Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe WdKA-directeur Úna Henry wil ‘academie van nieuw verhaal voorzien’

Gepubliceerd: 11 July 2023 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws

Úna Henry is vanaf 1 november de nieuwe directeur van de Willem de Kooning Academie. De in 1971 in Noord-Ierland geboren Henry is momenteel kwartiermaker/directeur van het Graduate Institute van de Avans Hogeschool.

Portretfoto van Una Hnry

De WdKA had een nieuwe directeur nodig nadat Jeroen Chabot vier maanden geleden besloot te stoppen. Dat deed hij naar aanleiding van de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de sociale veiligheid op de WdKA.

Vertrouwen in de leiding was beschadigd

Pogingen de sociale veiligheid te verbeteren hadden onvoldoende effect, luidde een van de conclusies. In het rapport wordt ook gesteld dat het vertrouwen in de leiding van academie, met aan het hoofd Chabot, was beschadigd. Chabot lag ook de afgelopen tijd nog onder vuur, onder meer vanwege bezuinigingsplannen. Een paar weken geleden mondde dat uit in een nakijkstaking.

De nieuwe directeur Úna Henry zegt ernaar uit te zien om met iedereen in de organisatie samen te werken, laat ze optekenen in een perscommuniqué van het college van bestuur. Ook wil ze ‘zorgen voor een ethiek van zorgvuldige aandacht voor de levens en werelden van studenten en collegae, zodat er ruimte ontstaat voor het bevragen van processen van saamhorigheid en verdringing, kolonisatie en sociale rechtvaardigheid.’

‘De academie van een nieuw verhaal voorzien’

Over dat laatste: ‘Dit is een belangrijke voorwaarde om ons te kunnen verhouden tot de onlosmakelijk verstrengelde verantwoordelijkheden, posities en kwetsbaarheden van onze gedeelde wereld en om de academie van een nieuw verhaal te voorzien.’

De instituutsmedezeggenschapsraad (imr) steunt de voordracht van de selectiecommissie die uit dertien personen bestond: een lid van het college van bestuur, een directeur van een ander instituut, drie afgevaardigden van de imr, twee stafleden, twee studenten, de Office for Inclusivity adviseur, twee managementteamleden en de HRM Business Partner van de WdKA.

Uitgebreide ervaring

Úna Henry (Noord-Ierland, 1971) heeft uitgebreide ervaring in het hoger onderwijs en het onderzoek van kunst op het snijvlak van maatschappelijke betrokkenheid, ecologisch en cultureel denken, in combinatie met technologie, economie en wetenschap, meldt het perscommuniqué.

Verder heeft ze een achtergrond als beeldend kunstenaar en curator en promoveerde ze in 2017 aan de Ruskin School of Fine Art, University of Oxford. Ze heeft zitting in verschillende besturen en commissies, waaronder het bestuur van de European League of Institutes of the Arts (ELIA).

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Privé bewerking: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nieuwe WdKA-directeur Úna Henry wil ‘academie van nieuw verhaal voorzien’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top