Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Donna is derdejaars student human resource management. Ze schrijft het liefst over klunzige momenten uit haar studentenleven, taalkundige fratsen die haar opvallen en als het nodig is geeft ze haar mening over alles dat in haar ogen niet deugt.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wie is hier nou de yup, jij of ik?

Gepubliceerd: 11 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Donna

‘In Rotterdam gebeurt het hè’, hoor ik zojuist de meest glimmende hippe yup zeggen die ik ooit heb gezien. Brrr.

Afkeer en walging is wat ik voel. Oké dat is overdreven. Maar ik merk dat ik steeds meer mensen om mij heen hoor praten over Rotterdam alsof zij zelf de straatstenen hebben neergelegd terwijl ze nog geen jaar de stad kennen. Daar erger ik me mateloos aan.

Het feit dat ik geboren en getogen ben in Rotterdam en niet in een aanverwant dorp of in één van de Drechtsteden, nee, ècht Rotterdam, maakt me trots en ligt me na aan het hart. Niks mis met aanverwante dorpen of Drechtsteden trouwens, of de mensen die er vandaan komen. Dat meen ik hoor.

Ik vind het alleen jammer als die mensen dóen alsof zij authentiek Rotterdams zijn. Het wil overigens niet zeggen dat een bepaald (on)vermogen van zelfreflectie mij ervan weerhoudt om kritisch te zijn. Eigenlijk vind ik het stom dat ik dit soort denkbeelden heb. Want waarom zou de enthousiasteling zich niet mogen uitlaten over de mooie plekjes van m’n eigenste stad?

Ik hoorde de yup praten en al deze gedachten schoten door mijn hoofd. Ik voel mezelf als een ouwe Rotterdamse zeerot, maar in feite vink ik de boxjes van een yup wel af. Want ik ben net als de yup, met de big shopper van Susan Bijl en die stomme Birkenstock klompjes (die een tijd terug zo hip waren, ik ben klaar met trends) niet veel beter, als ik weer zucht bij de bakker die zijn laatste zuurdesembrood voor mijn neus verkoopt. Ik probeer zo inclusief mogelijk te zijn, maar waarom denk ik dan zo slecht over de zogenaamde yup die ik stiekem zelf ben?

Ik ben een vreselijke gelegenheidssupporter van Feyenoord (ik ken geen enkele speler) en toen ik een tijd geleden een oud-klasgenoot tegen het lijf liep is het eerste wat hij zei: ‘Wat klink jij Rotterdams zeg, was dat altijd al?’

Eigenlijk ben ik geen haar beter dan de doorsnee yup. En misschien is dat dan juist wel weer heel Rotterdams om dat te erkennen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top