Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Op zoek naar mijn innerlijke socraat

Gepubliceerd: 19 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Menno

Ik ben heel erg slecht in het stellen van vragen. Tenminste, als ik mijn vrienden moet geloven – niet dat ik hen er zelf ooit naar heb gevraagd.

Ook mijn vriendin bevestigde dat het eens tijd wordt om de socraat uit te hangen. Je weet wel, naar Socrates, die met zijn kritische houding de Atheense bevolking in het harnas joeg en dat moest bekopen met de gifbeker. Ze houdt nog steeds van me hoor, maar je begrijpt dat ik tegenwoordig wel mijn eigen drankjes inschenk.

De volgende dag gaf ze me het boek Socrates op sneakers van Elke Wiss cadeau met een chique fles wijn (geniepig van haar, hé). In het boek las ik dat één van de redenen waarom mensen zo slecht zijn in vragen stellen, is dat mensen liever de ander overtuigen van hun gelijk dan dat juist te bevragen. Je scoort meer punten met een sterke mening dan met een vraag.

Tja, zo heb ik een keer tegen mijn vriendin gezegd dat mannenvoetbal ontwikkelder is dan dat van vrouwen, omdat als mannen tegen vrouwen zouden spelen ze veel makkelijker doelpunten maken. Als ik hier een vraag van had gemaakt, dan had ik waarschijnlijk net te weinig punten gescoord, en zouden de vrouwen ineens winnen.

Overigens gaat de theorie niet altijd op, want de ik-stel-alleen-maar-vragen-brigade van Willem Engel houdt er de meest waanzinnige meningen op na. Iedereen heeft namelijk recht op zijn eigen waarheid.

Verder is het in onze cultuur geslopen dat een duidelijke mening verkondigen om erbij te horen noodzakelijk is om überhaupt deel te kunnen nemen aan ‘het debat’. En van mening veranderen wordt gezien als een zwakte. Stel dat ik in het debat mijn mening zou terugtrekken, dan zouden alle andere meningen die op mijn mening gebaseerd waren als een kaartenhuis ineen vallen. Met natuurlijke catastrofale gevolgen voor de maatschappij en wetenschap: ‘Menno, maar wie heeft dan de wijsheid in pacht?!’

Het is dus niet echt sexy om de socraat uit te hangen (zijn Sinterklaasbaard maakt het er ook niet beter op). Inmiddels heeft mijn vriendin nu ook een stuk tape, ter grootte van mijn mond, geknipt. Is dit de hardleerse manier om socraat te worden? Hé, dat is in ieder geval een vraag. Laat ik daar eens een tijdje over mijmeren.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top