Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, mijn date negeert me, wat moet ik doen?

Lieve Tosca,

Vorige week had ik een superleuke eerste date. We hadden een paar dagen intensief geappt en de eerste ontmoeting overtrof echt alle verwachtingen. We spraken af elkaar deze week weer te zien, maar ik geloof dat zijn enthousiasme wat is afgenomen. Hij appt nu veel minder dan voorheen en op de vraag wanneer ik hem weer ga zien, heb ik al 26 uur geen antwoord. Wat moet ik nu doen? De ene vriendin zegt dat ik hem moet bellen, de andere dat ik hem rigoureus moet blokkeren. Wat zou jij doen?

Lfs,
Ghostbuster

Lieve Ghostbuster, 

Het lijkt erop dat jij je enorm zit te verheugen op een vervolgdate terwijl hij de interesse is verloren. Uit ervaring weet ik: dat is niet fijn.

Dat je vriendinnen allebei een tegenovergesteld advies geven, helpt jou ook niet. Wat moet je nu doen? Ik stelde je vraag in een poll in onze Instagram-stories en een grote meerderheid zei ‘blijven appen’, de rest koos voor ‘blokkeren’.

Ik ben voor een tussenvorm omdat je nooit precies weet wat er aan de hand is tot de ander dat met je deelt. Er zijn eindeloos veel redenen waarom contact tussen twee mensen niet werkt: misschien is er een ex die aandacht vraagt, een nieuwe match die fantastisch lijkt, een psychische kwetsbaarheid die opspeelt, een medisch noodgeval aan zijn kant of ziek familielid dat aandacht of een berg schoolwerk die af moet. En lang niet alle redenen hebben met jou te maken.

Daarom is dat ghosten (zo noem je het als iemand als een spook uit je telefoon verdwijnt) ook zo laf. Je hebt net geïnvesteerd om een bandje te smeden: je appt, deelt persoonlijke verhalen, opent je hart en hebt zelfs de moeite genomen om elkaar op te zoeken. Als iemand dan van het ene op het andere moment niks meer laat horen, ga je je toch zorgen maken. Misschien is er iets ergs gebeurd? 

Dat die persoon misschien geen interesse meer heeft in contact met jou, zonder daar ook maar iets over te zeggen, is lastig te accepteren. Vooral omdat jullie nét dat bandje hadden gesmeed en allemaal emoties met elkaar hebben gedeeld. Als er iets was, had hij het wel gezegd, toch?! 

Ik weet natuurlijk ook niet waarom je date niet meer reageert en ik vind het vervelend dat hij je in onzekerheid achter laat. Je hebt helaas geen invloed op zijn gedrag, maar wel op dat van jezelf. Dit is wat ik zou doen:

Stop met appen.

Hij heeft jouw berichten (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) gezien en reageert daar niet op. Als hij je echt wil spreken, weet hij je te vinden. Laat hem met rust tot hij zelf weer contact zoekt. Als dat niet gebeurt, weet je genoeg. Het was leuk, maar blijkbaar niet leuk genoeg voor een vervolg. En in plaats van dat te zeggen, laat hij jou in onzekerheid achter. Met zo iemand zou ik – tenzij hij een extreem goed verhaal heeft – geen tweede date willen. Hij heeft immers op geen enkele manier laten zien dat hij rekening met jouw gevoelens houdt.

Wanneer je het per se wilt afsluiten, kan je hem nog een bericht sturen met de strekking: Ik merk dat je minder van je laat horen dan voorheen en dat vind ik jammer. Ik keek uit naar een vervolgdate en wilde je graag beter leren kennen. Als die interesse bij jou is afgenomen, hoor ik dat graag. Dan laat ik het los. 

Als je dan ook niks van hem hoort, kan je ervan uitgaan dat hij een ernstig ongeluk heeft gehad, maar zich binnenkort meldt met een gipsen been en een grote bos rode rozen. GEINTJE! Dan kan je er vanuit gaan dat je het los moet laten en dat je jezelf een heleboel tranen hebt bespaard.

Sterkte!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 27 September 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca, mijn date negeert me, wat moet ik doen?

 1. Wat naar dat dit je overkomen is beste Ghostbuster. Ik ben het volledig met Tosca eens; stuur een laatste bericht waarmee je de eer aan jezelf houdt en ook klip en klaar uitlegt dat als hij nu niet reageert je het als ‘over’ beschouwt. Daar wil ik aan toevoegen dat mocht hij toch weer oppoppen met een smoes (ik had het druk, oma dood, appjes niet gezien, telefoon in de wc gevallen) of erger nog, jou (min of meer) verwijten dat je opdringerig was o.i.d. negeer deze knalrode vlaggen dan niet en zet er zelf alsnog een dikke vette streep onder.
  Succes met daten en ik hoop dat je de volgende keer een blijvende leukerd treft, en niet zo’n teleurstellende raketlancering.

 2. Sorry, wat? Ik struikel hier echt over het zinsdeel ‘al 26 uur geen antwoord’. Zijn we zo verslaafd geworden aan feedback en ‘continu online’ zijn dat we in paniek raken als we een dagje niets van iemand horen? Moet die persoon aan de andere kant van de chat-app continu tot onze beschikking staan?

  En de enige reacties mogelijk zijn dan of direct contact proberen te forceren, of totaal blokkeren waarbij dat laatste… wat bereikt, aan een soort wraakzucht voldoet omdat iemand je niet snel genoeg naar je zin een bericht heeft gestuurd? Wanneer iemand dan probeert contact met je te zoeken, wat de schrijver lijkt te willen, moeten ze ‘lekker puh’ maar tegen een block aanlopen? Wil je nou wel of geen contact, ik volg het niet meer.

  Tosca heeft groot gelijk met optie 3: doe even niets. Je hebt een vraag gesteld, laat je date er zelf op terugkomen. Accepteer dat leuke date of niet het leven van een ander niet om jou draait en ga intussen ook door met je eigen leven.

  En dat “rekening houden met gevoelens” gaat twee kanten op. Misschien heeft iemand helemaal geen behoefte aan continu appen. Misschien hebben ze andere dingen te doen die niets met jou te maken hebben. Misschien moeten ze even kijken naar hoe ze hun week gaan invullen. En misschien moet dat kunnen zonder dat je verantwoording moet afleggen aan iemand aan de andere kant van een telefoon.

 3. We zijn het vooral eens, maar ik kan óók begrijpen dat 26 uur eindeloos lang kan voelen.
  Als je aan het begin van ‘t contact steeds binnen een paar minuten antwoord krijgt en daarna een hele dag niks, is dat een opmerkelijke gedragsverandering. Waar nog steeds een miljoen redenen voor kunnen zijn die idd helemaal niks met jou te maken hoeven hebben, maar toch…

 4. @Tosca, waarom is dat een ‘opmerkelijke gedragsverandering’? Soms zit je in een situatie dat je een gesprek kan voeren en daardoor snel kan antwoorden, de volgende dag heb je geen tijd om te zitten kletsen of andere dingen aan je hoofd.

  Als dit een live-gesprek was en je de volgende dag die persoon niet zag om tegen te praten, hadden we dit geen ‘opmerkelijke gedragsverandering’ genoemd, maar was het doodnormaal. Waarom zou dit anders zijn met apps?

  Dat is voor mij de opmerkelijke gedragsverandering; dit idee dat omdat je kan appen iemand binnen een door jou bepaalde tijd moet reageren anders is er kennelijk iets aan de hand.

 5. @S.Heikamp, waar het hier over gaat is een patroon in het appverkeer dat idd drastisch is veranderd. Natuurlijk is ook hier de optie open dat er een calamiteit is, maar appverkeer en communicatie IRL is ook echt wat anders. Helemaal als je iemand nog maar net kent.

  Ik denk dat dát de reden is dat GB zich zorgen maakt; niet haar drammerige insteek (mijn vertaling), maar het feit dat iets dat veelbelovend leek nu als een nachtkaars uitgaat. Been there, experienced that, dan herken je het wel.

 6. @Afke, de notie dat “appverkeer en IRL communicatie echt wat anders is” plaats ik een vraagteken bij. Wat is volgens jou het fundamentele verschil?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top