Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ben jij ook zo bang?

Gepubliceerd: 18 November 2024 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Serge

Het is een bescheiden eighties-klassieker van Toontje Lager: Ben jij ook zo bang? In het liedje bezingt de band zeer en minder zorgwekkende ontwikkelingen van destijds. Van ‘dat je net als gisteren een koekje bij de koffie krijgt’ tot ‘dat je weer voor je eten in de rij moet staan’. Haast schattig als je het nu hoort. Maar wat is de strekking actueel.

Ik ben er gewoon maar eerlijk over: ik vind het doodeng wat er allemaal in de wereld gebeurt. Ver weg en dichtbij. Het lijkt soms of er iedere dag een schepje bovenop wordt gedaan. De rest van dit blog zou een opsomming van voorbeelden kunnen zijn. Voor ieder wat wils.

Menig persoon waarmee ik mijn zorg bespreek, geeft me het advies: ‘Kijk en luister gewoon geen nieuws meer!’ En ondanks dat ik dit advies begrijp en ik eerder al mijn nieuwsconsumptie reduceerde, is het een copingstrategie die me niet past. Ik wil het aangaan, ondanks dat ik in mijn leven leerde de zwarte band angst te bereiken. Gelukkig leerde ik ook om heel anders met die angst om te gaan en het me niet te laten leiden.

Wellicht hoop je dat ik in deze alinea met een gemakkelijke gouden tip op de proppen kom en er in de laatste regel nog een mooie strik omheen doe?

Oordeel zelf. Wat ik leerde over angst is dat het krampachtig wegdrukken, verdoven, verstoppen, bagatelliseren of vermijden ervan totaal niet effectief is en het de intensiteit en duur ervan eerder groter maakt. En ik leerde dat – ondanks dat angst in heel veel gevallen een slechte raadgever is – de emotie op zichzelf een goede en heilzame intentie voor je in petto heeft.

Het allereerste wat ik doe wanneer angst zich fysiek meldt, is om het net zo te ontvangen als bijvoorbeeld blijdschap, geluk of inspiratie. Zonder een oordeel of label als ‘fout’, ‘ongewenst’, ‘slecht’. Onvoorwaardelijke acceptatie. Het is er en het is er nu. Dat is oké. Vervolgens sta ik stil bij de vraag wat deze emotie, de angst me wil vertellen. In dit geval is het een begrijpelijke en reële angst die vooral een zorg blijkt bij het afpellen ervan. Dan is het tijd voor deze onvolprezen duo-vraag: ‘Hoe kan ik nu zo goed mogelijk voor mezelf zorgen en waar heb ik wel invloed op?’ En hieraan vooral actie verbinden.

Gouden tip en strik-waardig? Jij mag het zeggen. Ik gun en wens je hoe dan ook vertrouwen, gezondheid en veiligheid in deze zorgelijke tijden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Serge: Ben jij ook zo bang?

  1. Hoi Serge, wat fijn dat je dit schrijft, ik denk dat dit voor heel veel mensen en vooral voor jongeren geldt. Het boek ‘Active hope’, van Joana Macy en de podcast ‘We are the great turning’ van haar en Jessica Serrante kunnen je mogelijk helpen richting te geven aan hoe je hiermee om kunt gaan. De naam van de podcast connoteert misschien met complotdenken of iets dergelijks maar daar heeft het niets mee te maken. Het is een heel hoopvolle benadering, een verkenning van hoe we energiek en opgewekt kunnen blijven in deze tijden terwijl we werken aan een meer rechtvaardige en duurzame (in de breedste zin van het woord) wereld. Mocht je nog meer ‘tips’ willen of gewoon eens willen kletsen, ik ben altijd in voor een koffietje, zeker als het gaat om dit onderwerp en en de rol van onderwijs hierin :-). Veel wijsheid en veerkracht toegewenst!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top