Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten wachten steeds langer op woonruimte

Gepubliceerd: 7 February 2023 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Nieuws

Studenten komen nauwelijks nog aan een kamer. In de studentensteden in de Randstad wachten sommige studenten langer op een woning dan hun studie duurt. Studentenhuisvesters als DUWO en SSH, die ooit zijn opgericht om hen aan een betaalbare woning te helpen, kunnen de vraag niet meer aan.

Het HOP heeft sociale studentenhuisvesters gevraagd hoelang de wachttijden bij hen zijn. De gegevens komen dus van henzelf. Hoeveel tijd zit er tussen de inschrijving en het tekenen van een huurovereenkomst? Gemiddeld is de wachttijd meer dan drie jaar, blijkt uit die rondgang.

Vooral in de grote studentensteden lang wachten

De wachttijd groeit vooral flink in de grote studentensteden in de Randstad. In Utrecht is die in een jaar tijd zes maanden langer geworden. In de regio Amsterdam (waar ook Amstelveen, Haarlem en Hoofddorp onder vallen) steeg de wachttijd sinds 2019 elk jaar een of twee maanden. Ook de wachttijd in Delft en Leiden is opgelopen met respectievelijk drie en twee maanden.

In Amstelveen staan studenten gemiddeld 5,5 jaar ingeschreven. Dat is langer dan de meeste opleidingen duren. Het landelijk gemiddelde is meer dan drie jaar en alleen Hoofddorp en Wageningen blijven onder de twee jaar.

© HOP. Bron: cijfers van ROOM, SSH, SSHN, Vestide, Lieven de Key, Klik voor kamers, Roomspot en Maastricht University Student Housing. Nijmegen en Maastricht zijn buiten beschouwing gelaten omdat ze daar met een ander plaatsingsbeleid werken, bijvoorbeeld met loting.

Aangewezen op duurdere particuliere sector

In de wachttijden tellen ook studenten mee die doorverhuizen: ze hebben bijvoorbeeld een kamer bij een studentenhuisvester en verhuizen naar een eigen appartement. De coöperaties kunnen niet zeggen hoe groot dat aandeel is. Maar de SSH heeft in het populaire Utrecht ook complexen waar alleen studenten intrekken die voor het eerst bij de coöperatie komen wonen. De wachttijd daarvoor is sinds 2021 opgelopen van twee naar drie jaar.

Studenten die te lang moeten wachten zijn aangewezen op de duurdere particuliere sector. Alles bij elkaar vinden studenten gemiddeld na vijf maanden een woning, staat in het jaarlijkse rapport Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

60 duizend extra woningen

Directeur Jolan de Bie van Kences, de koepelorganisatie van studentenhuisvesters, maakt zich zorgen. ‘Het tekort is op dit moment echt te groot en daar moeten we samen wat aan doen.’ Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting van het kabinet mikt daarom op de bouw van 60 duizend extra woningen in de komende acht jaar. 

Vanaf 2024 zal een nieuw gezamenlijk verhuurplatform van de studentenhuisvesters de druk verlichten, verwacht De Bie. ‘Ook nu al kunnen aankomend studenten zich op hun zestiende aanmelden voor onze huisvesting, maar dan alleen per stad. Op ons nieuwe landelijke platform hoeven ze die keuze nog niet te maken en bouwen ze in alle steden wachttijd op.’

Zo’n site biedt volgens De Bie ook meer spreidingsmogelijkheden. ‘Studenten zijn steeds mobieler en kunnen in een andere gemeente wonen dan waar ze studeren. Als de huisvesters meer samenwerken dan verlaagt dat hopelijk de druk op het aanbod in de steden met de langste wachttijden. Die zullen daar dan korter worden.’

Tekst: HOP, Peer van Tetterode 
Illustratie: Maus Bullhorst 

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten wachten steeds langer op woonruimte

 1. Moet jouw idee gehoord worden? Wil je meedenken aan een (digitale) oplossing voor de woningnood? Dan kun je op dinsdag 14 februari aansluiten bij de hackaton van de opleiding Business IT & Management.

  Meer info en aanmelden? Ga naar: https://forms.office.com/e/Fgn15Kqw0u

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top