark juist wat mensen kon missen, is in samenspraak besloten dat Ladagerie al vanaf deze week het restaurant en het Brascafé (dat al een tijdje dicht was) op KZ gaat runnen. In het nieuwe studiejaar komt in het restaurant ook het aanbod van Ladagerie’s samenwerkingspartners Sugo Pizza en Little V (Vietnamese wokgerechten).

Nieuw grand café op Kralingse Zoom

Vanaf september komt er in de nieuwbouw van locatie Kralingse Zoom, naast de hoofdingang, een groot grand café op de begane grond. ‘Met honderd zitplaatsen en plek voor twintig mensen aan de bar’, vertelt Marco van Leeuwen van Ladagerie: ‘We gaan er lunches serveren, en vanaf 15.00 uur een biertje.’

Op locatie Museumpark wordt in de komende weken het huidige restaurant flink onder handen genomen. Van Leeuwen: ‘De huidige voorzieningen zijn al weer ruim tien jaar oud. We merken dat we steeds meer tegen beperkingen aanlopen op het gebied van onder andere duurzaamheid (apparatuur die verouderd en dus minder zuinig is, red.) en efficiency.’

Tot de zomervakantie wordt het restaurant op Museumpark vervangen door een klein uitgiftepunt in de kantine en een foodtruck op het binnenplein. De koffiebar verhuist naar het RAC-café in het paviljoen.

‘Focus op gezonde leefstijl’

Een grote verandering, in lijn met de ‘Visie horeca 2021 en verder‘ van de HR waarin wordt gesproken over ‘een focus op een gezonde leefstijl’, is dat de patat van Bram Ladage uit het assortiment gaat. Op beperkte schaal blijft er wel patat te koop maar niet meer vers gesneden en uit een grote frituur. ‘Dat is jammer, maar ze (de HR, red.) willen het niet meer’, reageert Van Leeuwen. Voor gefrituurde snacks blijven twee frituurmandjes over. Van Leeuwen: ‘Bij borrels zullen we snacks dan waarschijnlijk in de oven klaar gaan maken.’

Meer dan nu het geval is zal de norm vegetarisch en veganistisch zijn, zowel in de restaurants als bij de borrels en eveneens in lijn met de voorwaarden van de aanbesteding. Van Leeuwen: ‘Als je banqueting (georganiseerde lunches en borrels op de HR, red.) bestelt zal het aanbod standaard vega of vegan en alcoholvrij zijn. Als je wel vlees of alcohol wilt, kun je dat aangeven en dus ook bestellen. Ook in de restaurants zullen we het vega- en vegan-aanbod verder stimuleren.’ Anders dan nu vaak wel het geval is zal de verkoopprijs van bijvoorbeeld een vegetarische kroket niet hoger zijn dan die van een vleeskroket, vertelt de cateraar desgevraagd.

‘Op Academieplein blijft er relatief veel vlees’

Het aandeel vlees en dus ook vega/vegan zal verschillen per locatie, afhankelijk van de studentenpopulatie. Van Leeuwen: ‘Op Rochussenstraat bieden we nu bijna alleen maar vega en vegan aan, en ook op de Willem de Kooning Academie zullen we vooral dat aanbieden. Maar op locatie Academie blijft er relatief veel vlees. Veel studenten willen daar gewoon een broodje bal.’

Van Leeuwen zet, al langer en deels vanwege strengere wetgeving, in op duurzaamheid. ‘Samen met de HR ontwikkelen we beleid omtrent afval en de recycling ervan. We zorgen dat de koffie die je drinkt helemaal bio en fairtrade is. De koffiedroes wordt opgehaald om er allerhande producten van te maken. Daarnaast gaat Bidfood, onze grootste leverancier, vanaf augustus de producten leveren met een elektrische bestelwagen.’ Ladagerie probeert ook het aantal kilometers terug te dringen door zoveel mogelijk met Rotterdams leveranciers te werken. 

Tafel van Zeven en andere lokale bedrijven

Naast de eerder genoemde Little V en Sugo Pizza, zijn ook Santa Koffie en de Tafel van Zeven lokale bedrijven met wie Ladagerie op de HR samenwerkt.

Van Leeuwen stelt zich ook ten doel om de wat goedkopere lunchopties aan te blijven bieden. ‘Een kaiserbroodje met kaas zal zo’n 1,60 euro gaan kosten en melk zo’n tachtig cent. Naast de duurdere frisdranken willen we ook goedkopere B-merken aan gaan bieden.’

Tekst en foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Ladagerie gaat hele HR cateren, patatje van Bram verdwijnt

 1. Ik weet nog dat je 10 jaar geleden voor 1 euro een broodje frikandel kon kopen op academieplein. Ik verlang weer terug naar die tijden.

  Ik vind het maar raar dat een dieet de norm moet worden op de hogeschool Rotterdam dat klinkt nou niet heel erg inclusief wat de hogeschool weer pretendeert te zijn.

 2. bram ladage zonder patat is als een vaas zonder bloemen.

  gezonder leven leidt tot langer leven en meer uitputting van de aarde.

 3. Laat ik voorop stellen dat ik een voorstander ben van keuzevrijheid, ipv het (semi)verplichten van vega/vegan eten. Waarom mogen we dat niet zelf weten?

  Vegan is, volgens mij, niet zo natuur- en diervriendelijk. Aangezien er veel gif voor wordt gebruikt en er veel dieren voor worden omgelegd om de planten te kunnen laten groeien. Denk hierbij aan doden van knaagdieren en insecten.

  Daarnaast is het delven van grondstoffen (zoals Lithium), de productie en het transporteren van verschillende componenten vanuit verschillende landen voor elektrische voertuigen niet zo klimaat- en milieuvriendelijk.

 4. ‘T is niks nieuws dat progressief gedachtegoed over arme mensen heenloopt. Nu weer word alles verdreven voor dure en elitaire vegan opties.

 5. Vreemde reacties hier. Je kan nog steeds kiezen wat je eet. In het artikel staat dat er nog steeds een aanbod is van frituur en vleeskroketten. Je kan vlees en alcohol bestellen als dat is wat je wilt.

  Uit het artikel blijkt volop dat je het gewoon zelf mag weten. Je kan ook overdrijven met in de verdediging schieten.

  Daarbij mag nog even genoemd worden dat je voorkeur voor voeding geen onvervreemdbare eigenschap is en geen enkele bescherming behoeft. Als de HR in wil zetten op standaard vega/vegan moeten ze dat helemaal zelf weten, ik bestel dat vlees wel.

 6. Grappig. Vroeger was een frietje ketchup juist het enige veganistische dat je bij de catering kon krijgen. Blij dat we wat meer te kiezen valt als je geen vlees of andere dierlijke producten wil eten.

 7. Snap niet zo goed waarom het aanbod niet even breed blijft qua vegan/vlees en gezond/ongezond. Een ruimer aanbod waardoor iedereen kan kiezen wat diegene wilt zou een mooie ontwikkeling zijn.

 8. Supermooie initiatieven (want in tegenstelling tot wat Jasper schrijft over hoe volgens hem vegan niet dier en natuurvriendelijk zou zijn is vegan over het algemeen vele maten beter voor de aarde, klimaat en dieren) maar MAN, wat ga ik dat patatje missen!

 9. Bram Ladage = vers gesneden patat. Jammer dat je op deze wijze weer een leefstijl opgedrongen krijgt. De HBO student/medewerker is volgens de HR dus blijkbaar niet in staat verstandige keuzes te maken wat eten betreft..? Ik kan zelf prima doseren als het om een “ongezonde hap” gaat, maar we moeten in bescherming genomen worden tegen onszelf concludeer ik hieruit. Haal dan ook maar alle repen, koeken, frisdrank met suiker etc uit de vendingmachines.

 10. Ah de Hogeschool is weer eens aan het opvoeden i.p.v mensen iets leren.

  Gij zult gezond eten
  Gij zult het vlees laten staan
  Gij zult geen friet eten
  Gij zult…….

 11. De maaltijden zijn echt slecht dus in de avond werken met verse patat was een goede optie. Little V is lekker maar ook duur dus ben benieuwd of dat wat gaat worden.

 12. Ik hoop van harte dat er rekening gehouden gaat worden met allergieën door de ingrediënten te vermelden bij de verschillende producten.
  En dan niet alleen de bekende ‘allergie’ ingrediënten, maar allemaal.

  Als ingezet gaat worden op gezond eten zou er in de eerste plaats naar verminderen van suiker gekeken moeten worden. Verse patat gebakken in verantwoord frituur is altijd nog beter dan de chocola, frisdrank, zoete snacks die er in grote hoeveelheden te vinden zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top