Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Raad van Toezicht ziet geen noodzaak Zakia Guernina snel te vervangen

Gepubliceerd: 22 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De begin deze maand plots opgestapte Zakia Guernina zal niet op korte termijn worden vervangen door een nieuw lid van het college van bestuur. Dat maakt Coert Beerman, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de HR, desgevraagd duidelijk.

‘Wij hebben veel vertrouwen in Ron Bormans en Wijnand van de Brink (de twee nog zittende leden van het bestuur, red.) die gezamenlijk voor de continuïteit zorgen’, zegt Beerman. ‘Voor de langere termijn beraadt de RvT zich hoe te handelen. De RvT wil bij dat beraad uiteraard Sarah Wilton-Wels als toekomstige voorzitter (vanaf september dit jaar wordt zij collegevoorzitter van de HR, red.) betrekken. Het verkennen van mogelijke opties start niet pas vanaf september. Ook de centrale medezeggenschapsraad zal een van onze gesprekspartners zijn.’

‘Belangrijke kaders voor stabiliteit liggen er’

De RvT-voorzitter verwacht niet dat de bedrijfsvoering in het gedrang komt als in september met Ron Bormans nog een ervaren bestuurder is vertrokken: ‘Twee belangrijke kaders die voor stabiliteit zorgen liggen er: de Strategische Agenda, die  ook voorzien zal worden van uitvoeringsplannen die voor de zomer in concept beschikbaar komen. Ten tweede er is nu al een concept beschikbaar voor de meerjarenbegroting voor 2024 en de jaren erna’, reageert Beerman. Daarbij vermeldt hij ook de kaderbrief, het document dat vooruitloopt op de begroting van 2024, die voor de zomer wordt gepubliceerd.

Beerman: ‘De opgaven zijn groot maar de twee genoemde documenten scheppen duidelijkheid en – heel belangrijk – zijn door het bestuur opgesteld in nauwe samenwerking met het directeurenteam. De Raad van Toezicht is eveneens intensief betrokken, wat ons in staat stelt onze rol nu en in de toekomst goed in te vullen.’

De continuïteit van een stabiel bestuur

Eind 2018, toen Zakia Guernina er net een paar maanden was en Wijnand van den Brink ruim een jaar, besloot de RvT om Ron Bormans langer aan de HR te binden omdat belang werd gehecht aan ‘de continuïteit van een stabiel bestuur’. De RvT lijkt niet van plan om Bormans nu nogmaals te vragen langer te blijven.

Beerman: ‘Ik wil benadrukken dat zowel het traject van de Strategische Agenda als de meerjarenbegroting een bottom-up karakter kenden. Ron Bormans en ik spraken al voor de zomer 2022 over hoe we de belangrijkste trajecten het beste konden inrichten gelet op zijn vertrek per september 2023. Daardoor konden het draagvlak voor de plannen alsmede de continuïteit en inbedding ervan zo optimaal mogelijk worden geborgd.’

Geen reactie op vraag over reden van vertrek

Op de vraag waarom Guernina op 1 mei plotseling vertrok, wil Beerman niet inhoudelijk reageren. Hij verwijst naar de verklaringen op intranetsite Hint van zowel de RvT als van de vertrokken bestuurder. In die berichten wordt geen reden genoemd voor haar vertrek. Guernina zegt niet inhoudelijk te kunnen ingaan op de vraag waarin naar de reden voor haar vertrek werd gevraagd. ‘Ik heb met de RvT afgesproken hierover niet uit te wijden’.

Over de vraag of er een afscheidsbijeenkomst wordt georganiseerd voor Guernina wil Beerman geen uitsluitsel geven. Hij verwijst Beerman eveneens naar de verklaringen op Hint. ‘Ik heb verder geen toevoegingen.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Raad van Toezicht ziet geen noodzaak Zakia Guernina snel te vervangen

 1. Onbevredigend, neigend naar schimmig. Dit stuit me tegen de borst. Doordat er geen openheid van zaken wordt gegeven, gaan er allerlei verhalen spelen. De Hogeschool staat er weer niet op zn sympathiekst op. Excuses voor de verlate reactie.

 2. Gezond verstand zegt: Zakia Guernina verwachtte als opvolger van Ron Bormans benoemd te worden. Of ze reële aanwijzingen van de Raad van Toezicht hiervoor heeft gekregen, of zichzelf verteld heeft dat de buit al binnen was, is onduidelijk. Maar ze besloot om per direct te vertrekken toen de benoeming van Sarah Wilton werd bekendgemaakt. Dat is niet chique. Zeker niet voor iemand op dat niveau. Al met al geen beste beurt voor alle betrokkenen. Ik hoop dat Sarah Wilton, ondanks dit gedoe rondom haar benoeming, er met frisse moed tegenaan gaat.

 3. Niet chique is een nette manier van omschrijven. Onprofessioneel, stuitend. Dat dit kan plaatsvinden op het hoogste niveau van onze organisatie…Je zou een voorbeeld moeten kunnen nemen aan bestuurders. In dit geval lijkt het me beter om dat juist niet te doen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top