Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Huizenjacht met Floren #5 (slot) – Eindelijk, een bezichtiging

Gepubliceerd: 7 June 2024 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws

Een huurwoning vinden als student is lastig, en de afgelopen weken nam ik je mee langs eindeloos zoeken en mailen, scams en onmogelijke regeltjes. Dit is de laatste aflevering van mijn zoektocht. Heb ik dan nu een huis? Je leest het hier.

animatie: vizier van jachtgeweer op herten die half huis zijn

Ik word wakker, open mijn mail en zie voor het eerst de magische woorden: ‘Je bent uitgenodigd voor een bezichtiging’. Dat deze dag nog ging komen had ik niet verwacht. Ik begin niet meteen te juichen, want het is een groepsbezichtiging en de kans dat het appartement bevalt (al ben ik ondertussen niet veeleisend meer) én dat het aan ons wordt toegewezen, is erg klein.

Ik probeer te achterhalen over welke woning het gaat – ik heb immers ondertussen op honderden opties gereageerd – maar als ik op de link klik staat er ‘pagina niet gevonden’. Het adres staat er gelukkig wel bij, maar verder dan de locatie op Google Maps kom ik niet. Ze zullen de pagina wel hebben verwijderd aangezien ze genoeg reacties hadden.

Een koopje, relatief gezien

Het enige wat er nog wel bij staat in de mail is de huurprijs. Die bedraagt € 700,-, een koopje vergeleken met de prijzen die ik al voorbij heb zien komen. Al zal het wel exclusief alle overige kosten zijn. Toch wil ik graag iets meer informatie dus mail ik terug dat ik aanwezig zal zijn en of ze de informatie van het appartement willen delen.

Op die mail heb ik nooit een reactie gekregen, maar vol goede moed vertrek ik op een donderdagochtend met mijn vriend naar de bezichtiging. We moeten er de ochtend vrij voor nemen van onze stages, maar dat hebben we er natuurlijk graag voor over.

De steile smalle trap is al geen warm welkom, maar als we binnenstappen zakt alle moed me in de schoenen.

Op naar Rotterdam-Zuid, want de woning bevindt zich in Charlois. Niet onze voorkeur, maar we hebben niet veel te kiezen. Eenmaal ter plekke aangekomen staat de deur beneden open, dus vervolgen we onze weg naar boven. De steile smalle trap is al geen warm welkom, maar als we binnenstappen zakt alle moed me in de schoenen.

Vijf minuten de tijd

Het appartement staat werkelijk waar op instorten. Het lijkt alsof het drie eeuwen geleden gebouwd is en er al honderd jaar niemand meer binnen is geweest. In elke hoek ligt iets van zand of zaagsel en op de muren zit schimmel. We komen aan in de woonkamer waar een jonge vrouw staat. ‘Hallo, dit is de staat waarin het verhuurd wordt. Ik moet over vijf minuten weg. Je kunt zelf rondkijken en vragen stellen aan mij.’ De enige vraag die in mij opkomt is hoe ze het in hun hoofd halen om dit te verhuren aan iemand, maar die vraag houd ik maar voor me.

Om bij de douche te komen moet je over de wc heen stappen.

Elke kastdeur die we opentrekken voert naar ingezakte planken of vieze, vochtige ruimtes. De badkamer is nog geen twee vierkante meter groot. Om bij de douche te komen moet je over de wc heen stappen. Het afvoersysteem van de wasbak – die zich bevindt in de douche – is een plastic slang die uitkomt op de grond. Waarschijnlijk met het idee dat het water loopt naar het doucheputje, maar in praktijk met het gevolg dat je natte sokken hebt elke keer als je je handen wast.

Zo snel mogelijk weg

Hier wil je toch niet dood gevonden worden? Er moet in elk geval een hoop gebeuren voordat iemand dit hol kan bewonen. Mijn vriend en ik kijken elkaar aan en weten dat we hetzelfde denken: ‘Kunnen we hier alsjeblieft zo snel mogelijk weg?’ We maken de vijf minuten niet vol en zijn heel snel de deur weer uit. Een ervaring rijker, maar nog steeds geen appartement.

Ondertussen heb ik mijn scriptie ingeleverd en gaat er straks een wereld van mogelijkheden voor me open. Met plannen om te gaan reizen en de droom te verhuizen naar het buitenland heb ik besloten om mijn zoektocht naar een huis in Rotterdam te stoppen. Dit is dan ook het laatste deel van deze serie. Bedankt voor het lezen en voor degenen die nog wel hard op zoek zijn: heel veel succes!

portret van Floren

Student-redacteur Floren Bout is laatstejaars communicatie op de HR. Na een stageperiode in Parijs is ze hard op zoek naar een woning in Rotterdam om samen te gaan wonen met haar vriend.

Tekst: Floren Bout
Illustratie: Demian Janssen

Andere artikelen in deze reeks

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top