Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog geen overeenstemming over hbo-cao, personeel moet wachten op loonsverhoging

Gepubliceerd: 29 March 2023 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogescholen en de vakbonden hebben nog geen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Dat kan te maken hebben met de loonsverhoging van 14 procent die de vakbonden eisen.

Euromunten in de vorm van een portefeuille

De Vereniging Hogescholen en de vakbonden AOb, FNV, FvOv en CNV Onderwijs zijn er deze maand niet uitgekomen. Ze hebben hun inzet aan elkaar toegelicht, maar dat heeft nog geen nieuwe cao opgeleverd. Voor 1 april gaat het niet meer lukken en daarom wordt de huidige cao automatisch verlengd met maximaal een jaar.

Struikelblok

Is de looneis van 14 procent het struikelblok? De hogescholen geven geen nadere toelichting. Ze wilden pas een loonbod doen als het ministerie had bepaald hoeveel loonruimte de werkgevers in de publieke sector tot hun beschikking hebben.

Ook als die ‘loonruimtebrief’ van de minister er nog niet is kunnen de werkgevers best een inschatting maken, denkt AOb-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep. ‘Dat kunnen wij ook. Gezien de hoge inflatie vinden wij de situatie zo uitzonderlijk dat we wat ons betreft niet per se binnen die loonruimte van het ministerie hoeven te blijven.’

Maar ook op andere punten is er nog geen overeenstemming, zegt Van der Zweep. ‘We staan echt nog aan het begin van de onderhandelingen.’ Gaat een toekomstige loonsverhoging met terugwerkende kracht in? ‘Dat kan, maar je kunt het ook doen via een eenmalige vergoeding. Dus alles is mogelijk.’

Niet realistisch

Het is afwachten hoe de werkgevers reageren. Bij de Hogeschool Rotterdam kan het bestuur zich niet voorstellen dat een loonsverhoging van 14 procent realistisch is. “Iedere procent loonsverhoging die wij moeten betalen zonder dat OCW dat compenseert, kost ons drie miljoen euro”, zei collegelid Wijnand van den Brink vorige week tegen hogeschoolblad Profielen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nog geen overeenstemming over hbo-cao, personeel moet wachten op loonsverhoging

  1. Als het te veel kost over de gehele linie, dan kan iedereen met schaal 10 en lager misschien wel alvast omhoog, die hebben het ook het hardst nodig. Het bestuur zal heus nog wel goed zitten ondanks de inflatie dus die voelen de urgentie nog niet zo… en daar mogen ze dan best wat langer over nadenken zodra ze de gaten in de dijk hebben gedicht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top