Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Floren Bout studeerde in de zomer van 2024 af aan de opleiding communicatie, vol ideeën maar zonder écht vastomlijnd plan. Reizen, wonen en werken in het buitenland, doorstuderen of toch een baan in Nederland? Ze neemt ons mee in het spannende eerste jaar na afstuderen.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Afgestudeerd! Wat nu?

Gepubliceerd: 9 July 2024 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Floren

Het zwarte gat. Dat zag ik voor me na 24 juni, de dag waarop ik afstudeerde en mijn examinatoren mij de hand schudden. Ik ben geslaagd, maar wat nu? De zekerheid en het uitgestippelde pad van de afgelopen jaren zijn weg. In dit blog schrijf ik de komende tijd over mijn ontdekkingsreis na het afstuderen.

Eerst wil ik even lekker op adem te komen. Na al die jaren van studeren, tentamens en deadlines, heb ik het gevoel dat ik wel wat rust verdiend heb. Eerst neem ik het vliegtuig naar de Canarische Eilanden voor een – al zeg ik het zelf – welverdiende vakantie. Daarna nog twee maanden rustig aan doen en een beetje geld verdienen met een zomerbaantje. Het klinkt als een goed plan om zo mijn gedachten te ordenen en wat tijd voor mezelf te nemen.

Vanaf eind september ben ik van plan om een rondreis door Azië te maken, samen met mijn vriend die ook net afgestudeerd is. Vier maanden lang wil ik nieuwe culturen ontdekken, avonturen beleven en mezelf onderdompelen in de diversiteit van alle verschillende landen en culturen. Deze reis zie ik niet alleen als een kans om de wereld te verkennen, maar ook als een manier om na te denken over wat ik werkelijk wil in het leven.

Daarna wordt het lastiger. De toekomst is nog een groot vraagteken. Een ‘veilige’ keuze zou zijn om terug te keren naar Nederland. Het is bekend terrein en ik zou waarschijnlijk vrij makkelijk aan een baan kunnen komen. Maar het vinden van een huis is moeilijk en ik voel me nog niet klaar om te settelen.

Een andere optie die door mijn hoofd speelt, is terugkeren naar Parijs. Ik heb daar mijn minor gedaan aan het begin van dit schooljaar en het gevoel van heimwee naar die stad is nog niet weg. Het lijkt me geweldig om er weer, en langer, te wonen. Echter is mijn Frans nog niet vloeiend, wat het vinden van een baan lastig maakt. En Parijs is leuk, maar er is ook nog de mogelijkheid om een andere stad in Europa te verkennen. Of wellicht blijf ik tijdens mijn reis wel in Azië hangen …

Wat deze periode vooral bijzonder maakt, is de vrijheid die ik nu ervaar. Ik ben altijd erg van het plannen geweest. Structuur en duidelijkheid hebben me geholpen om mijn doelen te bereiken. Maar eigenlijk voelt deze vrijheid wel goed. Het niet precies weten wat er gaat komen, de spontaniteit en de mogelijkheid om nieuwe wegen te ontdekken: ik krijg er een gevoel van avontuur en opwinding van.

Ik heb geen idee hoe het komende jaar gaat lopen en of ik over een tijdje nog steeds dezelfde keuzes overweeg, maar ik heb zin om erachter te komen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top