Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Het Europees kampioenschap statements maken staat voor de deur

Gepubliceerd: 6 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 52 seconden • Menno

We zijn er weer bij! Oranje is bezig met de voorbereiding op het Europees Kampioenschap voetbal, over twee weken in Duitsland. Wat staat ons te wachten op dit voetbalfestijn met de grote namen als Alessandro Buongiorno (ITA), Vanja Milinkovic-Savic (SER) en Jakub Piotr Kamiński (POL)?

Nog geen twee jaar geleden in Qatar (WK) gingen politiek en voetbal hand in hand. Het diende als een platform voor maatschappelijke en politieke boodschappen, zoals protesten tegen racisme, homofobie, maar ook ongezonde drank (B-merken: Bavaria en Heineken!) en natuurlijk om het lot van de Qatarese arbeidsmigrant aan het daglicht te brengen.

Het enige politieke statement dat het Nederlands elftal had gemaakt over de erbarmelijke omstandigheden was door een oefenwedstrijd te spelen tegen arbeidsmigranten. Ik vond het triest dat je van alle nationale elftallen precies kiest voor 11 arbeidsmigranten. 40-0 van de mat spelen vind ik eerder een sportief dan een politiek statement.

Met Qatar in het achterhoofd zal het in Duitsland niet heel anders gaan, tot grote ergernis van de UEFA-organisatie. De UEFA dankte daarom in maart Ijsland op hun blote knietjes voor de uitschakeling van Israël voor de finale van de play-offs van het EK – daarmee was de UEFA gevrijwaard van boycotacties.

Ik ben ook benieuwd welke rol de OneLove-aanvoerdersband op het EK gaat spelen, die bedoeld is om inclusie te bevorderen. In Qatar besloot de KNVB af te zien van de band om daarmee een krachtig statement te maken, namelijk dat zij statements niets waard vinden. Je zou zeggen dat geen weldenkend mens tegen zo’n breed geformuleerde boodschap op een band kan zijn. De UEFA zal waarschijnlijk ondertussen benadrukken ‘dat het toernooi voor iedereen is, dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, maar dat het niet betekent dat zo’n band gelijk zo overdreven in ons gezicht moet’.

Het wordt in ieder geval spannend of het Nederlands Elftal maatschappijkritisch genoeg is om Europees kampioen te worden. Met welke uiting van menselijkheid komen ze op de proppen in de strijd om de beker? De spelers van Engeland knielen bijvoorbeeld voor aanvang van hun wedstrijden als protest tegen discriminatie van zwarte mensen, in navolging van American Footballspeler Colin Kaepernick.

Laten we klein beginnen: met de mediaoptredens van Oranje. En laten we bij Georginio Wijnaldum (voormalige aanvoerder) beginnen, spelend voor een Saoedi-Arabische club, die vorige maand in een interview geen weet had van een moreel kompas en de arrestaties van én het geweld tegen lhbti+’ers in Saoedi-Arabië. Aan de andere kant snap ik ook heus wel dat Wijnaldum of andere spelers niet de belangrijkste denkers van de moderne tijd zijn met allerlei revolutionaire ideeën.

Afijn: zijn de spelers van Oranje wel/niet de juiste personen om richting te geven aan ons besef van goed en kwaad? Laat gerust je mening achter in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Menno: Het Europees kampioenschap statements maken staat voor de deur

 1. Laten we het groots aanpakken en alle politiek verbannen tijdens elk sport-tournament.

  Ik kijk sport, films, series e.d. voor vermaak. Helaas is tegenwoordig heel veel politiek gemaakt, zelfs vermaak.
  Is er nog iets wat politiek-vrij mag zijn? Ik ben het nu wel zat.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top