Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Afke Tangenbergh is hogeschooldocent bij de flexibele deeltijdopleiding van verpleegkunde. Houdt zich bezig met de compassievolle hogeschool en inclusiviteit. Blogt over taboes en rafelranden, bloed, zweet en tranen.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Podcastmania

Gepubliceerd: 13 May 2024 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Afke

Vaak schiet ik tijdens het fietsen spontaan in de lach als Marcel van Roosmalen weer iets grappigs in mijn oor zegt. Of ik roep heel hard ‘Nou jaaaa!’ na de ontboezemingen van vrouwen die ontsnapt zijn aan hun narcistische echtgenoot.

Het begon in de coronapandemie: wandelen en nog eens wandelen, dat was het enige wat we konden doen. Tijdens deze exercities maakte ik kennis met de wondere wereld van de podcasts. Maar wat begon als een onschuldige luistergewoonte, is nu uitgegroeid tot een … laat ik het een hobby noemen.

Het begint ‘s ochtends vroeg, als ik op de fiets stap naar de hogeschool. Ik heb altijd wel een show klaarstaan om me door de ochtendspits heen te loodsen. Tijdens mijn rit over de Maasboulevard en de Westzeedijk luister ik naar verhalen over bizarre moorden of naar babbelgesprekken over niks.

Maar mijn obsessie met podcasts stopt daar niet. Tijdens mijn dagelijkse routine heb ik altijd een koptelefoon in de buurt om lekker even in te loggen op Spotify. Ik ben inmiddels de koningin van het multi-tasken, want ik ben in staat om te luisteren naar podcasts terwijl ik werk, kook, sport en zelfs tijdens het douchen (ik verzin het niet). En elke avond val ik in slaap met de mopperstem van Maarten van Rossem vanaf mijn nachtkastje. Heerlijk!

Het is ook best handig om bijna 24/24 met iets in mijn oren te lopen. Zo doe ik wel eens net of ik aan het bellen ben als ik die vervelende buurvrouw aan zie komen, of als iemand me op straat een abonnement wil aansmeren. Bovendien hoor ik toch niet wat ze zeggen, want ik loop me precies enorm in Aaf Brandt Corstius te herkennen, die vertelt dat ze altijd alles omstoot en overal over struikelt: dat heb ik óók! Ik leer zóveel over mezelf door het luisteren naar podcasts.  

Maar mijn podcastmanie heeft ook zijn nadelen. Soms ben ik midden in de nacht nog wakker, geobsedeerd door een cliffhanger in een spooky true crime-podcast. En inmiddels weet ik alles over de vijftien types narcisten en hun gedrag, over gaslighten en ghosting. Dat maakt me ook wel weer achterdochtig in het echte leven.

Toch zou ik mijn podcastzucht voor geen goud willen missen, want het heeft me door lastige tijden en saaie momenten geholpen, en het heeft me veel nieuwe inzichten gebracht. Dus ja, ik ben misschien een beetje geobsedeerd door podcasts, maar ik zou het toch niet anders willen.

Maar hee wacht, een paar collega’s van de RAC blijken ook een podcast te hebben … ik ben weg!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Afke: Podcastmania

 1. Heel herkenbaar Afke! Ik heb gewoond niet genoeg leuke podcasts om mijn tijd mee te vullen…. Vooral toen Marc-Marie en Aaf ermee stopten kwam ik even in een dal 😉

 2. Veel luisterplezier! Inmiddels hebben we 34 afleveringen opgenomen. De 35e verschijnt binnenkort.

 3. Dat MM &A stopten was idd een shock (wat is er nou echt gebeurd?!) @Donna
  Maar gelukkig hebben we nu Aaf & Lies

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top