Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe studenten uit Oekraïne betalen op HR komend jaar ‘normale tarief’

Gepubliceerd: 13 July 2023 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws

Anders dan op veel andere hogescholen en universiteiten betalen nieuwe studenten uit Oekraïne komend studiejaar het ‘normale’ collegegeld van 2314 euro. Een landelijk besluit van de Vereniging Hogescholen (VH) geeft hogescholen de mogelijkheid het instellingstarief te verlagen en daar heeft het college van bestuur dus toe besloten.

‘Laten we niet vergeten dat het nog steeds oorlog is in Oekraïne en dat vele jonge mensen hierdoor worden geraakt’, reageert Wijnand van den Brink namens het college. ‘We vinden het niet meer dan billijk dat we net als vorig jaar deze groep steunen. We continueren ons beleid en tonen daarmee consistentie omdat de omstandigheden niet anders zijn.’

Niet alle hogescholen verlagen tarief

Onder andere de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) besloot het collegegeld niet te verlagen, maar haar instellingstarief te hanteren, wordt duidelijk uit een noodkreet van de Oekraïense Alisa uit Arnhem in het AD vorige week. ‘8000 euro kan ik echt niet betalen’, laat ze weten.

‘De meeste hogescholen kunnen het niet volhouden nog langer geld bij te passen uit eigen middelen’, reageert een woordvoerder van de Vereniging Hogescholen in het AD. Een studielening aangaan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is voor Oekraïense studenten niet mogelijk.

HR verwacht geen aanzuigende werking

De HR verwacht geen grote aanzuigende werking op Oekraïense studenten uit steden waar hogescholen het hoge instellingstarief vragen. ‘Vooralsnog is het aantal inschrijvingen zoals verwacht’, zegt Van den Brink.

Afgelopen jaar werd op de HR het collegegeld voor Oekraïense, Russische en Belarussische studenten die al aan de HR studeerden verlaagd naar het wettelijke, lage tarief. De bewuste studenten blijven komend studiejaar, na herinschrijving, op de HR het lage tarief betalen. Nieuwe studenten uit Rusland en Wit-Rusland komen net als een jaar geleden niet in aanmerking voor het lage tarief.

Ongedocumenteerde en UAF-studenten

Naast Oekraïense studenten hoeven ook ongedocumenteerde studenten niet het hoge instellingstarief te betalen, heeft de HR besloten. Daarnaast geldt het lage tarief voor vluchtelingstudenten die, conform een landelijke regeling, worden begeleid door de Stichting Vluchteling-Studenten UAF.

Studenten uit oorlogsgebieden buiten Europa (niet degenen die als vluchteling begeleid worden door de UAF) komen niet in aanmerking voor een lager collegegeld. Een jaar gelden pleitten leden van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) daar tevergeefs voor.

‘Realiseren ons dat er meer kwetsbare groepen zijn’

‘We realiseren ons dat er meer kwetsbare groepen zijn en gaan nader onderzoeken of we mogelijk beleid kunnen formuleren hoe we in de brede zin omgaan met vluchtelingen. En of het mogelijk is om voor vluchtelingen uit verschillende landen één lijn te trekken’, zegt Van den Brink desgevraagd over de huidige stand van zaken. ‘Hiervoor zullen we ook landelijk aandacht vragen binnen de Vereniging Hogescholen.’

Studenten uit de Europese Economische Ruimte (de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) komen sowieso in aanmerking voor het wettelijke lage tarief van 2314 euro.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top