Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 7 hours ago
We zijn er weer bij! Oranje is bezig met de voorbereiding op het Europees Kampioenschap voetbal, over twee weken in Duitsland. Wat staat ons te wachten op dit voetbalfestijn met de grote namen als Alessandro Buongiorno (ITA), Vanja Milinkovic-Savic (SER) en Jakub Piotr Kamiński (POL)?
Nog geen twee jaar geleden in Qatar (WK) gingen politiek en voetbal hand in hand. Het diende als een platform voor maatschappelijke en politieke boodschappen, zoals protesten tegen racisme, homofobie, maar ook ongezonde drank (B-merken: Bavaria en Heineken!) en natuurlijk om het lot van de Qatarese arbeidsmigrant aan het daglicht te brengen.
Het enige politieke statement dat het Nederlands elftal had gemaakt over de erbarmelijke omstandigheden was door een oefenwedstrijd te spelen tegen arbeidsmigranten. Ik vond het triest dat je van alle nationale elftallen precies kiest voor 11 arbeidsmigranten. 40-0 van de mat spelen vind ik eerder een sportief dan een politiek statement.
Met Qatar in het achterhoofd zal het in Duitsland niet heel anders gaan, tot grote ergernis van de UEFA-organisatie. De UEFA dankte daarom in maart Ijsland op hun blote knietjes voor de uitschakeling van Israël voor de finale van de play-offs van het EK – daarmee was de UEFA gevrijwaard van boycotacties.
Ik ben ook benieuwd welke rol de OneLove-aanvoerdersband op het EK gaat spelen, die bedoeld is om inclusie te bevorderen. In Qatar besloot de KNVB af te zien van de band om daarmee een krachtig statement te maken, namelijk dat zij statements niets waard vinden. Je zou zeggen dat geen weldenkend mens tegen zo’n breed geformuleerde boodschap op een band kan zijn. De UEFA zal waarschijnlijk ondertussen benadrukken ‘dat het toernooi voor iedereen is, dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, maar dat het niet betekent dat zo’n band gelijk zo overdreven in ons gezicht moet’.
Het wordt in ieder geval spannend of het Nederlands Elftal maatschappijkritisch genoeg is om Europees kampioen te worden. Met welke uiting van menselijkheid komen ze op de proppen in de strijd om de beker? De spelers van Engeland knielen bijvoorbeeld voor aanvang van hun wedstrijden als protest tegen discriminatie van zwarte mensen, in navolging van American Footballspeler Colin Kaepernick.
Laten we klein beginnen: met de mediaoptredens van Oranje. En laten we bij Georginio Wijnaldum (voormalige aanvoerder) beginnen, spelend voor een Saoedi-Arabische club, die vorige maand in een interview geen weet had van een moreel kompas en de arrestaties van én het geweld tegen lhbti+’ers in Saoedi-Arabië. Aan de andere kant snap ik ook heus wel dat Wijnaldum of andere spelers niet de belangrijkste denkers van de moderne tijd zijn met allerlei revolutionaire ideeën.
Afijn: zijn de spelers van Oranje wel/niet de juiste personen om richting te geven aan ons besef van goed en kwaad? Laat gerust je mening achter in de comments.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Laten we het groots aanpakken en alle politiek verbannen tijdens elk sport-tournament.
Ik kijk sport, films, series e.d. voor vermaak. Helaas is tegenwoordig heel veel politiek gemaakt, zelfs vermaak.
Is er nog iets wat politiek-vrij mag zijn? Ik ben het nu wel zat.