Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Sterre Oosting is vierdejaars communicatie en is na een half jaar studeren in Santander, Spanje, weer terug in Nederland om af te studeren. Ze blogt over die laatste loodjes.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Sterre in Spanje: Let’s Get Spanish  

Gepubliceerd: 12 September 2023 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Sterre

Daar zit ik dan, een beetje brak van mijn afscheidsborrel gisteren, in het vliegtuig richting Santander. Ik had geen mascara op hoeven doen vanochtend, want ik heb het er toch al allemaal weer afgejankt. Zodra de piloot in het Spaans door de intercom begint te praten, kan ik niet anders dan me afvragen: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen? 

Portret van Sterre in Spanje
Foto: Sterre Oosting

Studeren in het buitenland is iets dat me al sinds jongs af aan aanspreekt. Mijn moeder vertelde laatst nog dat ik op mijn elfde al een aanvraag had gedaan bij Education First om een deel van mijn middelbare school in Amerika te kunnen volgen. Dat is er helaas nooit van gekomen, maar afgelopen februari kwam de deadline in zicht voor de aanmelding voor een vierdejaars minor in het buitenland. Toen begonnen mijn hersenen weer te kraken.  

Enerzijds leek het me zo vet om een tijdje in een volledig nieuwe omgeving te mogen wonen en mijn kinderdroom werkelijk te maken. Anderzijds heb ik in de afgelopen acht jaar dat ik in Rotterdam woon zo’n fijne plek opgebouwd voor mezelf en zou ik mijn (… inmiddels ex-)vriendje moeten achterlaten. De doorslag gaf mijn half jaar lange Duolingo streak met Spaans. Een dag voor de deadline heb ik me nog aangemeld.  

Vanaf toen moest er veel gebeuren: eerst moest ik kandidaat worden gesteld aan de partneruniversiteit. De HR heeft partneruniversiteiten binnen en buiten Europa die allemaal in het Erasmus-netwerk zitten. De meeste hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wordt je kandidaat gesteld door de buitenlandcoördinator van jouw opleiding. Het kan zijn dat de school van je eerste keuze jou afwijst op basis van je cijfers, of je al zelfstandig hebt gewoond of andere factoren, maar dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer een school erg populair is. (Don’t worry: ik heb ook niet de beste cijfers, maar ben wel aangenomen.)

Vervolgens moest ik een learning agreement laten ondertekenen door mijn nieuwe school en de Hogeschool Rotterdam (dit bleek echt een heel gedoe), een Erasmus-beurs aanvragen (gratis geld is altijd goed!), een buitenlandregistratie doen in Osiris en bij de Nederlandse Ambassade en natuurlijk een kamer zoeken in Santander (en de mijne onderverhuren).

Heel eerlijk: toen ik de eerste keer zag wat voor waslijst aan dingen ik moest gaan regelen, dacht ik erover om de handdoek in de ring te gooien. Gelukkig kreeg ik genoeg begeleiding van de buitenlandcoördinator van mijn opleiding communicatie. Dat hielp heel erg met het overzicht bewaren. Wat ook fijn is om te weten: je normale stufi krijg je nog steeds én je krijgt een vergoeding van bijna € 150,- per maand, omdat je je ov-studentenkaart niet kan gebruiken.  

Uiteindelijk is het me gelukt om alles te regelen. Ik heb een kamer gevonden (voor slechts € 350,- per maand, Rotterdam could NEVER), mijn vakken uitgekozen en al mijn bagage van bij elkaar meer dan 45 kg naar Spanje gekregen.

foto van blauwe zee

Nu zit ik in mijn kamer dit te schrijven en begint mijn introductie pas halverwege september, dus heb ik nog genoeg tijd om op het strand te liggen. Straks ga ik met mijn Spaanse huisgenootjes tapas eten en biertjes drinken. Ik ben blij dat ik aan dit avontuur ben begonnen. What a life!  

Sterre Oosting is vierdejaars communicatie op de HR. Ze studeert een half jaar in Santander, Spanje, en blogt elke maand voor Profielen over haar avonturen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top