Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Huizenjacht met Floren #4 – Zou het met kunstmatige intelligentie lukken?

Gepubliceerd: 17 May 2024 • Leestijd: 3 minuten en 1 seconden • Nieuws

Mijn zoektocht naar een woning is nog steeds zonder resultaat gebleven. Maar er zijn nog opties. In aflevering 3 vertelde ik over alle reclame (en scams) die ik tegenkwam op mijn zoektocht. Een daarvan leek me toch wel interessant.

animatie: vizier van jachtgeweer op herten die half huis zijn

Tussen alle advertenties kwam onder meer ‘Stekkies’ op mijn pad: ‘Met nieuwe AI-tool vindt ruim 67 procent binnen acht weken een nieuwe huurwoning’. Dat trekt mijn aandacht, een bedrijf dat AI inzet om me te helpen zo snel mogelijk een woning te vinden. Zelf ben ik erg sceptisch over dit soort zaken, maar ik begin wanhopig te worden, dus besluit ik om er toch eens in te duiken.

Als eerste reageren

Stekkies werkt zo: je sluit een abonnement af, vult je voorkeuren in en het algoritme zoekt op meer dan 250 huurwebsites tegelijk naar matches. Zodra er een nieuw appartement wordt geplaatst op een van die sites dat volgens het algoritme voldoet aan jouw eisen, ontvang je direct een notificatie. Daardoor kun je als een van de eersten reageren en maak je meer kans dat je wordt uitgenodigd voor een bezichtiging. Er zijn overigens meer sites die ongeveer hetzelfde doen, bijvoorbeeld RentSlam en RentBird.

Het klinkt goed: het scheelt je uren zoektijd, je ontvangt aanbod van 96 procent van alle verhuurwebsites en hoeft alleen nog maar te reageren op jouw matches. En dat je er als eerste bij bent kan echt het verschil maken. Daarmee zou je dan binnen zeven weken een nieuwe woning hebben. Dat klinkt als muziek in mijn oren, maar als ik even doorzoek op de website, zie ik dat het misschien toch te mooi is om waar te zijn. Als je zoekt naar een woning in de Randstad en je budget lager is dan 1200 euro (wat voor de meeste studenten het geval is), kun je er volgens de site op rekenen dat ‘het langer kan duren’.  Hoeveel langer staat er niet bij.

Toch ga ik het proberen. Stekkies biedt een abonnement voor een, twee of drie maanden. Omdat het abonnement van drie maanden bijna de helft goedkoper is per maand, en het voor mij vast langer duurt dan zeven weken om wat te vinden ga ik voor de optie van drie maanden.

Al snel komen de eerste matches

Met mijn account ga ik aan de slag en stel ik mijn voorkeuren in: minimum en maximum huurprijs, aantal kamers, oppervlakte, stad, gemeubileerd of niet en het type woningen. Hier kies ik alleen voor lootwoningen en woningen geschikt voor studenten. Aan woningcorporaties met inschrijving, woningen van betaalde websites en seniorenwoningen heb ik immers niks en ik wil ook niet delen of een kamer in een studentenhuis. Ik zoek een appartement samen met mijn vriend, dus ik voeg hem als ‘zoekbuddy’ toe. Om mijn kansen te vergroten voeg ik ook zoekopdrachten in Utrecht en Leiden toe. WhatsApp notificaties zet ik aan.

Al snel ontvang ik appjes van matches, vooral in Utrecht en een paar in Rotterdam. Spannend! Ik klik op een match en wordt doorgestuurd naar de website waarop het appartement wordt aangeboden. Al snel blijkt dat het een site is waarvoor ik me moet inschrijven en waarvan de woningen worden toegewezen op basis van inschrijftijd. Daar heb ik dus niks aan.

Heb ik iets verkeerd ingevuld?

Ook mijn andere ‘matches’ leiden tot niks: ik moet eerst betalen, me nog inschrijven, het is maar geschikt voor één persoon, het is niet geschikt voor studenten of de inkomenseis bedraagt drie keer de maandelijkse huur. Ik check nogmaals mijn voorkeuren – heb ik iets verkeerd ingevuld of kan ik iets aanpassen? – maar dat is niet het geval. Ik heb mijn wensen en mogelijkheden exact omschreven, maar er komt geen enkele ‘match’ binnen waar ik daadwerkelijk iets mee kan.

Na twee weken kom ik tot de conclusie dat deze AI wellicht nog even wat beter getraind moet worden voordat het mij kan helpen. Gelukkig heeft Stekkies een ‘binnen twee weken niet tevreden, geld terug’-beleid, dus dat test ik ook meteen uit. Ik zet mijn abonnement stop. Binnen drie dagen krijg ik een bevestiging en twee dagen later staat mijn geld weer op mijn rekening. Die belofte wordt in elk geval waargemaakt.

Dus tot zover de inzet van kunstmatige intelligentie. Ik ben misschien meer tijd kwijt met zelf zoeken naar woonruimtes, maar dan kom ik in ieder geval wel woningen tegen waar ik op kan reageren, ook al duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat ik een andere respons krijg dan ‘helaas’.

portret van Floren

Student-redacteur Floren Bout is laatstejaars communicatie op de HR. Na een stageperiode in Parijs is ze hard op zoek naar een woning in Rotterdam om samen te gaan wonen met haar vriend.

Tekst: Floren Bout
Illustratie: Demian Janssen

Andere artikelen in deze reeks

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top