Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Okke de Jong is hogeschooldocent en coördinator van het Excellentieprogramma van de Rotterdam Academy. Daarnaast is hij startup coach voor de Startup Academy. Hij schrijft graag over zijn studenten, de vele facetten van het docentschap en zichzelf. Eerdere blogs van Okke vind je hier. 

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Alles sal reg kom

Gepubliceerd: 18 January 2024 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Okke

Een nieuw jaar is altijd een nieuw begin. Een tijd van hoop. Herkansingen worden ingekopt, er wordt gestopt met roken, ziektes zullen overwonnen worden, nieuwe uitdagingen zijn uitvoerbaar en het is bijna voorjaar.  Alles sal reg kom.

Met name oudere collega’s verwijten mij optimisme. Alsof realisme het hoogst denkbare is, voor de helderen van geest. Dat bestrijd ik. Met realisme is nooit een oorlog gewonnen. Met realisme is nooit een nieuwe romance begonnen. Realisme heeft nooit tot vernieuwende ideeën geleid. Realisme verdedigt de status quo, niet een prachtige, nieuwe wereld waarin veel mogelijk is wat voorheen onmogelijk werd geacht. Zelfs ik, die neigt tot pessimisme en cynisme, heb het optimisme tot een hogere standaard verheven. Als je niet optimistisch blijft dan is alles sowieso naar de kloten.

Optimisme is geen verdwaasde state of mind, losgezongen van de werkelijkheid. Met optimisme win je dus oorlogen, bijvoorbeeld die tegen klimaatverandering. Met optimisme beklim je een roze wolk, word je verliefd en begin je een relatie met iemand die twintig jaar ouder (of jonger) is, een gokverslaving heeft of in New Delhi woont. Kan je geen fuck schelen, want je bent blind van liefde. En (dus) optimistisch: problemen zijn er om overwonnen te worden. Met optimisme los je voorheen onmogelijke problemen op. Met optimisme begin je iedere godganse dag aan onderwijs, met het idee studenten (en dus de wereld) nog wat leuker te maken, hun onnozelheid te doorbreken, hun naïviteit te verminderen en een lampje van begrip boven hun hoofd te gaan zien branden.

Het is 2024. We gaan dit jaar de schouders eronder zetten. We gaan er een tandje bij zetten. We gaan heel veel problemen oplossen. We gaan de wereld mooier maken, in plaats van lelijker. We gaan het eventuele pessimisme bij studenten overwinnen. We gaan het ondernemerschap bij studenten stimuleren, hun klimaatbewustzijn bijbrengen, nieuwe vaardigheden en theorie leren. We gaan studenten nog slimmer maken. We gaan geweldige lessen verzorgen. We worden nog professioneler. We gaan lachen met studenten. We gaan met ze dollen. We gaan ze wat bijbrengen. En we gaan ze vertellen dat alles goed komt. Uiteindelijk. Alles sal reg kom.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top