Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Klotsende oksels

Gepubliceerd: 26 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Serge

Falen is een voorwaarde voor leren en ontwikkelen. De meeste studenten die ik spreek, vertellen zichzelf echter dat ze moeten aantonen alles al te kunnen en weten. Gevolg: klotsende oksels.

Ik was een broekie van 26 toen ik als megagroene junior ging werken voor een organisatieadviesbureau met vooral ultra-ervaren seniors. Ik leerde snel en daardoor werd ik al vlot alleen op pad gestuurd. Het is 1999 als je mij om ca 6.00 uur in mijn auto kan zien stappen met een geprinte route (er was nog geen navigatie) en een stapel faxen met alle achtergrondinformatie over de klus, op weg naar immer weer een tot trainingscentrum omgebouwde boerderij in the middle of fucking nowhere. Precies: Groningen of Friesland. Tandenborstel mee, want ook standaard: het is een tweedaags programma inclusief een avonddeel en een overnachting. En dat twee keer per week.

Ik stond voor groepen met deelnemers die mijn ouders en soms grootouders hadden kunnen zijn. Steeds weer verbaasde ik mezelf als ik met goed gevolg de sessie overleefde. Ik stond echter dermate grote doodsangsten en onzekerheden uit, dat ik geen andere dan zwarte colberts kon dragen om de enorme zweetplekken door mijn klotsende oksels te maskeren. Na twee jaar viel ik uit met een burn-out.

Die burn-out werd op allerlei manieren aangekondigd. Fysiek, mentaal, met rook-, licht- en geluidsignalen, en door mijn omgeving. Maar ik negeerde het allemaal want ik zou wel even laten zien wat ik kon, potdorie! Ik was er zo een die zijn burn-out echt nodig had om eindelijk een paar heel belangrijke lessen voor de rest van zijn leven te leren.

Toch zeg ik nu: Als je jezelf wilt (blijven) ontwikkelen, zoek dan altijd naar het punt waarop je oksels neigen naar klotsen. Ik ging er toen natuurlijk te lang en te ver overheen, droogde nog net niet uit, en ruïneerde meerdere blousjes en colberts. Maar je bouwt ook geen nieuw spierweefsel op als je niet steeds een paar gram toevoegt aan het gewicht waarmee je traint, en zo is het ook met leren en ontwikkelen. Maar een paar gram per keer dus. Geen kilo’s!

Echter, er is nóg een heel belangrijke randvoorwaarde waaraan voldaan moet worden: veiligheid. Oftewel: mogen leren. Van jezelf en je omgeving. Het zijn gevoelens van angst, schuld en schaamte die oksels doen klotsen. En dat is wat school is, beste student (en collega’s). Een plek waar je gecontroleerd en veilig op je bek mag gaan, opstaan en het nog eens proberen. Ik wens je warme, droge en fris geurende oksels.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Serge: Klotsende oksels

  1. Prachtige blog weer Serge! Laat maar weer eens zien hoe ver we bereid zijn te gaan om onszelf te bewijzen tegen beter weten in…
    En eerlijk: Ik zat gisteravond mijn huiswerk te maken, en stuurde om 19:30 een mailtje naar een docent. Ik kreeg om 21:08 antwoord, en dat op een zondagavond. Voor mij ook een reden om misschien een keertje “Foei” te zeggen!

  2. Dag Yoeri, veel docenten beginnen zondagavond al weer met werken. Dat is logisch als je op maandag al om 8.30 uur paraat moet zijn met een goed voorbereidde les, etc. Ik merk dat aan het mailverkeer (en via Teams en Whatsapp) met collega’s dat zondagmiddag al op gang komt. Maar je hebt gelijk, we moeten daar voorzichtig in zijn. ‘Weekend is weekend’, dat snapt ook ieder student wel.

  3. Hahaha, precies Madeleine! Daarom hoeft die vooral ook niet (meer) op de gevel.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top