Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Een Russische onderzeeër weer laten werken in een zenuwslopende escaperoom

Gepubliceerd: 15 June 2023 • Leestijd: 3 minuten en 57 seconden • UIT

Presteren onder druk voor een kapitein van de Sovjet-Unie, in de hoop dat je onderzeeër niet kapot gaat? Dit klinkt misschien niet als een alledaagse bezigheid, maar het is wel een leuk uitje. Bij Breakout Rotterdam kun je verschillende escaperooms spelen. Ik besloot om met mijn ouders en zus de onderzeeër in te gaan om een zo’n goed mogelijke tijd neer te zetten. Onderstaand volgen geen spoilers zodat ook jij deze ervaring kunt meemaken.

Portret van Jules

In de Rotterdamse wijk Delfshaven staat een prachtig oud gebouw genaamd De Machinist. Het gebouw werd vroeger gebruikt als zeevaartschool, maar fungeert nu als restaurant, met zeven extra zalen voor feesten en dergelijken. In het gebouw bevinden zich allerlei bedrijven, waaronder Breakout Rotterdam.

Knusse zolder in een prachtig oud gebouw

Nadat de bovenbeenspieren genoeg getraind waren door de behoorlijk hoeveelheid trappen (geen zorgen, er is een lift), kwamen we aan in een ruimte die aanvoelde als een knusse zolderkamer. De loungebank en stoelen nodigden uit om even neer te ploffen na de work-out van alle trappen.

We werden na een kwartiertje wachten verwelkomd door een personeelslid en naar ‘onze’ escaperoom begeleid met de nodige uitleg. Naast de escaperoom die wij speelden (de Engine Room) zijn er nog twee andere escaperooms (The Caretaker en Alcatraz). Elke escaperoom heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad.

Het verhaal uitpuzzelen

In de Engine Room bevind je je in de machinekamer van een Russische nucleaire onderzeeër. Een oververhitte reactor staat op het punt om kapot te gaan en wij als bemanningsleden krijgen de taak om ervoor te zorgen dat deze af zou koelen. Hiervoor heb je een koelstaaf nodig, maar deze krijg je niet zomaar. Door logische opdrachten uit te voeren en puzzels op te lossen krijg je steeds meer hints. Sterker nog: je moet alle zes de opdrachten oplossen, om de escaperoom te kunnen voltooien.

Ben je student aan de Hogeschool Rotterdam en lijkt het je leuk ook (betaald!) voor deze rubriek te schrijven? Vanaf september hebben we weer plekjes vrij in het UIT-team. Heb je belangstelling, schrijf dan een kort mailtje naar Profielen@hr.nl. Vertel ons wie je bent, wat je graag in je vrije tijd doet en waarom je het leuk zou vinden om voor de UIT-rubriek te werken.

De deur ging op slot en we kregen een uur de tijd om ervoor te zorgen dat de Russische onderzeeër bleef werken. Tijd om de hersenen te laten kraken en vooral goed te blijven communiceren met mijn familie.

Spanning en sensatie onder water

Toen de tijd in was gegaan begon het scannen van de kamer. Wat ligt waar, wat kun je met verschillende objecten doen en waar liggen de geheimen die ontrafelt moeten worden. Al snel doken we allemaal in elk hoekje om de kleinste details met elkaar te bespreken. De eerste puzzel hadden we vlot opgelost, waardoor het eerste lampje ging branden. Als een speer gingen we door met de volgende puzzels. Dat idee hadden we in ieder geval, waarna we zo’n tien minuten helemaal niet verder kwamen. Alles wat we probeerden werkte niet en de moed zakte ons in de schoenen. Totdat we een harde knal hoorden in een houten doosje in de hoek van de escaperoom, waaruit een houten bal rolde. Daarin zat een papiertje waar een hint op stond.

Het fijne aan deze escaperoom is dus dat je hints krijgt (waar je nog altijd heel goed over moet nadenken) wanneer je eventjes vastloopt. Stukje bij beetje begonnen we alle puzzels te begrijpen en in een behoorlijk vlot tempo begonnen steeds meer lampjes te branden in de cockpit van de onderzeeër. Na 58 minuten en 31 seconden was het gelukt en konden we ons uit de machinekamer bevrijden. Het was ons gelukt om de problemen in de onderzeeër op te lossen. Met een grote glimlach op ons gezicht gingen we terug naar de knusse zolderkamer om na te praten met een drankje.

Algemene beoordeling

Een redelijk stressvol uur vol spanning en sensatie was binnen no time voorbij. Een gezellige entreekamer gaf je een warm welkom, voordat je je hersenen aan het werk zet. De puzzels zijn logisch op te lossen, maar bieden wel enorm veel uitdaging. Doordat er verschillende kamers zijn, is er voor iedereen wel een leuk niveau om te spelen. Naar mijn mening een geslaagde middag!

Waardering:

Bij aankomst is het duidelijk waar je heen moet, maar eenmaal aangekomen moesten we een tijdje wachten. Uiteindelijk werd dit netjes opgepakt door een personeelslid. De escaperoom zelf is leuk en goed uitgedacht. Echt een aanrader.   

Uitgaven per persoon: Tussen de € 21,50 en € 45,00 per persoon. Op maandag tot en met donderdag is het goedkoper dan vrijdag, zaterdag en zondag. Met meer personen ben je goedkoper uit per persoon. Groepsgrootte scheelt dus naast de hoeveelheid taken die je verdeelt ook in prijs.

Adres: Breakout Rotterdam, Willem Buytewechstraat 45, 3024 BK Rotterdam, 010 221 0390

Openingstijden: De eerste groepen kunnen om 10.00 beginnen en de laatste groepen om 20.40. Je krijgt een uur de tijd om te ontsnappen. Om 22.00 sluit het bedrijf.

Toegankelijkheid/bereikbaarheid: Het gebouw de Machinist is prima te bereiken met de auto en er zijn genoeg parkeerplekken. Met het ov kan je het beste naar metrostation Coolhaven reizen. Vanaf daar is het ongeveer zeven minuten lopen. Voor mensen met gezondheidsproblemen of mensen in een rolstoel zijn de escaperooms minder geschikt. Er wordt aangegeven om het bedrijf te bellen om te praten over de mogelijkheden.

Handig om te weten: Bij Breakout Rotterdam kun je vooraf en na afloop een drankje doen. Daarnaast kun je ook wat eten bij het restaurant de Machinist. Daarnaast is het vooral echt heel leuk om de escaperoom met een groep te spelen. Er wordt aangeraden om met vier personen te spelen en uit ervaring kan ik zeggen dat dat inderdaad de perfecte grootte is. Zo ben je altijd bezig met het spel en is het nooit zo dat je niks te doen hebt.

Tekst: Jules van der Velden
Foto: Studio Infini

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to UIT: Een Russische onderzeeër weer laten werken in een zenuwslopende escaperoom

  1. In deze tijd moet je die Russische onderzeeër gewoon kapot laten en wat gaan drinken, haha.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top