Toen we afgelopen mei in onze Studentenwelzijnsmonitor de vraag stelden naar de eigen top-3 van stressoren, bleek de nummer 1 uitstelgedrag te zijn. Hoopgevend. Want het is tenslotte gedrag en je hebt er dus maximaal invloed op.
Kom, kruip maar uit je schaamhoekje, schulp of onder je onzichtbaarheidsmantel vandaan: je deelt dat uitstelgedrag met vele honderden miljoenen mensen op deze wereld! Je weet als geen ander dat het effect heeft op veel levensgebieden. Maar waarom doe je dit nu eigenlijk als je er tegelijk zo veel last van hebt?
Ok. Allereerst kiezen we vaak liever voor genot op de korte termijn dan voor een resultaat dat pas op langere termijn verzilverd wordt. Dus een soort van ‘eerst het zoet en dan het zuur.’ Het voorkomen van de ‘zoete verleidingen’ in de vorm van afleidingen als Insta, TikTok, gamen, series bingen, slapen is dus essentieel. Hoe? Door ze – wanneer je wilt studeren – niet in de buurt of ingeschakeld te hebben. Cold turkey. Dat kan jij! Beginnen met beginnen. Liefst niet thuis (want meeste afleiding) en ondersteund met bijvoorbeeld de Pomodorotechniek
Andere redenen om toe te geven aan uitstelgedrag zijn onder meer gebrek aan overzicht, motivatie/interesse, zelfdiscipline, te veel op je bordje hebben (waardoor je uiteindelijk helemaal niets doet), of jezelf ervan overtuigen dat je beter werkt onder druk. Herkenbaar? Lees verder.
Elke zichzelf respecterende hogeschool en universiteit heeft er inmiddels minimaal een: een huiskamer. De huiskamer heeft de functie om te ontmoeten, even te ontspannen en een praatje te kunnen maken als je ergens mee zit. Vaak zonder dat afleiders zoals je telefoon zijn toegestaan. Het blijkt een zeer gewaardeerd en effectief middel, zeker wanneer dit gecombineerd wordt met gezamenlijk studeren en bijvoorbeeld een docent of peercoach erbij om vragen aan te stellen.
Door de combinatie van gezamenlijk studeren (liefst op vaste momenten en tijden, hoef je daar ook niet meer over na te denken) en een huiskamer ontstaat niet alleen structuur, en houd je de studievoortgang op de rit, er ontstaat tegelijk meer ‘sense of belonging’. Allen zijn effectief bij stressreductie.
Dus studenten, docenten, instituten: kom in actie en creëer een huiskamer! Met al die duizenden oppervlaktemeters van de HR moet dat kunnen. Hoe? Klik op de links in dit artikel en haal best practices op bij hen die je voorgingen.
Oké, nog één supertip dan: 27 november a.s. van 14.30 – 16.00 uur de online workshop: ‘Aan de slag met je uitstelgedrag’. Precies, niet uitstellen, gewoon ff aanmelden.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top