Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Corstin Dieterich is hogeschooldocent social work en (mede-)voorzitter van de medezeggenschap van ISO. Hij heeft zo zijn eigen gedachten over wat hij ziet en hoort op school. Die deelt hij in dit blog.
Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Niet wegkijken

Gepubliceerd: 14 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Corstin

Het is een bekend gezegde dat het eerste slachtoffer in een oorlog de waarheid is. De werkelijkheid wordt door beide partijen als simpel zwart en wit voorgesteld. Je bent voor ons, of je bent tegen ons. Alles daar tussenin mag er niet meer zijn.

In Gaza wordt de Palestijnse bevolking door Israël gebombardeerd. Hulp en voedsel worden niet toegelaten, waardoor zij verhongeren. Die verschrikkelijke waarheid is moeilijk om te zien, ook al kijken we er via onze schermpjes iedere dag naar.

Maar ook al zouden we misschien het liefst wegkijken, als hogeschool zouden we dat niet moeten doen. We zouden geïnteresseerd moeten zijn in die waarheid. We zouden ons ermee bezig moeten houden.

In de krant stond afgelopen zaterdag dat Gaza een van de hoogste alfabetiseringsgraden heeft ter wereld: door de Israëlische blokkades zijn de meeste jongeren werkloos en rest hen niets anders dan te leren.

Maar alle universiteiten in Gaza zijn nu beschadigd of verwoest. Drie van de zes grote universiteiten in Gaza zijn volledig verwoest. 378 Scholen zijn vernietigd. 4.327 Studenten, 94 hoogleraren, 3 universiteitsbestuurders en 21 docenten zijn gedood. Hoe kunnen we ons druk maken om studenttevredenheidsscores in een NSE als we ook deze ‘getallen’ kennen?

De onderwijsvoorzieningen van Gaza zijn voor een groot deel verwoest. De plaatsen waar onderzoek werd gedaan en waar mensen samen van gedachten wisselden, zijn er niet meer. Ook op deze manier is de waarheid het slachtoffer van deze oorlog.

Ik wil graag aandacht vragen voor de brief waarin mijn collega’s het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam oproepen zich uit te spreken tegen de mensenrechtenschendingen in Gaza.

Wil je de petitie lezen en/of ondertekenen, mail dan naar a.kefi@hr.nl of r.dienske@hr.nl.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to Blog Corstin: Niet wegkijken

  1. Deze reactie is in strijd met onze spelregels en daarom door de redactie verwijderd.

  2. Corstin, ik reageer nooit op Profielen maar dit raakt mij. Top dat jij hier aandacht voor vraagt!

  3. 1. We moeten ons afvragen waarom Egypte, Jordanie, e.d. geen palestijnse vluchtelingen willen opnemen.
    2. Waarom moeten we alleen bij specifieke groepen ons uitspreken?
    3. Waarom moet een school zich uberhaubt uitspreken??
    4. Waarom wordt er niet gezegd en nagedacht waarom Egypte nauwelijks helpt qua faciliteiten en hulpgoederen?
    5. Met of zonder onderwijsinstellingen, in Gaza kan je niet van gedachte wisselen.. 1 verkeerd woord en je bent de sjaak.
    6. Waarom zei/zegt deze woke school niets over hoe andere bevolkingsgroepen daar onderdrukt worden, zoals de LHBT gemeenschap?

    Zomaar wat vragen om over na te denken voor de selectieve activistenbrigade.

  4. @Jasper, heerlijke comment met je “woke school”. Volgens mij ben je er echt wel goed klaar mee! 😛
    Maar gewoon eens een gewetensvraagje: “Ben je nou voor, of tegen Israël?”

  5. Bedankt @Jasper. Dat zijn allemaal zaken waar ik inderdaad nog nooit over had nagedacht. Punt 5 vind ik ook heel zinnig van je. Ik had heel andere verhalen gehoord, maar die zullen dan wel niet kloppen. Als jij het zegt….

  6. @Jasper, als jij een probleem wilt oplossen, heb je dan automatisch de plicht om alle problemen te moeten oplossen? Of mag je, met alle beperkte middelen die je ervaart als doodnormale sterveling, keuzes maken over wat wel en niet binnen je vermogen ligt?

    Als ik iemand help een band te plakken, moet ik mezelf van verantwoordelijk houden voor alle lekke banden ter wereld, en me daardoor laten weerhouden van enige hulp?

    Zomaar wat vragen om over na te denken voor degenen die continu commentaar hebben op iedere vorm van activisme.

  7. @ Joost. Ik kan die vraag niet heel goed beantwoorden. beide partijen zijn fout bezig.

    @ Corstin Dieterich. Ik weet niet welke verhalen jij hoort maar Hamas heeft daar de leiding. ! kritisch woord tegen hun of de radicale islamitische ideologie en er zijn zware gevolgen, zo ook als je pro westers bent of liberaal (al zijn die er maar sporadisch. Het is niet omdat ik het zeg, ik ken ook palestijnen, daarnaast is Hamas er vrij open over.

    @S. Heikamp
    Tuurlijk mag je dat xzelf kiezen. ik vind het alleen opvallend dat het alleen over bepaalde onderwerpen gaat. Daarnaast worden aardig wat problemen, die we wel kunnen beinvloeden, structureel genegeerd. Daar zit mijn irritatie.

    Je banden voorbeeld slaat nergens op. het is meer alsof je maar 3 van de 6 bandensoorten bereid bent te plakken, en de rest negeert. dat is niet erg, maar dan discrimineer je tussen banden omdat ze aan bepaalde eigenschappen voldoen, en dat terwijl je jezelf voordoet als een niet-discriminerende deugende bandenplakker.

    Het is allemaal zo doorzichtig eenzijdig.

  8. @Jasper,

    Maar wat als de bandenplakker alleen in staat is om drie van de zes bandensoorten te plakken omdat de andere drie, ik noem maar wat, uitsluitend aan de andere kant van de wereld worden gebruikt, en daardoor van de bandenplakker niet redelijkerwijs verwacht kan worden dat hij die ook repareert? Is dat discriminatie of is het een logische, verstandige en gerechtvaardigde keuze van de bandenplakker om alleen de bandensoorten in de buurt te repareren?

  9. @Jasper een repressief regime is juist een reden vóór het behouden van universiteiten. De (medewerkers van) Palestijnse universiteiten onderhouden relaties met universiteiten elders in de wereld, waaronder Nederland. Dat er niet van gedachten mag worden gewisseld, zegt dus niet dat het niet gedaan wordt. Integendeel zou ik haast zeggen.

    Het is niet voor niets dat universiteiten worden verboden of simpelweg vernietigd door autoritaire regimes (ik heb het nu dus ook over Israël). Zulke regimes zijn gebaat bij mensen die niet voor zichzelf kunnen nadenken en van gedachten wisselen. Zoals ik zei: de waarheid is vaak het eerste slachtoffer.

    En wellicht nog ten overvloede: het feit dat een bevolking wordt onderdrukt is geen reden om dat volk dan maar plat te bombarderen. Ik denk dat je dat ook niet bedoelde met je 5 punten, maar de logica van wat je nou eigenlijk wél wil zeggen ontgaat me.

  10. @ Marco, de verschillende soorten banden zien we hier in Nederland ook, en ook hier wordt er maar naar bepaalde banden gekeken en geplakt. Misschien moeten we dan maar hier beginnen met alle banden gelijk te behandelen?

    @Corstin Dieterich
    Klopt, het is juist een reden om daar scholen te hebben, ik vraag mij alleen af of er uberhaubt genoeg mensen daar zijn met enig liberale waarde om een school te organiseren waarvrfijheid van meninguiting is, want net als in rusland weet je nooit of er ergens iemand is die graag de authoriteiten inlicht. laten we hopen dat het mogelijk is.

    Klopt, beide zijde zijn authoritair, al denk ik dat de inwoners van israel daar nauwelijks last van hebben en het alleen naar de arabische bevolking is. (daarmee niet zeggend dat dat beter is.

    Nee, zeker niet. Al is dat natuurlijk de schuld van beide partijen, allebij plegen ze flinke oorlogsmisdaden. Dat hele conflict is belachelijk, vind ik.

    Wat ik wel wil zeggen? dat we beide dienen te veroordelen en ik helemaal geen veroordelingen hoor over Hamas, en alleen over Israel, vreemd als beide de palestijnse bevolking omleggen met hun oorlogsmisdaden. ook hier vind ik de eenzijdigheid vrij opvallend, maar misschien zie jij wel veroordelingen naar het handelen van Hamas (in, enig, dezelfde groote als Israel).

  11. @Jasper,

    “Misschien moeten we dan maar hier beginnen met alle banden gelijk te behandelen?”

    Eigen banden eerst? Dan negeren we dus alsnog de banden buiten Nederland. En negeren, ‘dan discrimineer je tussen banden omdat ze aan bepaalde eigenschappen voldoen’. Jouw woorden.

  12. Deze reactie is in strijd met onze speregels en door de redactie verwijderd.

  13. Hoi Jasper, wat bedoel je precies met je comment?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top