Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De hogeschool is geen nachtopvang, maar wat dan wel?

Gepubliceerd: 22 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Afke

Stel je eens voor dat je ál je bezittingen in een aantal tassen aan en op je fiets hebt gedrapeerd. In de avond ga je niet naar je bed maar pak je je slaapzak, die je hebt verstopt in de bosjes en je hebt geluk als je die droog of überhaupt nog aantreft.

Dan breng je de nacht door op een plek waar je zo veilig mogelijk bent. Bijvoorbeeld op een rustig bankje op de Rochussenstraat, vlakbij de Hogeschool Rotterdam. Of onder een afdakje of in een verlaten fietsenstalling.

Het aantal dak- en thuislozen in Rotterdam is gegroeid. Niet ieder dak- of thuisloos persoon leeft op straat, maar een aantal van hen wel; niet zo gek dus dat we deze mensen overal in de stad en dus ook rondom de school aantreffen.

Misschien staat een dakloze gevoelsmatig ver van je af. Maar problemen kunnen als dominostenen zo je hele leven omver laten vallen: schulden, psychische problemen of een scheiding kunnen ervoor zorgen dat je je huis kwijtraakt. Het kan jou en mij dus ook overkomen. Of je broer, je buurvrouw, je collega.

Terug naar de bankjes en de fietsenstalling bij de Rochussenstraat. Want er slapen daar inderdaad geregeld dak- of thuislozen. Ik weet dat het voor de collega’s die de gebouwen openen en sluiten vaak erg lastig is een dakloze die in een fietsenstalling slaapt zo comfortabel mogelijk naar buiten te begeleiden, eufemistisch gezegd. Je wilt niet dat ‘parkerende’ studenten zich onveilig voelen.

Aan de andere kant voelt dat nogal handelingsverlegen: onze gebouwen staan midden in de stad, we willen onderdeel zijn van de dynamiek. We doen praktijkonderzoek naar allerlei grootstedelijke problematiek en we bereiken daar vaak prachtige resultaten mee. Maar als we als school heel direct geconfronteerd worden met dit grotestadsprobleem, dan hebben we daar – naast interventies op veiligheidsgebied – eigenlijk geen antwoord op.

Ook ik niet. De confrontatie met een dakloze op een plek waar je werkt of studeert roept bij verschillende mensen verschillende reacties op. De één loopt er met een boog om heen, de ander haalt koffie en broodjes. Ik kan het allebei begrijpen.

Daarnaast denk ik wel dat Hogeschool Rotterdam hier een taak heeft. Ik pleit er zeker niet voor om de hogeschool om te toveren tot een soort nachtopvang, maar wat kunnen we wél doen?

Denk jij mee?

PS Ik zag op Profielen dit mooie initiatief.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Afke: De hogeschool is geen nachtopvang, maar wat dan wel?

  1. Helemaal mee eens Afke. Ik zie hier voor de studenten van de gezondheidszorg-opleidingen mooie “Urban Health-projecten” in: benader de verschillende betrokken partijen en professionals uit het werkveld rondom daklozenproblematiek en laat studenten dan tot een plan komen hoe ze op korte of lange termijn iets kunnen bijdragen aan de oplossing voor dit probleem.

  2. Toen ik nog Duaal studeerde had ik altijd les van 13:30 tot 19:30. Meestal bleef ik diezelfde avond nog tot 22:00 op school om nog wat aan mijn opdrachten te werken, of op de vleugel te oefenen die toen nog op Academieplein stond.

    Zeker in de wintermaanden, toen het om 19:30 al pikdonker was, trof ik regelmatig een dakloze aan naast mijn dure Vespa scooter die ik net gekocht had. Ik parkeerde mijn scooter altijd bij de achteringang omdat hij daar onder een soort afdakje stond i.v.m. de regen. En om diezelfde reden lag de dakloze ook nog geen meter van mijn Vespa vandaan. Volgens mij heb ik een keer een appel aangeboden, maar ik weet nog wel dat het dusdanig vreemd vond om een dakloze naast mijn dure scooter te zien slapen dat ik de rest van de wintermaanden op de elektrische fiets kwam. Want die mocht wel in de ondergrondse fietsenstalling.

    En ook al gaf het soms een onveilig gevoel. Deze mensen waren totaal niet vervelend of agressief. Ze vonden het prima dat ik op een Vespa of elektrische fiets reed, en wenste mij soms zelfs een fijne avond. Uiteraard wenste ik ze op mijn beurt ook weer sterkte met hun situatie. En toen reed ik toch wel met een brok in mijn keel naar huis. Dan besef je het weer: “Daklozen zijn eigenlijk ook gewoon mensen!”

  3. Dank voor jullie comments Bart en Youri, mooi dat er direct een link naar het onderwijs bedacht is en dat de eigen ervaring gedeeld is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top