Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Na de lerarenopleiding Nederlands geeft Menno zijn studiecarrière een vervolg met de master pedagogiek. Hij schrijft het liefst satirische stukken en anekdotes over het broeierige studentenleven – er is al genoeg onheil in de wereld. Niettemin gaat hij beladen onderwerpen, zoals koken, vakantiebestemmingen en online dating ook niet uit de weg.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Scoren aan de zijlijn

Gepubliceerd: 1 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Menno

Vijf jaar geleden hing ik de voetbalschoenen aan de wilgen – om nog in het nieuwe Oranje te komen wordt in zo’n kelderklasse een steeds knappere prestatie maar des te moeilijker … In plaats daarvan zocht ik mijn heil aan de zijlijn en was ik nog nét op tijd om de jongens als trainer klaar te stomen voor het WK in 2030.

Training geven doe ik nu nog steeds, maar de uitslagen waren niet zo florerend als gehoopt. Vaak werden we benadeeld door de scheidsrechter. Er was vermoeden van matchfixing – vermoeden van, want ik heb daar natuurlijk geen bewijs voor. Dus daarom nam ik het fluitje zelf maar in handen. Als scheidsrechter leerde ik leiding te geven aan kinderen, maar vooral aan ouders. Vrijwillig.

En zodra ik het fluitje vasthield, kreeg ik ineens gezag en verantwoordelijkheid in mijn schoot geworpen. Soms krijgt het bijna de allure van een VN-gezant die wordt aangesteld om het conflict tussen Israël en de Palestijnen in goede banen te gaan leiden. ‘Nou laten we eerst deze vermeende handsbal nader bekijken voordat we ons buigen over genocidezaken.’ Meestal krijg je daarmee verder protest wel gesmoord.

En naarmate de wedstrijd vordert woelen er natuurlijk twijfels over mijn neutraliteit. Zo denken de ploegen ook van elkaar dat ze met de scheidsrechter de vurig gewenste topaankoop voor komend seizoen binnen hebben. En er ontstaat altijd irritatie na een correcte beslissing van de scheidsrechter …

Afgezien van deze hobbels gaat het er op de amateurvelden gemoedelijk aan toe – zo zal er nooit in tegenstelling tot de profwedstrijden in stadions vanaf de zijlijn het verhaal de ronde doen dat mijn moeder haar geld als prostituee verdient. De amateurs doen tenminste keurig aan waarheidsbevinding en duiding.

Sinds ik daar in het veld sta – en aan de zijlijn -, besefte ik dat vrijwilligerswerk niet alleen iets is wat je doet voor anderen. Je wordt er zelf ook groot van. Het is een investering in jezelf en in de samenleving. Dat is een pleidooi waar geen pedagoog tegen kan opboksen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Menno: Scoren aan de zijlijn

  1. Kan ik misschien een keer een dealtje met je sluiten?

    Samen met een paar vrienden ga ik dan 500 euro gokken op de uitslagen van de amateurwedstrijden. En het enige wat jij hoeft te doen als scheidsrechter is zorgen dat mijn voorspelling uitkomt. Het is immers de scheidsrechter die de game bepaalt, en de spelers voeren die beslissing uit. Kijk maar naar het WK van 2010. Het was de scheidsrechter die Nederland geen verdiende corner gaf, maar een doeltrap aan Spanje gaf. En bij buitenspel liet hij Spanje doorspelen, zodat ze de 0-1 konden maken. Spanje moest immers wereldkampioen worden, en dat heeft hij gefaciliteerd!

    En als beloning krijg jij 20% van de opbrengst van onze gokjes. Zo ben je ook meteen niet meer vrijwillig aan het fluiten.

  2. @Yoeri

    “En bij buitenspel liet hij Spanje doorspelen, zodat ze de 0-1 konden maken.”

    Er was geen sprake van buitenspel bij de 0-1. De beelden laten daar geen twijfel over bestaan, ook 13,5 jaar later niet : )

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top