Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Stel je uitstelgedrag nog ff uit!

Gepubliceerd: 6 November 2023 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Serge

Toen we afgelopen mei in onze Studentenwelzijnsmonitor de vraag stelden naar de eigen top-3 van stressoren, bleek de nummer 1 uitstelgedrag te zijn. Hoopgevend. Want het is tenslotte gedrag en je hebt er dus maximaal invloed op.

Kom, kruip maar uit je schaamhoekje, schulp of onder je onzichtbaarheidsmantel vandaan: je deelt dat uitstelgedrag met vele honderden miljoenen mensen op deze wereld! Je weet als geen ander dat het effect heeft op veel levensgebieden. Maar waarom doe je dit nu eigenlijk als je er tegelijk zo veel last van hebt?

Ok. Allereerst kiezen we vaak liever voor genot op de korte termijn dan voor een resultaat dat pas op langere termijn verzilverd wordt. Dus een soort van ‘eerst het zoet en dan het zuur.’ Het voorkomen van de ‘zoete verleidingen’ in de vorm van afleidingen als Insta, TikTok, gamen, series bingen, slapen is dus essentieel. Hoe? Door ze – wanneer je wilt studeren – niet in de buurt of ingeschakeld te hebben. Cold turkey. Dat kan jij! Beginnen met beginnen. Liefst niet thuis (want meeste afleiding) en ondersteund met bijvoorbeeld de Pomodorotechniek

Andere redenen om toe te geven aan uitstelgedrag zijn onder meer gebrek aan overzicht, motivatie/interesse, zelfdiscipline, te veel op je bordje hebben (waardoor je uiteindelijk helemaal niets doet), of jezelf ervan overtuigen dat je beter werkt onder druk. Herkenbaar? Lees verder.

Elke zichzelf respecterende hogeschool en universiteit heeft er inmiddels minimaal een: een huiskamer. De huiskamer heeft de functie om te ontmoeten, even te ontspannen en een praatje te kunnen maken als je ergens mee zit. Vaak zonder dat afleiders zoals je telefoon zijn toegestaan. Het blijkt een zeer gewaardeerd en effectief middel, zeker wanneer dit gecombineerd wordt met gezamenlijk studeren en bijvoorbeeld een docent of peercoach erbij om vragen aan te stellen.

Door de combinatie van gezamenlijk studeren (liefst op vaste momenten en tijden, hoef je daar ook niet meer over na te denken) en een huiskamer ontstaat niet alleen structuur, en houd je de studievoortgang op de rit, er ontstaat tegelijk meer ‘sense of belonging’. Allen zijn effectief bij stressreductie.

Dus studenten, docenten, instituten: kom in actie en creëer een huiskamer! Met al die duizenden oppervlaktemeters van de HR moet dat kunnen. Hoe? Klik op de links in dit artikel en haal best practices op bij hen die je voorgingen.

Oké, nog één supertip dan: 27 november a.s. van 14.30 – 16.00 uur de online workshop: ‘Aan de slag met je uitstelgedrag’.  Precies, niet uitstellen, gewoon ff aanmelden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top